More


  Povestea Conacului Darvai

  - Advertisement -

  Conacul Darvai este situat în Satul Cărășeu, ce aparține de Comuna Culciu, din județul Satu Mare. Conacul are forma actuală din jurul anilor 1870, când noul ei proprietar a fost familia Mayer Solomon, care aveu 2 fiii și anume pe Karoly și pe Sandor.

  Familia Mayer în anii 1935-1946 aveau un teren de circa 400 de iugăre, aveau tractor, batoză, 12 atelaje cu cai, 10 boi, 2 bivoliţe, iar în grajd aveau circa 8-10 vaci, în curte peste 100 de gâşte. Familia Mayer avea o casă şi în orașul Satu Mare, iar astfel, la conac locuiau numai vara, în restul timpului erau la Satu Mare. Familia Mayer avea mai mulţi angajați permanenţi, printre care şi o bucătăreasă, o cameristă şi două ajutoare care curăţau şi pregăteau legumele, tăiau şi curăţau gâştele, făceau focul și altele.

  Conacul avea şi conductă de apă, rezervorul din pod se umplea cu o pompă, care trăgea apa din fântâna săpată în pivniţă, iar în casă era amenajată şi o cameră, de baie. În curtea era şi o sinagogă, iar în fundul grădinii era cimitirul și era cea mai înstărită familie evreiască, având un rol important în comunitatea locală evreiască. După izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial, fiica Vilma şi fiul Gyula părăsesc satul și pleacă în Franţa, unde concesionează o moşie pe care o gospodăresc, iar argat l-au dus cu ei din Cărăşeu pe Vajda Lajos, iar când au ocupat naziştii Franţa, ei s-au refugiat în Elveţia şi de acolo în SUA. A doua fică, Eva, s-a măritat cu Adler Paul în Praga și au întemeiat o fermă de vaci, iar pentru a nu fi duși în lagărele de concentrare s-au refugiat în Franţa.

  Proprietarul conacului, Csengeri Mayer Sandor şi soţia lui Regina au fost duşi în lagărele de concentrare şi nu s-au mai întors. Adler Paul şi soţia lui care s-au ascuns de concentrare la Budapesta, împreună cu cei doi copii, au mai trăit în Cărăşeu până în anul 1946, când după vânzarea mai multor locuri de case, au angajat un inginer pentru administrarea moşiei, plecând în Canada. Gyula cu cei 3 copii au ajuns în SUA şi a devenit cultivator de tutun. Zsofi s-a măritat în Oradea cu Leitner Marton, băiatul ei care vorbea 13 limbi a reuşit să ajungă în Ierusalim.

  În anul 1944 armata germană în retragere a incendiat depozitul de grâne, să nu cadă în mâna ruşilor. Ruşii au devastat conacul, golindu-l de tot ce era mai de preţ.

  În anul 1948 conacul a fost naţionalizat, iar în anul 1951 în Satul Cărăşeu s-a infiinţat Gospodăria Colectivă, cu sediul în conacul Darvay Mayer.

  În anul 1970 birourile Cooperativei Agricole de Producţie s-au mutat în clădirea veche a şcolii, iar în conacul Darvay Mayer s-a înfiinţat Circumscripţia sanitară veterinară și Spitalul maternal, dar şi locuinţa pentru medic.

  Nicolae Ghișan  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img