More


  Cum a redat presa vremii punerea pietrei de temelie Palatului Prefecturii din Satu Mare, bastion al culturii și stăpânirii românești pe aceste meleaguri

  - Advertisement -

  Piatra de temelie a Palatului Administrativ a fost sfinţită în data de 20 iulie 1935, ora 930, în aceeaşi zi cu cea a Casei Naţionale, în prezenţa ministrului de justiţiei dr. Valer Pop (care era şi preşedintele organizaţiei judeţene a PNL) şi a subsecretarului de stat de la Ministerul Agriculturii şi Domeniilor, Mircea Cancicov. Aceştia au sosit în Satu Mare pe data de 18 iulie 1935. Dar iată ce nota presa liberală sătmăreană cu această ocazie:

  „Am asistat cu toții sâmbătă, 20 iulie anul curent la inaugurarea punerii pietrei fundamentale a celor două edificii menite să înalțe prestigiul județului și orașului nostru și în același timp a transforma din temelii acest ținut atât de oropsit în trecut. Importanța unui astfel de act depășește cadrele obișnuitului și de aceea găsim cât se poate de potrivit că inaugurarea s-a făcut în prezența D-lor Miniștrii Valeriu Pop și Mircea Cancicov. Aceste două monumente vor fi bastioane ale culturii și stăpânirii românești pe aceste meleaguri vorbind generațiilor viitoare despre vrednicia acelora care au inițiat și sprijinit astfel de acte mărețe. S-a așezat piatra fundamentală a Casei Naționale. Această instituție este un vechiu deziderat al Românilor din acest oraș și realizarea acestuia nu poate decât să ne bucure pe toți. Ea va deveni focar de cultură românească pentru a atrage la sine pe toți Românii, indiferent de religiune sau credințe politice. Prin întrunirile amicale de acolo vor dispărea dintre noi orice asperități și vom conlucra în armonie urmărind un singur scop: binele și fericirea omului de pe aceste plaiuri și recâștigarea prin cultură a tot ceea ce în cursul timpurilor s-a înstrăinat pe nedrept și prin viclenie. La această cultură românească, primim cu drag pe toți acei cetățeni conștienți, indiferent de limbă și naționalitate, care înțeleg să se încadreze în mod armonic în mod armonic în viața noastră românească având același idealuri pe care le nutrește astăzi și le va nutri întotdeauna întreg poporul românesc.

  Adăpându-se la această cultură vor deveni ceea ce și noi dorim și ceea ce și în interesul lor să fie. Celălalt somptuos palat, căruia i s-a pus temelia este Palatul Administrativ. El va fi un difuzor al tuturor ideilor și măsurilor înțelepte venite de la centru, sau pornite de aici pentru binele și progresul, pe toate terenurile acestui ținut și a populației lui. Precum lumina soarelui risipește întunericul, așa și măsurile înțelepte pornite de aici vor înlătura și distrug orice obstacole care ni se vor pune în fața marilor realizări și acte ce așteaptă să fie înfăptuite prin administrația românească. Cinste și laudă se cuvine tuturor acelora care prin sprijinul lor moral și material au ajutat aceste începuturi a căror sfârșit apropiat va însemna încoronarea cu succes a muncii pozitive românești. În special merită toată considerația primarului municipiului lui d-l Dr. Ștefan Cherecheș (Benea n.n.), inițiatorul și președintele Casei Naționale prin a cărui muncă și insistențe s-a ajuns astăzi unde suntem. Tot la el și la toții bunii români ne este speranța că începutul inaugurat așa de măreț va avea o inaugurare și mai măreață la terminare cât și apropiată a lucrărilor, ceea ce dorim și așteptăm cu drag toți care urmărim de aproape realizările și monumentele românești”.

  Sursa: Claudiu Porumbăceanu , Paula Virag – Satu Mare, Studii și Comunicări 2017

  Nicolae Ghișan  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img