More


  Păunii, cele mai grațioase păsări

  - Advertisement -

  Înițial și-a luat un cuplu ca să îi țină pentru decor, prin curte, însă este destuld e riscant pentru că e posibil să își ia zborul deoarece sunt speriați de alte păsări.

  Această pasiune și-a descoperit-o de mica, ”păunii îmi plăceau de la școală, din clasele primare, de fiecare data când mă întreba cineva care este animalul meu preferat, nu ziceam câinele, pisica, ca și restul copiilor, eu spuneam că animalul meu preferat este păunul”. Astfel acum, ajunsă la maturitate, Stela a decis să își achiziționeze un cuplu de păuni pentru a-și bucura sufletul și ochii, văzându-i cum se plimbă prin curte.

  Cele mai frumoase și cele mai grațioase păsări

  ”Între timp am aflat că se pot face și bani din asta, prin vânzarea ouălelor, prin vânzarea puilor, dar și a maturilor și așa am ajuns să am din ce în ce mai mulți păuni.” Afirmă Stela Ulici.

  Stela a ales să se ocupe cu această specie de păsări și nu cu cele mai des întâlnite în zona noastră pentru că le consider ea ”cele mai frumoase și cele mai grațioase păsări” acestea fiindu-i cele mai dragi sufletului ”altă pasere nu m-ar încânta sau un alt animal”.

  Pentru a putea trăi într-un mediu favorabil, păunii au nevoie de libertate, însă este riscant deoarece își pot lua zborul, aceștia au nevoie de hrană variată, de obicei semințe de floarea soarelui, grâu, boabe de porumb, ”eu îi mai răsfăț cu ceapă, usturoi, brânză de vacă, ouă fierte, banane, mere și verdețuri, deoarece organismal lor trebuie să aiba de toate, să fie sănătoși și să aibă penele cât mai frumoase”.

  Păunii adoră curățenia

  Este foarte important ca zona în care se află păunii să fie mereu curată, trebuie să șe schimbe apa zilnic și în apă trebuie să le pui albastru de metilen, fiind un dezinfectant foarte bun, în special pe timp de vară când se dezvoltă microbi, iar primăvara este perioada când organismul lor cere calciu și vitamin.

  Stela Ulici ne spune că în cuscă, păunii au nevoie de nisip pentru că își fac un cuib cu lăbuța la fel ca șă găinile și se pun acolo, dar pe lângă asta au nevoie și de o bară pentru că ei dorm la înălțime

  ”Am început cu 3 pauni luați de la vecinul meu, dar din păcate cocoșul a murit după câteva luni, l-am dus să vedem cauza decesului, avea ecoli. Am fugit la farmacia veterinară să cumpăr medicamente pentru ceilalți doi păuni rămași și cu tratament am reușit să îi salvez. Sunt niște păsări foarte sensibile și nu este în regilă să fie ținute cu alte specii de păsări deoarece fiecare este purtatoare de anumiți viruși. Sunt adorabili, le place să le vorbești, îmi cunosc vocea, adoră soarele, de fiecare dată când e o zi însorită, călduroasă, ies și încearcă să adormă.”

  Se spune că acum mulți ani în urmă, în India, păunii erau folosiți pentru pază, din pricina faptului că aceștia detestă gălăgia, la orice sunet neobișnuit pentru ei, dau de știre.

  Păunii ajung la maturitate la vârsta de trei ani, iar diferența între mascul și femelă este enormă.

  ”Femela arată ca si o găină clasică, de culoarea gri, maronie, doar că are acea coroniță specifică, iar masculul este cel cu coada frumoasă. Masculul își folosește frumusețea cozii la împerechiere printr-un dans, iar păuița îl alege după bunul plac, în funcție de frumusețea ochilor din coadă.”

  Păunii nou născuți sunt foarte sensibili, picioarele lor trebuie curățate mereu cu spirt, iar de la o lună în colo totul devine mult mai ușor.

  ”Eu le fac deparazitare internă și externă, le dau pastiluțe și pe căpuț le pun o soluție, de două ori pe an, primăvara și toamna. Nu vreau să îi vaccinez, de trei ani nu am avut probleme, tot ce le trebuie este mâncarea sănătoasă, apa curate zi de zi și deoarazitarea.”

  Momentan Stela Ulici are doar două rase de păuni, Standard și Alb, iar în fermă are acum nouă păsări. Dorește ca pe viitor să se extindă și să își procure încă o rasă numită Muticus ”este asemănător cu cel Standard însă coronița lor nu este răsfirată ca la Standard, este împreunată, ca un fel de moț, și culoarea ochilor este mai diferită, nu există o diferență foarte mare. Diferența este la preț deoarece este mai scump decât cel Standard.”  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img