More


  Sfânta şi Marea Miercuri

  - Advertisement -

   

  Rânduitu-s-a ca la mijloc de Săptămână Mare să se facă pomenire de femeia păcătoasă care a uns cu mir de mare preţ pe Domnul, cu puţin timp înaintea Sfintelor Sale Patimi. Când Mântuitorul Hristos a sosit în Ierusalim a intrat în casa lui Simon Leprosul. În timpul mesei, femeia aceasta a turnat pe Mântuitorul o mare cantitate de mir foarte scump. Pomenirea acestui fapt s-a rânduit întru această zi pentru ca – după cuvântul Mântuitorului – această faptă a femeii să fie vestită pretutindeni, căci era o faptă plină de dragoste şi căldură sufletească. Oare ce a îndemnat-o pe femeie să săvârşească o asemenea faptă, să risipească o mare cantitate de aromate bine mirositoare şi de mare valoare? Nimic altceva decât faptul că Iisus se apropia cu dragoste de toată lumea şi cum a intrat în casa unui lepros, care conform Legii trebuia izolat de lume, de restul locuitorilor cetăţii. Femeia era convinsă că Mântuitorul îl va vindeca de boala sa şi pe Simon, dar avea o mare încredere că o va vindeca şi pe ea sufleteşte.
  Apostolii, văzând risipa de mir, dar mai cu seamă Iuda, au spus că mai bine era vândut şi banii împărţiţi săracilor. Mântuitorul i-a mustrat pe critici spunându-le că femeia a făcut acest lucru spre îngroparea Sa, “Căci turnând mirul acesta pe trupul Meu, a făcut-o spre îngroparea Mea” (Matei 26,12). Urmând pilda femeii, în sufletul căreia a avut loc o mare schimbare, rupând pentru totdeauna cu trecutul ei păcătos, să lepădăm de la noi şerpii păcatelor, care, dezmierdând privirile cu şerpuiturile şi împiestriţarea pielii sale, înveninează cu otrava morţii veşnice. Nimeni nu poate rămâne veşnic păcătos, nu-l lasă conştiinţa, care-l mustră fără cruţare şi neîncetat. Cine poate dori ca de dragul păcatelor să devină diavol? Păcatul nu atrage după sine totdeauna deziluzii, amăgiri şi înşelătorie? Poate păcatul aduce plăcere? Florile aşa-ziselor plăceri au avut viaţă lungă? Nu! Şi nu vor avea niciodată! Acest lucru pentru că apar ghimpii înţepători şi necruţători.
  Tot întru această Mare zi de Miercuri se pomeneşte târgul făcut de Iuda cu cărturarii şi fariseii în vederea vânzării Mântuitorului Hristos. Cu toate că Îl urau de moarte pe Iisus, duşmanii Lui nu aveau curajul să acţioneze, erau laşi, temându-se de o eventuală revoltă a poporului care Îl iubea pe Iisus. S-a aflat un trădător tocmai dintre apostolii Săi. Iuda, în Grădina Ghetsimani, a spurcat cel mai nobil gest al omului, sărutul, care este simbolul dragostei şi afecţiunii curate. A avut nesimţirea ca în timp ce-L săruta să spună: “Bucură-te, Învăţătorule!” (Matei 26,49). Dar osândă şi-a câştigat pentru veşnicie.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img