More


  Incendiul de la Balș = Stare de urgență la nivel național

  - Advertisement -

  Au trecut câteva luni bune de la tragedia care s-a petrecut anul trecut la spitalul din Piatra Neamț. Am asistat atunci neputincioși, cu durere în suflete, la un spectacol mediatic macabru asemănător cu acela lansat în spațiul public după incendiul de la ,,Colectiv”. La toate aceste drame iscate de ,,incendii misterioare” s-au adăugat acum ,,protestele” anemice după incendiul de la spitalul din Balș, dar și acuzațiile politice nefondate. După tragedia de la Piatra Neamț, NU am avut parte ,,de prezentarea unui raport de țară” din care să reiasă cauzele concrete ale declanșării acelui incendiu nimicitor, dar nici o strategie riguroasă și concretă de prevenire a producerii unor astfel de incendii soldate cu morți și răniți.

  Numai familiile, a căror părinți sau rudenii au decedat în urma arsurilor grave, știu câtă durere, câte lacrimi și revoltă s-au adunat în sufletele lor cătrănite de vălurile doliului. Cineva spunea atunci despre faptul că ,,vor fi alocați bani cu nemiluita pentru sistemul de sănătate!”. Cineva mai spunea că instalațiile electrice sunt subdimensionate, că ar trebui schimbate, că au fost sesizări de mai multă vreme în acest sens, dacă sunt luate în considerare noile aparaturi medicale, mari consumatoare de energie electrică. Câți bani s-au alocat oare de la bugetul statului pentru modernizarea instalațiilor de curent electric existente în incinta spitalelor vechi sau ,,pentru înlăturarea altor neajunsuri” ? Totul a rămas la stadiul de: ori că-că, ori că-că !

  În memoria victimelor, care au murit în spitale, dar și la „Colectiv”, ar trebui „decretată starea de necesitate” în toate administrațiile publice locale. Conform unei reglementări juridice inițiată în cursul anului trecut: ,,La nivelul judeţelor și municipiului București s-au constituit, sub conducerea prefecţilor, comitete pentru situaţii de urgență. Comitetul este constituit prin ordinul prefectului, iar prefectul are calitatea de președinte al acestuia. Din comitet fac parte preşedintele consiliului judeţean/primarul general și de sector, şefi de servicii deconcentrate, descentralizate şi de gospodărie comunală şi alţi manageri ai unor instituţii şi societăţi comerciale de interes judeţean, care îndeplinesc funcţii de sprijin în gestionarea situaţiilor de urgență, precum şi manageri ai agenţilor economici care, prin specificul activităţii, constituie factori de risc, potenţiali generatori de situaţii de urgenţă.” Membrii acestor ,,Comitete județene pentru situații de urgență” ar trebui ,,să demareze o anchetă” pentru a evalua situația instalațiilor electrice existente la nivelul spitalelor, dar și alte posibile cauze, care ar putea declanșa un incendiu. Această evaluare, realizată desigur și cu sprijinul specialiștilor de la Înspectoratele pentru Situații de Urgență (ISU)din întreaga țară, ar trebui să conțină și necesarul de materiale pentru dotarea spitalelor cu instalații moderne de prevenire și stingere a incendiilor. Rapoartele finale, din fiecare județ, întocmite de membrii ,,Comitetului pentru situații de urgență”, ar trebui să ajungă în comisia de specialitate a Parlamentului României, care ar putea ,,să imagineze” proiectul unei legislații adecvate necesară în vederea implementării noilor dotări tehnice din spitale. Nu se mai poate ca evaluările specialiștilor să rămână la stadiul de: ,, Spitalul nu a primit avizul din partea ISU…pentru că nu îndeplinește condițiile…etc., etc.!”. Ce să facă managerii de spitale dacă nu au bani sau nu au primit bani pentru dotări și modernizări…?

  Degeaba tot protestăm și ne dăm în spectacol pe străzi sau în fața spitalelor, pentru că nu aceste demersuri, la rândul lor „incendiare”, sunt neapărat eficiente în vederea prevenirii tragediilor din spitale sau din alte instituții de stat, care probabil nu au nici ele dotările necesare pentru prevenirea incendiilor. Ne complacem în proteste ! Nu ar fi mai comod și înțelept să stea decidenții la ,,o masă rotundă”, ca niște cavaleri, pentru a lua decizii deștepte ? Au trebuit să moară și alți oameni la spitalul din Balș, pentru ca în sfârșit să poată fi pusă în aplicare ideea înființării unui ,,fond pentru siguranța în spitale?”. De ce nu a fost inițiată această idee după catastrofa de la spitalul din Piatra Neamț ? Oare nu s-au ,,gătat” încă anchetele?

  Unii ,,răsucesc cuțitul în rană” și amestecă problemele administrative cu interesele lor politice demolatoare. „Pentru a scăpa basma curată”, „politrucii caută vinovați” în loc de soluții urgente. Oamenii nu au nevoie de găsirea unor vinovați. Românii vor să asiste la luarea unor decizii legislative, care să prevină decesul în incendii a oamenilor nevinovați, din cauza „haosului politic”. Imediat după tragedia de la Piatra Neamț, Cineva a spus că: „De vină suntem toți!” pentru că la vremea respectivă nu s-au luat atitudini vehemente, dar mai cu seamă decizii juridice exigente, în urma cărora cu siguranță nu ar mai fi existat victimele de la spitalul din Balș. Dacă „nu sunt bani la buget” ( …acesta este „refrenul” zilelor noastre democratice lipsite de un Guvern de uniune națională… – n.a.), cred că fiecare român ar contribui cu câțiva lei pentru ca niciun semen de-al nostru drag să nu mai „moară cu zile” din cauza unor „politruci” ignoranți, cinici și fără de credință în Dumnezeu.

  Dumitru Țimerman  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img