More

    Meme-uri românești pe acompaniament de pian

    Cente Cristian este un tânăr pianist, în vârstă de 27 de ani, din Satu Mare, stabilit momentan în Cluj-Napoca. Acesta a absolvit Liceul de Arte Aurel Popp la specializarea pian, coordonat de doamna profesoară Manfredi Annamaria. Pe lângaă faptul că este un pianist de excepție, se pricepe foarte bine și ca producător, compozitor și audio engineer. A lucrat cu diferiți artiști pe parcursul vremii, de la artiști locali până la artiști naționali. Se ocupă exclusiv cu muzica.

    Prima scenă căreia i s-a alocat o coloană sonoră este cea cu brânza Del de la emisiunea lui Dan Diaconescu, apoi scena ”cetățeanului franțuzit” care vorbește despre Unirea Principatelor, iar cea de a treia este ”scena evacuării din sediu PRM” a lui Vadim Tudor. Acestea sunt așa zisele meme-uri pe care tânărul sătmărean a ales să le armonizeze.

    https://www.youtube.com/watch?v=lF2pt36FZPQ

    „Menționez faptul că școala sătmăreană de muzică este una foarte puternică, deoarece majoritatea colegilor mei de liceu care au rămas în domeniu s-au descurcat foarte bine la ceea ce au avut de făcut în muzică și nu că s-au descurcat bine, au fost printre primii, din start. Astfel le mulțumesc profesorilor mei din școala generală și din liceu. Formarea pe care am primit-o acolo a fost esențială și de foarte mare calitate!„

    Ce reprezintă acest concept?
    Acest concept reprezintă un fel de provocare pentru muzicieni. Armonizarea , în muzica, este un procedeu prin care se adaugă acorduri unei melodii pentru a da context, sens și culoare respectivei melodii. A armoniza o voce vorbită, un speech sau niște urlete reprezinta o adevarata provocare pentru muzicieni. Pe lângă partea de provocare, rezultatul este așa de amuzant încât merită efortul. Partea cea mai bună e că nu trebuie să fii muzician ca să te poți distra pe cinste, deci se poate bucura oricine de așa ceva. Pentru mine conteaza mult asta.

    Cum ți-a venit ideea de a adapta meme-urile pe muzică?
    Ideea mi-a venit când am văzut, mai demult, la alți muzicieni și instrumentiști din afara, meme-uri armonizate la pian, la chitară, la bass, fiecare la ce cântă el mai bine. Abordarea lor era una jazz, așa că am decis să fac și eu pe meme-urile noastre românești, în stilul meu.

    https://www.youtube.com/watch?v=FEH06ejpz3M

    De cănd ai început să faci acest gen de umor?
    Cam de o luna mi-a venit ideea, și m-am și apucat să fac câteva.

    De ce ai ales aceste personaje?
    Mi-am ales aceste personaje pentru că au umor ele în sine, sunt cunoscute, și pentru că sunt practicabile muzical, adica au o anumita melodicitate în discursul lor pe care o pot exploata.

    Ce presupune acest proces de creeare?
    Procesul este destul de simplu. Primul pas este să notez notele muzicale pe care cei din clip le vorbesc, cantă, urlă. Apoi vine partea interesantă și creativă, armonizarea. Apoi, dupa ce mi-am facut aranjamentul pentru pian, îl studiez ca să mă sincronizez perfect cu ritmul “cântărețului” din clip, iari când sunt pregătit, îl filmez, îl montez și gata. Mai ușor de zis decât de facut.

    Cât timp aloci acestor meme-uri?
    Timpul alocat este variabil. În principiu, până sunt mulțumit de el. Poate să dureze de la o jumatate de oră, până la câteva zile, în functie de complexitate.

    https://www.youtube.com/watch?v=8JisXdCpqx4

    Ce personaje mai doresti să acompaniezi?
    Asta aș lăsa surpriză pentru public. Dar ce pot spune e că, daca e un meme cunoscut și amuzant sau ridicol, va fi armonizat nu scapă nimeni.

    Dorești să diversifici acest concept?
    Sincer, m-am gândit că aș putea să mă complic și să fac aranjamente mai complexe, cu mai multe instrumente, și să fac producții muzicale întregi din ele, dar mi-am dat seama că nu ar fi justificat, deoarece și-ar pierde farmecul unui simplu pian, făcut live, cum trebuie. Nu cred că e nimeni curios de abilitățile mele de orchestrație și de producție muzicală, în cazul acestor meme-uri. Lumea vrea să râdă, și pentru asta sunt meme-urile. Pe principiul, keep it simple, and LIVE.

     

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE