More

    VIDEO. ALARMĂ!!! DEZASTRU pe SOMEȘ. Apele răului, POLUATE GRAV

    Apele poluate provenind de la un perimetru minier închis au ajuns în râul Someș, la granița României cu Ungaria. Nu este semnalată mortalitate piscicolă.

    Specialiștii Administrației Bazinale de Apă (ABA) Someș-Tisa sunt în alertă și monitorizează unda de poluare. Partea ungară a fost informată cu privire la unda de poluare și este și ea în alertă.

    Pe principiul ”poluatorul plătește”, S.C. Explo Mining COAL S.R.L.va suporta toate cheltuielile aferente, cu respectarea legislației în vigoare.

    Sursa de poluare provine din debușarea apelor de mină din perimetrul minier Nistru –Câmpurele. Acestea au ajuns, prin galeria minieră, mai întâi în râul Băița, apoi în râul Lăpuș și în Someș. Acest eveniment a avut loc în urma colectării unei cantități semnificative de apă provenite din precipitațiile înregistrate în județul Maramureș în ultimele luni.

    Specialiștii Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Maramureș au efectuat analize ale probelor de apă prelevate din râurile Băița, Lăpuș și Someș. Rezultatele sunt caracteristice apelor de mină. Acestea indică depășiri ale valorilor normale la indicatorii de calitate, respectiv la metale (fier, mangan, cupru, zinc).

    Totodată, în cursul serii trecute și a zilei de astăzi, specialiștii SGA Satu Mare au prelevat probe de apă din râul Someș, în secțiunea Satu Mare.

    Încă din cursul zilei de ieri, Inspecția Bazinală de Apă s-a deplasat la fața locului și a trasat prin procesul verbal de constatare trei măsuri obligatorii pentru poluator:

    ⦁ Să ia toate măsurile pentru diminuarea și eliminarea poluării;
    ⦁ Depoluarea și igienizarea imediată a malurilor și a albiei majore a cursului de apă Băița;
    ⦁ Să monitorizeze calitatea apelor de mină care ajung în cursul de apă.

    În urma centralizării rezultatelor analizelor de apă, instituția noastră va comunica poluatorului tipul de sancțiuni care se vor aplica conform prevederilor legale.

    Pentru că acest tip de evenimente este unul cu caracter repetitiv, specialiștii Administraţiei Bazinale de Apă Someş-Tisa reiau avertismentele adresate permanent administratorilor de perimetre miniere asupra faptului că sunt direct responsabili cu gestionarea închiderii şi ecologizării acestor zone.

    Apele de mină neepurate sau insuficient epurate, precum și iazurile de decantare reprezintă surse de risc major pentru calitatea cursurilor de apă.

    În funcție de evoluția fenomenului de poluare, vom reveni cu informații suplimentare.

    VIDEO: AICI

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE