More


  Fabrica de Sticlă de la Poiana Codrului – de la mărire la decădere

  =

  Clădirea acestei fabrici de sticlă este situată în satul Poiana Codrului, sat ce aparține de comuna Crucișor, din județul Satu Mare, fiind atestată documentar din anul 1801. Acest atelier a fost construit prima dată în apropierea localităţii Crucişor, iar după ce s-au consumat lemnele din pădurile înconjurătoare, atelierul s-a mutat la Iegherişte şi apoi la Poiana Codrului. Proprietarul atelierului era contele Karolyi, care deţinea şi toate pământurile din împrejurimi.

  În anul 1948 în urma naţionalizării a trecut în proprietatea statului. La început atelierul era construit din lemn, acoperit cu şindrilă, cu un singur cuptor, unde lucrau circa 30 – 40 de oameni, majoritatea fiind de origine germană, iar între anii 1926 şi 1945 fabrica a fost închisă. Cuptoarele de ars var ce se construiau la Poiana Codrului sunt de tipul celor îngropate, săpate în terenuri ce sunt în pantă. După ce se pregătește materia primă, după zdrobirea bolovanilor de cuarţ ori de var, după măcinarea lor, pregătirea potasei, respectarea proporţiilor între aceşti trei componenţi de bază, un rol important îl avea cuptorul de topit şi sistemul de încălzire a acestuia.

  Prelucrarea sticlei la Poiana Codrului a cunoscut 3 etape: folosirea focului direct la topitul sticlei, folosirea lemnului gazat şi folosirea combustibilului gazos sau lichid. Pictura şi gravura de pe obiectele de sticlă de la Poiana Codrului seamănă cu cele de pe vasele de ceramică descoperite în localitatea Vama. La fabrica din Poiana Codrului s-au realizat diferite obiecte de sticlă, dar primele obiecte ce s-au făcut au fost cele folosite la cârciumărit şi crame, dar și obiecte de sticlă destinate nevoilor casnice, cum ar fi: opaiţe, sticlă pentru lampa de iluminat, borcane şi damigene.

  Tot în această fabrică din Poiana Codrului s-au făcut şi obiecte destinate uzului farmaceutic. Sticlarii au ajuns cu produsele lor încărcate în căruţe, până în Banat, dar şi Ungaria și au concurat cu obiectele de sticlă lucrate în alte ţări. Fabrica din Poiana Codrului s-a transformat într-o mare şi modernă întreprindere de fabricare a sticlei, având o gamă variată de produse de bună calitate, în timpul comunismului atingând apogeul.

  Fabrica a continuat să producă şi la începutul anilor ’90. Avea 2000 de angajați, iar comenzile curgeau. Nimic nu părea să anunţe dezastrul care urma după preluarea afacerii de un investitor privat, în 1998. Un deceniu mai târziu, societatea intra în insolvenţă, după ce patronul a refuzat să plătească datoriile adunate. Fabrica a fost vândută bucată cu bucată şi apoi închisă.

   

  În 2014 însă un localnic a decis să repună afacerea pe picioare şi a cumpărat ce a rămas din vechea fabrică. A investit în linia de producţie, a adus utilaje de la fabricile germane care se modernizau şi a început să preia comenzi din străinătate.

  Istoria însăși a fabricii a fost reevaluată. Maeștrii sticlari acum își amintesc din nou că fabrica lor este atestată documentar din 1801. Nici atunci numărul muncitorilor nu era mai mare și tot zona germanică era principala destinație a produselor.

  Nicolae Ghişan  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img