More


  Nicolae Dumuța: “Am avut un caz, ciudat, de rabie în județ!”

  - Advertisement -

  Directorul DSVSA Satu Mare, Nicolae Dumuța, a fost marţi seara invitatul emisiunii Actualitatea sătmăreană de la Nord Vest TV. Acesta a răspuns întrebărilor venite de la sătmăreni legate de pesta porcină, de eventualele restricții la creșterea porcilor în gospodăriile proprii, de gripa aviară sau chiar despre cazul de rabie confirmat la un cățeluș din zona Agriș.

  În prima parte a emisiunii, directorul DSVSA Satu Mare le-a recomandat sătmărenilor să evite tratarea Covid-19 cu medicamente ce se prescriu de regulă animalelor.

  ”Sunt de evitat astfel de tratamente. Sigur că a apărut discuția legată de Invermectină, dar vorbim aici doar de substanțe care pot să apară în anumite cantități și la tratamentul oamenilor. Nu recomand nimănui să folosească pentru uz uman medicamente luate de la farmaciile veterinare”, a spus Nicolae Dumuța. Acesta s-a arătat deschis la vaccinarea împotriva noului coronavirus.

  ”Sigur că mă voi vaccina. Am trecut și eu prin boală și aștept acum o reprogramare pentru că abia am ieșit din izolare. Dar istoria ne-a arătat că vaccinurile sunt un lucru necesar, care ne protejează… Ca să dau un exemplu și din lumea animalelor … uite ce se întâmplă cu pesta porcină. De ani de zile se caută un vaccin care să oprească boala și nu s-a găsit soluția”, a mai spus Nicolae Dumuța.

  Din păcate, pesta porcină a reapărut în județ după o pauză de patru luni, iar inspectorii DSVSA sunt din nou în alertă. ”Populația trebuie să conștientizeze pericolul. Mistreții sunt greu de controlat, ei reprezintă un pericol imens și acum sunt de evitat mișcările de efective de porci fără avizul veterinarilor și al specialiștilor”, a anunțat directorul DSVSA Satu Mare. Acesta a ținut să lămurească și confuzia creată în ultima vreme de știrea referitoare la limitarea la cinci porci de gospodărie, pentru creștere.

  ”Nu e adevărat. Oamenii vor putea crește mai mult de cinci porci în gospodărie doar cu condiția să respecte condițiile de biosecuritate. Și să intre în legalitate, să aibă SRL sau PFA… S-a considerat că pentru o familie sunt suficienți cinci porci într-un an. Ce e peste ar însemna deja comerț…În plus, mai este și siguranța animalelor, mai ales în perioada aceasta în care pesta a devenit inamicul numărul 1!”, a completat Nicolae Dumuța, care e convins că pe viitor micii fermieri vor fi chiar sprijiniți de stat să intre în legalitate și să poate crește mai mult de cinci purcei în bătătură.

  Legat de cazul de rabie, acesta este cu atât mai ciudat cu cât a apărut la un cățel de doar două luni. ” Cu toții am învățat că la cățeii sub trei luni nu poate să apară rabia. Ei bine, acest cățeluș ne-a dat toate teoriile peste cap. Cazul lui a ajuns și la București și Bruxelles, iar laboratoarele lor au confirmat rabia. Probabil că a fost mușcat de o vulpe , fiind vorba de un cățel care era la o gospodărie aflată în câmp. Bine că a fost depistată boala la timp, iar acum câinele e în afara pericolului!”, a povestit directorul DSVSA Satu Mare.

  Nu a fost ocolit nici subiectul gripei aviare…”Din fericire, păsările migratoare pare-se că și-au mutat culoarul de zbor pe deasupra Slovaciei și Austriei și la noi n-au mai apărut cazuri de gripă aviară din cauza lor. Mai mult în zona Tulcea-Constanța, lângă deltă…Dar monitorizăm periodic efectivele de păsări călătoare și încercăm să controlăm boala”, a mai spus Nicolae Dumuța.

  Înregistrarea emisiunii de marți seara, Actualitatea sătmăreană poate fi urmărită pe facebook-ul Nord Vest TV.

  Cristian Stan  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img