More


  Sunteți de acord cu vânzarea terenurilor agricole la străini?

  =

  Ce se-aude ? Ce se-aude? Ce se-aude, nu-i de bine! Ei, măi fraților, se aude că „se va da frâu liber” la vânzarea terenurilor agricole străinilor. Până mai ieri pe străzile Capitalei anumiți români, patrioți sadea, strigau „ca din gură de șarpe”: „Nu ne vindem țara”! Unii afirmă cu lejeritate că acest slogan face parte din mentalitățile comuniste. În zilele noastre, acest slogan comunist s-a schimbat cu altul care sună cam așa: „Vindem țara pe bucăți!”. Una este „mentalitatea comunistă” și alta e vânzarea terenurilor agricole la străini. Oare terenurile agricole ale României nu fac parte din dimensiunea identitară a poporului român? În mod real, unii vor să dea vina pe ,,mentalitățile comuniste”, care nu au de-a face nicidecum cu terenurile agricole și, în mod firesc, cu avuția națională.

  Înstrăinarea terenurilor agricole va parcela țara noastră astfel încât ne vom trezi că România va rămâne pe harta lumii, aproape în totalitate, numai și numai cu numele ? În alte țări, vânzarea terenurilor către străini este interzisă. Desigur, terenurile pot fi date în arendă, dar nicidecum înstrăinate prin vânzarea lor străinilor. Din unele statistici reiese faptul că: „…aproximativ 4 milioane de hectare nu mai aparțin românilor” și implicit României. Se spune că foarte multe terenuri, fie ele agricole sau neagricole, au fost cumpărate de străini. Cineva a zis că multe din aceste terenuri, fie ele din zonele de câmpie, fie din zonele deluroase sau montane au fost achiziționate de străini. Probabil cu acte în regulă sau cu acte ilegale? Nu se știe! Este posibil să fie demarate niște cercetări juridice de specialitate pentru a se constata, care este de fapt adevărul. „Gurile rele” spun că unii ,,străini cu bani” au pus mâna pe anumite „hărți secrete” prin intermediul cărora pot fi identificate locațiile unde există zăcăminte aurifere sau alte bogății naturale. O fi adevărat, cine știe? „Străinii cu bani”, se spune că probabil au cumpărat terenuri tocmai în aceste zone pline de bogății naturale, care de fapt fac parte din avuția națională a poporului român? De-aia „trageți cu praștia vorbelor” denigratoare, stimați profitori autohtoni și străini, pentru ca „să legalizați” vânzarea terenurilor pe motiv că interzicerea vânzării terenurilor agricole la străini ține de mentalități comuniste?

  Anumiți specialiști în domeniul legislației susțin că: ,,…a dispărut și interdicția de înstrăinare, care era de minimum 8 ani”. În mod normal și firesc, poate că ar trebui organizat un Referendum în ceea ce privește înstrăinarea prin vânzare la străini a unor terenuri agricole și, mai cu seamă, exploatarea de către firme străine a zăcămintelor naturale aflate în subsolul patriei sau în Marea Neagră. De multe ori, astfel de exploatări s-au finalizat cu redevențe simbolice ( redevență – cotă care se plătește la date fixe, din produsul unei exploatări…- n.a. după Dex”). În urma unor astfel de tranzacții superficiale au pierdut deopotrivă statul și poporul român… Așa ar fi corect!, iar această alternativă, a organizării unui Referendum, ar ține de protejarea avuției naționale și nu „de mentalitățile comuniste”… cu care tot defilează „politrucii” periodic, în spațiul public, de vreo 30 de ani încoace, pentru a-și putea definitiva „scopurile profitabile” ascunse în spatele unei legislații facile.

  Specialiști din domeniul agriculturii se întreabă:,,Cum e posibil să fie vândute anumite terenuri agricole, care nu sunt întăbulate, numai și numai cu titlul de proprietate?” Se spune că ulterior se face succesiunea, iar noul proprietar, „care are bani cu nemiluita”, reușește să întocmească actele necesare pentru a achiziționa în favoarea lui, de multe ori, terenuri de calitate la prețuri derizorii. Multe tranzacții, spun anumiți săteni, au fost încheiate cu străinii la crâșmele din localitățile județului Satu Mare. Negocierea incorectă a avut loc după ce proprietarul de teren a consumat o cantitate considerabilă de alcool. Vă dați seama ce-a ieșit în finalul tranzacției plină de păcălelile ascunse în aburii beției? După unele reguli de protocol, nicio tranzacție sau negociere, din domeniul afacerilor, nu se fac în incintele unor crâșme, restaurante, baruri sau alte ,,bombe sătești” pline cu alcool și metode de proastă calitate.

  Dumitru Țimerman  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img