More


  Amenzi de 12.400 Lei date de Inspectorii Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor

  - Advertisement -

  Inspectorii  Direcției  Sanitare  Veterinare  și  pentru  Siguranța  Alimentelor (DSVSA) Satu-Mare au realizat, între 16.04.2021-22.04.2021, 97 acțiuni de control. Verificările au vizat: unități de abatorizare, unități de procesare carne și lapte, unități catering depozite alimentare,  supermarketuri, piețe agroalimentare, centre de colectare a laptelui materie primă, unități alimentație publică /terase, baruri, brutării, laboratoare de cofetărie, magazine alimentare și de legume fructe.

  Controalele efectuate în unități, au fost realizate de către inspectorii de specialitate din domeniile siguranței alimentare, a produselor de origine animală  și non animală cu respectarea strictă a Ordonanțelor Guvernului României, a Legislației sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor și a normelor stabilite de Autoritate Națională Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor.

  În desfășurarea atribuțiilor de serviciu, reprezentanții DSVSA Satu- Mare, au respectat măsurile de distanțare socială și prevederile legale în vigoare privind utilizarea materialelor individuale de protecție împotriva COVID-19.

  În cadrul acțiunilor de verificare, inspectorii de specialitate din cadrul D.S.V.S.A, au urmărit, respectarea condițiilor generale de igienă, originea materiilor prime și existenta documentelor însoțitoare, respectarea condițiilor privind ambalarea, marcarea si etichetarea alimentelor, condițiile de transport, modul de depozitare, temperaturile de păstrare cerute de producători, existența graficelor de temperatură pentru spațiile frig, modul și condițiile de preparare și comercializare a produselor alimentare de origine animală și non animală,  monitorizarea și eliminarea subproduselor improprii consumului uman. A fost verificată existența echipamentului de protecție, folosirea corectă a acestuia, existența substanțelor dezinfectante, în special cele virucide, aplicarea acestora în doză corectă, în special în vestiarele și toaletele unităților verificate, în spațiile de lucru, precum și în holurile și spațiile de trecere, în mijloacele de transport produse alimentare dar și în terasele și zonele de acces  în unități.

  În urma controalelor efectuate, au fost aplicate sancțiuni contravenționale în valoare totală de 12.400 Lei, din care, – o amendă contravențională în valoare de :10.000 Lei, – pentru un Magazin Alimentar, din localitatea Ambud – pentru comercializarea produselor alimentare în spații necorespunzătoare și neaprobate sanitar veterinar, –    două amenzi contravenționale în valoare totală de : 2.400 Lei – pentru două Magazine Alimentare, din localitatea Poiana Codrului – pentru comercializarea produselor alimentare neetichetate potrivit legislației în vigoare,  –  respectiv zece avertismente, pentru zece producători particulari, din Piețele Agroalimentare, Mare – 2, Someș – 3, Mică – 3 din Satu – Mare și Piața Carei – 2. A fost pusă sub sechestru/reținere oficială cantitatea de 7,8 Kg produse alimentare în valoare de 178 Lei, produse care au fost dirijate spre incinerare într-o unitate de ecarisare a teritoriului autorizată sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor.

  Continuă acțiunile de control în trafic, inspectori D.S.V.S.A. împreună cu inspectori din partea IJP și Poliției de Frontieră, pentru depistarea transporturilor ilegale de carne și de preparate din carne, indiferent de specia de la care provin, animale sacrificate fraudulos sau în locuri neautorizate/neînregistrate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor , tranșate și transportate spre comercializare, în mijloace de transport murdare neigenizate și nedezinfectate conform legislației în vigoare.

  Atenționăm posibilii transportatori sau comercianți, că în cazul depistării unor astfel de transporturi ilegale, se va dispune măsura punerii imediată sub sechestru / reținere oficială și confiscarea, pentru întreaga  cantitatea depistată . Aceleași masuri vor fi aplicate și pentru transporturile ilegale/ilicite de produse alimentare de origine nonanimală, legume și fructe. Întreaga cantitate de produse alimentare de origine animală sau nonanimală transportată ilegal, va fi denaturată și dirijată spre distrugere prin incinerare, într-o unitate de ecarisare a teritoriului autorizată sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor, pe cheltuiala transportatorului.

  Având  în  vedere evoluția pe teritoriul României a pestei porcine africane, așa cum am mai informat, carnea proaspătă de porc, carnea preparată sau carnea tocată de porc, precum și produsele din carne care conțin carne de porc nu pot face obiectul transportului particular către alte State Membre, dacă provin din zonele cuprinse în Decizia Comisiei nr. 123/2021, privind  măsurile zoo sanitare de combatere a pestei porcine africane în anumite State Membre ale UE.

  DSVSA Satu – Mare, recomandă tuturor consumatorilor, ca aprovizionarea cu carne indiferent de specia pe care o preferă, să se facă numai din unități autorizate/înregistrate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor. Recomandăm de asemenea cumpărătorilor să nu achiziționeze carcase de miei/iezi, comercializați “ la colțul străzii ” nemarcate prin stampilare lizibilă, sau fără cap atașat la carcasă, comercianții iliciți folosindu-se de metode de substituire a speciei ovină / caprină, cu canide.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img