More


  Destinații de weekend. Un traseu din poveste Cămârzana – Vf. Frăsinașu ( 639 metri )

  - Advertisement -

  Având în vedere faptul că în ultima vreme apetența multora dintre voi de a evada în natură e din ce în ce mai mare, credem că orice alternativă în plus este binevenită. Încercăm să vă oferim și noi una.

  Totuși Munții Oaș rămân în continuare în obscuritate din punct de vedere al traseelor turistice marcate, deși au multe locuri frumoase si accesibile. Din câte știm noi, există doar un traseu omologat și marcat, la Tămășeni. Ca atare cei de la Drumeții Hai – Hui am decis să încerce ceva, ceva ce ar putea să mai deblocheze această amorțeală.Cu resurse proprii și mijloacele pe care le-au avut la îndemână au decis să marcheze un traseu ușor și accesibil cât mai multor iubitori de natură.

  Locația aleasă pentru acest traseu este localitatea Cămârzana ( jud SM ), un loc plin de legende și povești, iar traseul nostru nu ar avea cum să fie altfel prezentat decât tot ca o poveste.

  Pe parcursul traseului veți trece din lumea reală, în lumea de basm, portalul care va intermedia această trecere este Aleea Timpului ce stă în loc, o alee cu salcâmi bătrâni ce formează un mirific tunel verde. În această lume de basm veți intâlni Sticla cu Mușchi, Copacul Fluier, Livada Zânelor, Pădurea Zmeilor, Căpcăunul cel bun ( un fag secular pe care nu îl pot cuprinde doi oameni cu brațele larg deschise ), iar în plus veți avea parte și de locuri superbe de belvedere spre Cămârzana si colinele ei, mai multe decât cele 7 pe care este construită Roma. De asemenea vor fi și puncte de belvedere spre Munții Igniș, spre restul Munților Oaș și chiar spre o parte a Carpaților din Ucraina.

  Ca detalii tehnice, precizăm că traseul are o lungime de circa 3,5 kilometri pe sens, cu 410 metri diferență de nivel, fiind accesibil atât pentru copii cât și pentru cei cu condiție fizică medie. Se parcurge lejer dus – întors in circa 4 – 5 ore cu tot cu pauze.

  Traseul este punctat cu vopsea galbenă atât pe urcare cât si pe coborâre, practic este creat un culoar intuitiv, marcajul fiind foarte des, și pe stânga și pe dreapta, vopseaua fiind aplicată pe copaci, stâlpi sau bolovani. Obiectivele principale sunt marcate cu X. De asemenea, pentru cei care vor sa facă circuit, am marcat din vârf cu culoare roșie un alt traseu de coborâre, traseul roșu ce are o lungime de cca 6 kilometri.

  În plus vă atașăm atât la articol cât și la postarea de pe pagina noastră de Facebook două fișiere Word. Unul e cu descrierea drumului până la punctul de plecare pe traseu iar al doilea cu descrierea amănunțită a traseului. Aceste fișiere le puteți salva pe telefon sau printa pentru a le avea la îndemână în orice moment pe traseu.

  Pentru cei care sunt mai obișnuiți cu tehnologia, track-ul acestui traseu este incărcat in aplicația Wikiloc, dar din păcate această aplicație e cu taxă, totuși o puteți instala deoarece vă va ghida cu mașina până la baza traseului. În cazul acestui traseu, veți deschide aplicația si veți introduce la căutare textul : Cămârzana – Vf Frăsinașu, iar apoi veți avea opțiunea de a naviga cu mașina până la punctul de pornire a traseului. Se poate importa track-ul în aplicația OsmAnd, e posibil ca acolo să funcționeze fără taxe.
  Traseul nu este curățat în totalitate, pe alocuri terenul este denivelat, iar prin pădure este și vegetație căzută, ca atare vă rugăm să fiți atenți pentru a evita accidentele.

  Consultați prognoza meteo, căutați vreme bună si oferiți-vă o zi de poveste și de povestit pe Vf Frăsinașu. Drumeție plăcută !

  Nicolae Ghișan  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img