More


  Destinaţii de weekend. Pârtiile Mărişel, schi şi peisaje mirifice

  - Advertisement -

  Dacă pârtia de schi de la Luna Şes se lasă încă aşteptată în a fi inaugurată le prezentăm iubitorilor de schi, şi nu numai, din Satu Mare un loc unde ar putea petreece un weekend de poveste.

  Aflat la 60 de kilometri de Cluj-Napoca, în inima munților Apuseni, Mărișel Ski & Bike Resort, a fost inaugurat recent, în anul 2018. Resortul a fost dezvoltat de la zero, neexistând nici o pârtie în prealabil. După deschiderea treptată, astăzi resortul este complet funcțional, fiind deschide toate pârtiile și instalațiile de urcare, de zăpadă artificială, de nocturnă, precum și facilitățile adiacente, de genul restaurante, baruri, parcări, etc.

  Ca si dotări, aici veţi găsi 3 pârtii pentru diferite niveluri de dificultate, un telescaun de 4 persoane, două instalaţii teleschi şi instalaţie noctură, pentru distracţie prelungită pe pârtie. În afara celor 3 pârtii principale, există şi una amenajată special pentru cei care prefară săniuşul. Cât priveste nivelurile de dificultate, puteţi opta între pârtia pentru începători, pentru cea medie şi cea pregătita pentru experimentaţii în ski şi snowboard.

  Într-o zi senină, priveliștea de la cota 1240, din vârful pârtiilor, oferă o panoramă senzațională asupra lacului Beliș și a culmilor Apusenilor ce se pierd din depărtare. Cu o lungime totală de 4,5 kilometri, pârtiile de la Mărișel, au diferite grade de dificultate, de la începători până la avansați, după cum urmează:

  Pârtia albastră – lungime: 1700 m, pornire de la cota 1240. Pârtia pentru începători are o lățime considerabilă, cu o pantă lină, ideală pentru cei ce tocmai doresc să-și pună schiurile sau snowboardul pentru prima dată în picioare, fără prea multe emoții. După o coborâre ușoară de aproximativ 700 de metri, turistul poate să ia teleschiul pentru o nouă tură, sau poate să-și continue drumul, pe pârtia ce se transformă într-una roșie, de nivel mediu și se îngustează considerabil și o cotește la dreapta pe un drum forestier.

  O dată parcursă această porțiune, pârtia se intersectează cu cealaltă pârtie roșie și continuă pentru încă câteva sute de metri, făcând un viraj amplu la stânga, înainte de a ajunge la terminus, la telescaunul de 4 persoane de la cota 915 m. Panta domoală (până la teleschi) și lungimea considerabilă (în cazul în care nu se optează pentru teleschiul intermediar menționat) este ideală pentru începători și cei cu puține abilități în domeniu, și singurul moment de stres poate fi intersecția cu pârtia roșie, unde cei mai viteji vin cu viteză mai mare la vale.

  Pârtia roșie – lungime 1500 m, pornire de la cota 1240. Pârtia de nivel mediu debutează cu o pantă ușoară, albastră, de lățime considerabilă, străjuită pe ambele părți de o perdea de brazi. După câteva sute de metri, panta devine mai înclinată, se transformă într-o pârtie roșie și apoi se intersectează cu cealaltă pârtie roșie descrisă mai sus. În zilele cu zăpadă naturală din belșug, coborârea de sus până la intersecție, are o variantă mai “wild”, pe sub telescaun, cu zăpadă neatinsă de ratrac, făcând deliciul iubitorilor de powder. După intersecție, pârtia se continuă pe traseu comun, așa cum am descris deja, cu un viraj amplu la stânga și sosirea la telescaunul de 4 persoane. Cum majoritatea pârtiilor duc la acest telescaun ce colecteaza turiștii de pe cele 3 pârtii principale, se pot forma cozi, dar fără panică prea multă. Telescaunul e debraiabil și suficient de rapid încât cea mai stufoasă și aglomerată coadă nu durează mai mult de 15 minute, în cazuri extreme.

  Pârtia neagră – lungime 1300 m, pornire de la cota 1240. Pârtia neagră are prima parte traseu comun cu pârtia roșie, deci începe cu o pantă lină, de începatori. Senzațiile de adrenalină încep după 300 de metri, când se desprinde spre dreapta, continuând pentru aproximativ 700 de metri cu o pantă cinstită, inclinată, neagră. Cu o lățime asemănătoare celei roșii, pârtia este de asemenea străjuita pe ambele părți de o perdea de brazi. Efortul este temperat apoi, la intersecția cu pârtia roșie, care continuă pe traseu comun încă 200 de metri, până la telescaunul de 4 persoane.

  Zăpada decentă asigurată de tunurile de zăpadă, priveliștea minunată spre lacul Beliș, lățimea pârtiilor străjuite de brazi și panorama spre culmile Apusenilor, fac pârtiile de la Mărișel Ski&Bike Resort, un loc important, care îți rămâne în suflet. Dacă iarna este darnică, turele off-piste printre brazii înalți sau pitici îngropați de troiene, devin memorabile.

  Nu trebuie să vă faceţi probleme nici cu cazarea, pentru că la Mărişel există o mulţime de posibilităţi: pensiuni şi hoteluri, cu oferte avantajoase şi praguri diferite de preţ.

  Dacă nu ninge, nu vă faceţi probleme, pentru că pârtia este echipată cu tunuri de zăpadă artificială ce pregătesc perfect pârtia pentru ski şi snowboard.

  Pârtia este accesorizată cu o parcare iluminată, care are o capacitate de 500 de locuri. Acest lucru înseamnă că puteţi să conduceţi direct până la pârtie, fără să pierdeti timp. Ca să ajungeţi la pârtie, puteţi alege una din cele două rute disponibile: fie Drumul Judeţean 107P Marisel, fie DN 1R Beliş Fântânele.

  Pârtia este deschisă de luni până duminică, aşa ca poţi să-ţi planifici un weekend prelungit sau chiar o săptămână de pauză.

  Nicolae Ghişan  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img