More

    Avertismente aplicate în Piețele Agroalimentare

    Inspectorii  Direcției  Sanitare  Veterinare  și  pentru  Siguranța  Alimentelor (DSVSA)  Satu-Mare au realizat, în perioada 30.04.2021 – 06.05.2021, 61 acțiuni de control. Verificările au vizat: unități de abatorizare, unități de procesare carne și lapte, unități catering depozite alimentare,  supermarketuri, piețe agroalimentare, centre de colectare a laptelui materie primă, unități alimentație publică /terase, baruri, brutării, laboratoare de cofetărie, magazine alimentare și de legume fructe.

    Controalele efectuate în unități, au fost realizate de către inspectorii de specialitate din domeniile siguranței alimentare, a produselor de origine animală  și non animală cu respectarea strictă a Ordonanțelor Guvernului României, a Legislației sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor și a normelor stabilite de Autoritate Națională Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor.

    În desfășurarea atribuțiilor de serviciu, reprezentanții DSVSA Satu- Mare, au respectat măsurile de distanțare socială și prevederile legale în vigoare privind utilizarea materialelor individuale de protecție împotriva COVID-19.

    În cadrul acțiunilor de verificare, inspectorii de specialitate din cadrul D.S.V.S.A, au urmărit, respectarea condițiilor generale de igienă, originea materiilor prime și existenta documentelor însoțitoare, respectarea condițiilor privind ambalarea, marcarea si etichetarea alimentelor, condițiile de transport, modul de depozitare, temperaturile de păstrare cerute de producători, existența graficelor de temperatură pentru spațiile frig, modul și condițiile de preparare și comercializare a produselor alimentare de origine animală și non animală,  monitorizarea și eliminarea subproduselor improprii consumului uman.

    A fost verificată existența echipamentului de protecție, folosirea corectă a acestuia, existența substanțelor dezinfectante, în special cele virucide, aplicarea acestora în doză corectă, în special în vestiarele și toaletele unităților verificate, în spațiile de lucru, precum și în holurile și spațiile de trecere, în mijloacele de transport produse alimentare dar și în terasele și zonele de acces  în unități.

    În urma controalelor efectuate, au fost aplicate – douăzeci de avertismente, pentru douăzeci producători particulari, din Piețele Agroalimentare, Mare – 4, Someș – 3, Mică – 4, Piața Micro 17 – 2, din Satu – Mare și Piața Carei – 2, Piața Negrești Oaș – 3, Piața Tășnad – 2.

    Au continuat acțiunile de control în trafic, inspectori D.S.V.S.A. împreună cu inspectori din partea IJP și Poliției de Frontieră, pentru depistarea transporturilor ilegale de carne și de preparate din carne, indiferent de specia de la care provin, animale sacrificate fraudulos sau în locuri neautorizate/neînregistrate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor , tranșate și transportate spre comercializare, în mijloace de transport murdare neigienizate și nedezinfectate conform legislației în vigoare.

    Atenționăm posibilii transportatori sau comercianți, că în cazul depistării unor astfel de transporturi ilegale, se va dispune măsura punerii imediată sub sechestru / reținere oficială și confiscarea, pentru întreaga  cantitatea depistată . Aceleași masuri vor fi aplicate și pentru transporturile ilegale/ilicite de produse alimentare de origine non animală, legume și fructe. Întreaga cantitate de produse alimentare de origine animală sau non animală transportată ilegal, va fi denaturată și dirijată spre distrugere prin incinerare, într-o unitate de ecarisare a teritoriului autorizată sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor, pe cheltuiala transportatorului.

    În perioada Sărbătorilor Pascale, atât cele sărbătorite în rit Catolic ,cât și cele sărbătorite  în rit Ortodox pe teritoriului județului Satu Mare, nu au fost semnalate evenimente nedorite/intoxicații alimentare, în urma consumului de produse alimentare procesate în unități autorizate /înregistrate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor, dar și în cele preparate în bucătăriile personale. D.S.V.S.A. Satu – Mare, mulțumește tuturor procesatorilor, comercianților de alimente de origine animală sau non animală, pentru maturitatea profesională de care au dat dovadă și în această perioadă, prin procesarea, comercializarea numai de produse proaspete, salubre și care au respectat cu strictețe regulile de igiena pe fluxurile de producție, normele și legislația sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor.

    Având  în  vedere evoluția pe teritoriul României a pestei porcine africane, așa cum am mai informat, carnea proaspătă de porc, carnea preparată sau carnea tocată de porc, precum și produsele din carne care conțin carne de porc nu pot face obiectul transportului particular către alte State Membre, dacă provin din zonele cuprinse în Decizia Comisiei nr. 123/2021, privind  măsurile zoo sanitare de combatere a pestei porcine africane în anumite State Membre ale UE.

    DSVSA Satu – Mare, recomandă tuturor consumatorilor, ca aprovizionarea cu carne indiferent de specia pe care o preferă, să se facă numai din unități autorizate/înregistrate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor.

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE