More


  9 mai, zi marcabilă pentru România

  - Advertisement -
  În Piața Dr. Vasile Lucaciu, vor fi marcate astăzi, 9 mai 2021, de la ora 10,00, Ziua Independenței, Ziua Uniunii Europene și Ziua Victoriei Coaliției Națiunilor Unite în cel de-al II-lea Război Mondial în cadrul unei ceremonii restrânse, iar după evocarea momentelor istorice vor fi depuse coroane de flori la Monumentul Ostașului Român.
  Sărbătorim astăzi trei evenimente care au influențat major, direct sau indirect, destinul națiunii noastre. Deși cu episoade dramatice, parcursul României în Europa și în lume este parcursul unei națiuni de învingători, evenimentele evocate astăzi, în mai puțin de 150 de ani ne-au transformat din națiune suzerană imperiului otoman în stat membru, cu puteri depline, a Uniunii Europene.
  La puțin timp de la realizarea primei Uniri și crearea statului modern român de către Alexandru Ioan Cuza, România a ajuns din nou în cumpăna puterilor vremii. Proclamarea independenței statale la 9 mai 1877 a fost o încununare a strădaniilor și măiestriei politice a marilor români ai acelor vremuri.
  „Suntem independenţi, suntem naţiune de sine stătătoare” declara, memorabil, Mihail Kogălniceanu în acea zi în Parlamentul României.
  Independența a fost consfințită pe câmpul de luptă de Armata Română, punându-se astfel capăt subjugării otomane.
  9 mai 1945 este ziua în care Aliaţii au obţinut victoria împotriva Germaniei naziste în cel de-al doilea război mondial, punând astfel capăt celei mai tragice conflagraţii din istoria continentului european.
  La o distanță de numai 5 ani, adică 9 mai 1950 istorica declaraţie a ministrului francez de externe Robert Schuman, prin care propunea un plan de colaborare economică între Franţa şi Germania, adică bazele primei cooperări transeuropene este cel de-al treilea eveniment sărbătorit azi și care, alături de celelalte a marcat istoria întregii Europe.


  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img