More


  ATENȚIE, PĂRINȚI! De mâine începe școala în clase

  - Advertisement -

  În săptămâna 05 mai – 07 mai 2021, preșcolarii, elevii din învățământul primar, elevii claselor a V-a, a VI-a, a VII-a, a IX-a, a X-a, a XI-a, elevii din învățământul profesional și postliceal, elevii din învățământul special vor reveni la școală în funcție scenariile în care se află UAT-urile unde se află școlile.În județul nostru, peste 240 de școli se va preda în clase, în timp ce alte circa 30 de școli vor funcționa după scenariul doi.

  Școli care vor funcționa după scenariul 1
  În cadrul întâlnirii de ieri cu șefii structurilor Ministerului Afacerilor Interne și a Direcției de Sănătate Publică convocată de prefectul Altfatter Tamás a fost analizată incidența infectărilor cu coronavirus la data de 04.05.2021 la nivelul tuturor unităților administrative-teritoriale din județul Satu Mare, în vederea stabilirii scenariilor de funcționare ale unităților de învățământ.

  Astfel, în baza prevederilor Ordinului nr. 3.755/560/2021 privind modificarea și completarea Ordinului ministrului educației și al ministrului sănătății nr. 3.235/93/2021 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților/instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2, începând de astăzi 05.05.2021, odată cu reînceperea școlii, în municipiul Satu Mare, în toate orașele și în majoritatea comunelor din județul nostru, toți elevii vor desfășura cursuri la clasă, conform scenariului 1.

  În județul nostru, 239 de unități de învățământ și structuri arondate în Scenariul I care presupune participarea zilnică a tuturor preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție.

  (Incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate mai mică sau egală cu 1/100 de locuitori).

  Școli care vor funcționa după scenariul 2
  De asemenea, 30 de unități de învățământ și structuri arondate în Scenariul II care presupune:

  • participarea zilnică, cu prezență fizică în unitățile de învățământ, a tuturor preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a, a XIII-a și a acelor din anii terminali din învățământul profesional și postliceal, precum și a elevilor din învățământul special, indiferent de clasă, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție;
  • participarea zilnică, în sistem online, a elevilor din celelalte clase/ani de studiu.
  (Incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 1/100 de locuitori, dacă la nivelul localității nu este declarată starea de carantină).

  Ințial s-a anunțat că în comunele Pir, Santău, Acâș, Craidorolț, Viile Satu Mare, Pomi, Lazuri, Săuca, Ciumești, Cămin, Bârsău, Andrid, Berveni, Petrești și Vetiș, cursurile se vor desfășura conform scenariului 2.

  Ulterior, Prefectura a informat că la solicitarea consiliilor de administratie din scolile de pe raza UAT Andrid, Berveni, Bârsau, Cămin, Petrești și Vetiș, cu avizul Direcției de Sănătate Publică Satu Mare, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, ținând cont de specificul local și numărul mic de persoane infectate a decis ca și în aceste localități, pentru următoarele 3 zile activitatea didactică să se desfășoare conform scenariului 1, respectiv cu toți elevii la clasă.

  Ce înseamnă scenariul 1 și scenariul 2
  Scenariu 1 se aplică unităților de învățământ în localitățile în care incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor este mai mică sau egală cu 1/1.000 de locuitori și presupune participarea zilnică a tuturor preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție.

  Scenariul 2 se aplică unităților de învățământ în localitățile în care incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor este mai mare de 1/1.000 și dacă la nivelul localității nu este declarată starea de carantină și presupune:

  – participarea zilnică, cu prezență fizică în unitățile de învățământ, a tuturor preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a, a XIII-a și a celor din anii terminali din învățământul profesional și postliceal, precum și a elevilor din învățământul special, indiferent de clasă, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție sanitară;

  – participarea zilnică, în sistem on-line, a elevilor din celelalte clase/ani de studiu.

  Prefectul Altfatter Tamás apreciază că datorită vaccinării și aplicării corecte a măsurilor specifice rata de infectare este pe un trend descendent și solicită profesorilor, personalului didactic auxiliar și celui nedidactic dar și tuturor elevilor și părinților să manifeste în continuare responsabilitate în aplicarea măsurilor de protecție individuală pentru a păstra rezultatul obținut și a ne apropia de normalitate în toate domeniile.

  Precizare! Elevii claselor a VIII-a, a XII-a și a XIII-a se vor întoarce la școală din 10 mai, cu prezența fizică la cursuri a întregului efectiv în toate unitățile de învățământ care funcționează în localități în care nu este instituită măsura carantinei zonale, sub condiția respectării stricte a normelor de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2.

  Florin Dura  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img