More


  Eroii patriei, omagiați printr-o suită de manifestări la Satu Mare

  - Advertisement -

  Eripii patriei au fost omagiați, la acest final de săptămână, printr-o suită de manifestări în județ.
  În anul 2020, conducerile asociațiilor județene ale cadrelor militare în rezervă și retragere din Ministerul Aparării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne și din Serviciul Român de Informații au inițiat un proiect amplu, “Comemorarea Eroilor Neamului”, care se dorește a fi peren, ce constă în organizarea la date prestabilite a unor acțiuni de comemorare a eroilor care s-au jertfit pe altarul patriei și care își dorm somnul de veci în pământul județului nostru, deseori uitați de către autoritățile locale și județene.
  Astfel, vineri, 16 aprilie 2021, a avut loc la Hodod și la Lelei câte un ceremonial militar şi religios, care s-a desfăşurat la Monumentul eroilor ridicat deasupra şi în onoarea celor 20 de ostaşi români ce îşi dorm aici somnul de veci. iar în 19 aprilie 2021, se va organiza un scurt Te Deum şi se va depune o coroană de flori la Monumentul Eroului Necunoscut din Piaţa Libertăţii din municipiul Satu Mare.
  Duminică, 18 aprilie 2021, după Sfânta Liturghie, la Catedrala ortodoxă „Adormirea Maicii Domnului” din Satu Mare, ctitorie a Armatei Române eliberatoare, a fost ridicat un parastas în memoria tuturor celor ce şi-au dat viaţa pentru eliberarea Sătmarului şi alipirea lui la Trupul sfânt la ţării în primăvara anului 1919.
  Luni, 19 aprilie 2021, ora 12:00, ceremonial religios, ridicarea unui parastas şi depunerea unei coroane de flori la Monumentul Eroului Necunoscut din Piaţa Liberăţii din municipiul Satu Mare.
  Primul eveniment face parte, şi constituie totodată, debutul uni proiect creionat în vara anului trecut, în plină pandemie, la iniţiativa colonelului Ştefan Coşarca, la acea vreme Director de cabinet al Președintelui Consiliului Județean Satu Mare, la care au aderat cele 3 asociaţii ale rezerviştilor militari sătmăreni (din M.Ap.N., M.A.I. şi S.R.I.) şi Consiliul Judeţean pentru Problemele Persoanelor Vârstince. Alături de iniţiator, preşedinţii acestor structuri, respectiv coloneii în rezervă Mircea Blideran, Iosif Pordea, Voicu Şichet şi Gheorghe Strâmb, au propus Instituţiei Prefectului-judeţul Satu Mare implementarea unui program de cinstire a eroilor neamului la mormintele şi cimitirele acestora din localităţile sătmărene, măcar odată pe an.
  Iniţiativa a pornit având la bază următorul crez:
  “Orice om cu dragoste și respect față de memoria părinților săi are grijă ca locurile de înhumare al acestora să fie întreținute și cinstite cel puțin odată pe an.
  Similar, autoritățile publice civile și militare, rezerviștii militari au datoria civică de a acorda respect înaintașilor ce și-au dat viața în luptele din primul și al doilea război mondial pentru ca noi să trăim astăzi liberi, într-o societate democratică, dar responsabilă față eroii neamului și păstrarea memoriei acestora”.
  Practic, s-a pornit de la faptul că, în contextul Centenarului Marii Uniri și al Primului Război Mondial, pe raza județului au fost construite/reabilitate o serie de monumente/morminte dedicate memoriei eroilor căzuți în cele două războaie, inclusiv printr-un proiect finanţat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, derulat de Muzeul Judeţean Satu Mare şi coordonat de Consiliul Judeţean Satu Mare, practic de către colonel (r) Ştefan Coşarca, însă au şi început să apară, pe alocuri, semne ale delăsării din partea celor ce le administrează, respectiv a Unităților Administrativ-Teritoriale (U.A.T.) sau a cultelor religioase.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img