More


  Dacă statul nu prea ajută. În 2020, la Satu Mare chiar dacă nu s-au făcut foarte multe investiții de către statul român sau persoane juridice, persoanele fizice au ajutat să crească vânzările materialelor de construcții

  - Advertisement -

  În cadrul unei mese rotunde la nivel înalt organizate de Comitetul Economic și Social European (CESE), membrii Comitetului și părțile interesate au subliniat că renovarea ar putea ajuta Europa să iasă din criză.

  Lucru demonstrat încă de la începuturile pandemiei în județul nostru, unde chiar dacă nu s-au început foarte multe investiți de către autoritățile locale, județene, naționale sau firme, persoanele fizice, fiind mai mult acasă din cauza pandemiei de coronavirus, din lipsă de ocupație sau din dorința de a-și crea un spațiu confortabil, mai ales că mulți au muncit de la domiciliu, au renovat și investit în propriile locuințe.

  Dacă pentru mai multe sectoare din economie anul 2020 a fost unul dezastruos, de exemplu Horeca, industria textilă, închirieri, imobiliare, pentru cei care vând materiale de construcții și de design interior a fost un an foarte bun.

  Am stat de vorbă cu designerii de interioare, echipe de meseriași în construcții (firme mai micuțe), care ne-au zis că pur și simplu nu le vine să creadă cât au de lucru. Desigur, vorbim de lucrări de renovare, izolare și înfrumusețare a imobilelor personale, fie ele case sau apartamente. Aceștia ne-au zis că într-adevăr nu sunt lucrări extrem de mari, fiind vorba de persoane fizice și renovări, dar sunt foarte mulți clienți care le cer oferte. Au început să refuze lucrări din cauza cererii neașteptat de mari.

  Firmele care vând materiale de construcții au avut o creștere semnificativă a cifrei de afaceri în 2020
  După designeri și firme constructoare, am luat la sondat două firme care vând materiale de construcții.

  Primul popas l-am făcut la Maistorul SRL. Aici am stat de vorbă cu unul dintre asociații companiei, Sebastian Modoc.

  L-am rugat să ne spună cum a fost pentru el și compania dânsului anul 2020 după începerea epidemiei de Coronavirus și dacă a constatat vreo diferență referitor la domeniile în care se construiește sau a clienților.

  “Anul 2020 pentru compania noastră a fost neașteptat de bun. Încă de la debut, din ianuarie, vânzările au fost bune. Apoi în cursul anului am observat că lumea începe să își renoveze casele, apartamentele. De la simplu zugrăvit, la modificări, izolații. Au început mulți să își construiască case, după ce au văzut că au fost nevoiți să stea închiși în locuințe. A fost săptămână când am vândut materiale pentru 4 case, de la cărămidă, la acoperiș, gips carton, tot ce trebuie la 4 case . De la A la Z, aș putea spune. Desigur, cei mai mulți au făcut renovări și izolații. Cu astfel de vânzări a crescut cifra de afaceri a firmei cu 20% față de 2019”, a declarat, pentru Gazeta de Nord-Vest, Sebastian Modoc.

  A doua oprire am făcut-o la brandul sătmărean Lebăda. Aici am stat de vorbă cu Cristian Pașca, reprezentantul Lebăda SRL, care ne-a spus că și în cadrul companiei familiei Pașca anul 2020 a avut o creștere a venitului față de 2019 cu 8%.

  “Noi am simțit dorința sătmărenilor de a renova și de a-și face căminul mai primitor, prietenos, confortabil, odată cu începutul muncii la domiciliu. Din luna mai 2020, serviciul de proiectare 3 D și de consiliere a clienților a fost luat cu asalt de sătmărenii care ne-au vizitat magazinele și care au dorit să își renoveze apartamentele, casele. La noi găsesc de la cărămidă, gips carton, tencuieli, dibluri, șuruburi, gresie, faianță, instalații și bineînțeles vopsele de calitate, pe care le producem la noi, la fabrica de la Valea Vinului. Marea majoritate a clienților ne-au spus că din cauza incertitudinii și a siguranței la locul de muncă preferă să lucreze de acasă și astfel doresc să își creeze un spațiu propice pentru ei, ca să se simtă bine și în timpul serviciului, dar și după orele de muncă”, a declarat Cristian Pașca.

  Pentru a vedea dacă și în domeniul geamurilor, ușilor sunt comenzi, ultimul popas l-am făcut la Home Design by Syfco. Aici ne-a întâmpinat proprietarul magazinului, Florina Modoc. Având în vedere că era ceva diferit de celelalte două firme pe care le-am vizitat, dar mergând pe aceeași idee, am fost surprins extrem de plăcut să aflu că afacerea fostei mele colege de facultate a explodat pur și simplu în pandemie.

  “Pentru magazinul meu, anul 2020 a fost un an foarte bun. Din cauza dorinței sătmărenilor de a-și face căminul mai frumos, mai primitor și poate și din cauza faptului că ne prea având ce face, unde ieși, au început să renoveze, iar alții s-au mutat la casă. Astfel, comenzile atât la uși, geamuri, dar și la parchet au crescut semnificativ, crescându-mi veniturile substanțial”, a declarat Florina, proprietarul magazinului Home Design by Syfco.

  O viitoare strategie a UE în materie de renovare: un nou început

  Renovarea clădirilor reprezintă o ocazie unică de a depăși criza provocată de pandemia de COVID-19 și de a face ca Europa să devină mai durabilă din punct de vedere economic, social și de mediu – acesta este mesajul dezbaterii organizate de Secțiunea pentru transporturi, energie, infrastructură și societatea informațională (TEN) la Bruxelles și la distanță la 11 februarie 2021, pentru a discuta viitoarea strategie a UE privind renovarea.
  „Niciodată până acum oamenii nu și-au petrecut atâta timp acasă”, a observat președinta Secțiunii TEN, d-na Baiba Miltoviča. „Pe durata pandemiei, casa a devenit locul nostru de muncă și spațiul nostru de viață, centrul vieții noastre de zi cu zi. Cu toate acestea, clădirile îmbătrânesc: 85 % dintre ele au fost construite înainte de 2001, iar 85-95 % dintre clădirile existente vor exista și în 2050”. Referindu-se la necesitatea de a pune accentul pe eficiența energetică a clădirilor, ea a adăugat că avem nevoie de noi acțiuni în domeniul energiei, dar că ele trebuie să fie însoțite de noi măsuri de combatere a sărăciei și că multe țări nu au încă o definiție a sărăciei energetice.

  Dl. Pierre-Jean Coulon, membru al CESE, a observat că viitoarea strategie de renovare a UE este esențială, deoarece reprezintă un proces comun care ar putea reuni toți actorii, inclusiv partenerii sociali, iar CESE ar putea juca un rol foarte important: „Strategia este punctul de plecare al unui mare proiect european, baza unui viitor mai bun pentru milioane de cetățeni europeni, în măsură să crească bunăstarea oamenilor și să ofere mai multe locuri de muncă de bună calitate. Ea ar putea duce la renovarea a 35 de milioane de locuințe”.

  Dl. Laurențiu Plosceanu, membru al CESE, a împărtășit această viziune, concentrându-se asupra importanței activităților de sensibilizare cu privire la mecanismele financiare disponibile și la modul în care vor fi puse în aplicare: „Finanțarea este un subiect foarte important, deoarece stimulentele sunt esențiale pentru dezvoltarea acestui proiect viitor, care afectează interesele directe ale cetățenilor europeni”.

  O abordare cuprinzătoare a renovării
  Renovarea clădirilor trebuie să urmeze o abordare holistică, deoarece se referă nu numai la izolarea clădirilor și la eficiența energetică, ci și la aspecte precum siguranța și sănătatea. Acest lucru a fost subliniat de dl. Domenico Campogrande, din partea Federației Europene a Industriei Construcțiilor, care a evidențiat totodată necesitatea ca întreprinderile să se poată baza pe un cadru legislativ stabil la nivelul UE.

  Dl. Stefan Moser, din partea Comisiei Europene, a încheiat dezbaterea subliniind că renovarea necesită o gândire strategică, deoarece nu poate fi realizată pe nepregătite, ci are nevoie de un plan structurat, bazat pe cooperarea dintre actorii de la toate nivelurile, inclusiv partenerii sociali și organizațiile societății civile, și trebuie să valorifice potențialul digitalizării ca instrument propice.

  Pentru a spori câștigurile de energie și a asigura o mai mare creștere economică, Comisia Europeană a prezentat, în octombrie 2020, o nouă strategie privind renovarea clădirilor. Se urmărește cel puțin dublarea ratelor anuale de reabilitare energetică în următorii zece ani.
  Acest val de renovări în UE este menit să îmbunătățească calitatea vieții cetățenilor europeni, să reducă emisiile de gaze cu efect de seră și să creeze până la 160.000 de locuri de muncă verzi suplimentare în sectorul construcțiilor.

  În prezent, CESE elaborează un aviz pe această temă, care urmează să fie discutat în sesiunea sa plenară din februarie.

  Tot omul de rând este motorul economiei
  Din păcate, la noi în țară statul nu prea ajută economia. Normal ar fi ca statul român să fie motorul economiei românești acum la vreme de răscruce pentru companiile private din mai multe domenii de activitate care din păcate se confruntă cu probleme grave. De la imposibilitatea plății salariilor, cheltuielilor, chiriilor, furnizorilor, până la intrarea în insolvență sau faliment.

  Ce greșește statul român? Simplu: nu dă drumul la investiții, nu plătește firmele care lucrează pe diferite șantiere ale patriei, reduce salarii, nu grăbește decontarea subvențiilor și ajutoarelor pentru IMM-uri, de la granturile pentru capital de lucru până la cele pe investiții, umple firmele de amenzi pe diferite domenii.

  Și atunci se pare că va trebui tot omul de rând să relanseze economia conform celor spuse de Comitetul Economic și Social European (CESE) . Dar oare cu atâtea tăieri și restructurări va putea omul de rând să relanseze economia?Este știut faptul că la noi în țară cel mai solvabil client pentru bănci, leasinguri, este cel care lucrează la stat adică bugetarul și abia apoi cel care lucrează în multinaționale. Ori dacă dăm afară bugetarii și le tăiem salariile, mai putem revigora consumul și economia?

  Răzvan Govor  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img