More


  Destinaţii de weekend. Padiş – obiective turistice la superlativ, paradisul carstic al României

  - Advertisement -

  Padiș este unul dintre cele mai frumoase și spectaculoase locuri din România datorită numeroaselor formațiuni carstice remarcabile, care sunt specifice acestei zone. Datorită reliefului carstic remarcabil atât ca întindere, cât și ca amploare și varietate a formelor, situează Padiș-ul pe primul loc din țară în ce privește dezvoltarea formelor carstice, datorită căruia a ajuns vestit în toată țara și nu numai.

  Zona Padiș, cu o suprafață de aproximativ 70 km², se află în extremitatea estică a Parcului Natural Apuseni fiind străbătută de drumul județean DJ763(asfaltat în 2013) care face legătura între Pietroasa(BH) și Răchițele(CJ).

  Ramificațiile acestui drum permit accesul cu autoturismul spre principalele obiective turistice din zonă: Cetățile Rădesei, Cheile Someșului Cald, Poiana Vărășoaia, Poiana Glăvoi, Poiana Florilor, Cheile Galbenei.

  Obiective turistice
  Zona oferă atracții turistice potrivite pentru toate gusturile, începând de la dolinele și poienele sale liniștite, parcă luate din basme, până la traseele sale turistice cu grad ridicat de dificultate.

  Relieful specific acestei zone este cel carstic. Platoul Carstic Padiș aflat la o altitudine medie de 1200 metri este mărginit de abrupturi în care găsim văi sălbatice, chei adânci – Cheile Someșului Cald, Cheile Galbenei, Cheile Jgheabului și canioane – Canionul Valea Seacă, Canionul Valea Rea. Pe platou întâlnim doline, lapiezuri, sorburi, izbucuri, polii, avene și peșteri. Peșterile din Zona Padiș sunt renumite pentru frumusețea lor. O atracție turistică deosebită o constituie peșterile de gheață – Ghețarul de la Barsa, Ghețarul Focul Viu care este al treilea ca mărime din România, dupa cel de la Scărișoara și cel din Avenul Borțig.

  În Lumea Pierdută, un fenomen carstic impresionant ce ascunde în subteran o rețea imensă de galerii active, putem găsi Avenul Gemănata și Avenul Negru, care reprezintă două “porți de intrare” în subteranul măcinat de ape.

  În nordul zonei, în Poiana Vărășoaia se află cea mai adâncă peșteră din România, Avenul V5. Cu cei 645 m adâncime, deține recordul absolut dintre toate peșterile din țara noastră și încâ nu a fost publicată harta și o descriere amanunțită a peșterii, aceasta fiind în curs de explorare/cartare.. Peștera V5 poate să deschidă o perspectivă foarte importantă pentru Platoul Padiș, legată de turismul speologic de platou, cunoscut fiind faptul că Platoul Padiș are foarte multe peșteri, dar niciuna amenajată pentru turism de masă. Ea este importantă nu numai pentru faptul că este foarte lungă și cea mai adâncă din România, ci și pentru formațiunile interioare, care reprezintă o atracție turistică deosebită, atât pentru vizitatori, cât și pentru speologi.

  Poiana Ponor este una din puținele polii tipice din munții nostrii, în care se regasește un izbuc – Izbucul Ponor, un râu ce străbate poiana și la final un sorb, unde apele dispar în subteran, mai apoi ele regăsindu-se in Cetățile Ponorului. Numit și Everestul speologiei române, complexul carstic de la Cetățile Ponorului are o galerie principală de 2 km lungime, activă, de dimensiuni impresionante în care un râu puternic, poate cel mai mare râu subteran din țară, curge formând cascade, repezișuri și vâltori. Intrarea în peșteră se face printr-un portal de 70 m înalțime și 30 m lățime ce perforează peretele primei doline, gigantică și aceasta(300 m adâncime, 100 m diametru).

  Pereți de stancă gigantici erodați de apa Văii Galbena în forme spectaculoase, grote și peșteri ascunse, un rău subteran, Cascada Evantai și Izbucul Galbenei –iată câteva dintre motivele pentru care merită să vizitați Cheile Galbenei. Acest fenomen carstic de dimensiuni considerabile dreneaza apele care se pierd în Peștera Cetățile Ponorului.

  Așadar, pentru iubitorii de drumeții montane, zona Padiș reprezintă un reper turistic important ce merită descoperit de fiecare dată.

  Cazare în Padiş
  Popasul Turistic Padiş – este alcătuit dintr-o cabană tip pensiune cu 4 camere cu băi proprii, restaurant de 50 de locuri şi 10 căsuţe de vacanţă, care vă asigură tot confortul necesar petrecerii unui weekend sau unui concediu la munte, la aer curat.

  Cabana Cetăţile Ponorului – este situată in Parcul Natural Apuseni, într-o zonă liniştită şi retrasă. Beneficiază de cea mai bună poziţie pentru vizitarea principalelor trasee turistice din Zona Padis. Față de amplasarea altor cabane, timpul pentru vizitarea traseelor se reduce cu 2,5-3 ore, timp pe care-l puteţi folosi să vă bucurati de frumuseaţea zonei. Este posibil să ajungeţi cu autoturismele până la cabană.

  Cabana dispune de 60 de locuri pentru cazare, în camere de câte 2 şi 4 paturi. Sunt 16 camere cu băi proprii şi 3 camere cu băi comune.

  Satul de vacanta Ic Ponor Padiş – este tot ce vă trebuie pentru un week-end sau o vacanţă de vis. Amplasat într-o zonă carstică renumită (Padiş-Cheile Someşului Cald-Cetăţile Rădesei), la Ic Ponor vă veţi bucura de aer curat, de linişte, de intimitate, dar şi de bucate tradiţionale româneşti. Ajunşi aici veţi putea opta pentru cazarea în hostel, vilă sau căsuţe camping. Hostelul Cristian are camere cu baie proprie şi balcon. Vila Ioana are 5 camere, 2 băi, bucătărie, living. Căsuţele sunt mansardate cu 3 paturi în cameră de parter şi 3 paturi în cea de la etaj, intrare separată. Există 6 băi comune cu duşuri în imediata apropiere. De asemenea există posibilitatea instalării corturilor proprii. Satul de vacanţă dispune de o capacitate de cazare de 100 locuri, încălzire centrală, băi, grup sanitar cu duşuri, bucătărie proprie, o sală de mese pentru 40 persoane şi una pentru 120 persoane, locuri de joaca pentru copii, parcare proprie.

  Nicolae Ghişan  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img