More


  Galeria Foto. Gavril Barbul ,o parte importantă din istoria liceului Mihai Eminescu

  - Advertisement -

  Astăzi de la ora 10, a avut loc comemorarea a 69 de ani de la moartea lui Gavril Barbul , în fața Colegiului Național Mihai Eminescu. La eveniment au participat cadrele didactice, clerul bisericesc, elevii liceului, Viorel Campean, istoric sătmărean și Ovidiu T Pop, scriitor.

  Viorel Câmpean, istoric sătmărean și coautorul cărții bibliografice a lui Gavril Barbul declară:

  ” Cum aș putea rezuma viața unui om în câteva cuvinte? Dacă vorbim despre cel căruia astăzi i se aduce un omagiu, Gavril Barbul a venit pe lume dintr-o familie nobiliară prin origine și aristocratică prin temei. Pe bună dreptate despre noi oamenii s-a spus că suntem suma întâlnirilor fericite pe care le-am avut în viață. Așa a fost și întâlnirea mea cu personalitatea lui Gavril Barbul.

  I-am urmărit pașii, Oradea și Beiuș fiind două popasuri esențiale. Mereu s-a situat printre primii elevi . La examenul de maturitate a optat pentru Medicină dar în cele din urmă a ales Teologia. În 5 August 1938 și-a unit sufletul cu Victoria Măineanu. Și ce dovadă mai mare de dragoste de neam a fost altceva decât perioda celui de-al doilea Război Mondial petrecut de familia Barbu în Sofia. Acolo s-a născut fructul dragostei lor, Mihai. Probabil ca Victoria s-a simțit victorioasă tinândându-și în brațe fiul dar din păcate a părăsit lumea asta. În 9 Martie 1952, s-a stins din viață.

  Memoria lui a rămas încă vie datorită fiului Mihai si datorită lui Ovidiu T Pop, părintele caietelor eminscene, placa dezvelită azi stând mărturie a spiritului eminescianist care a animat și animă pe iubitorii ai acestui lăcaș, pe care Gavril l-a numit nava admiral a învătământului românesc din Sătmar”.

  “În anul 1930 , tinerii intelectuali români au simțit nevoia să se organizeze si astfel a fost înfințat centrul cultural al tinerilor români care îl avea ca și președinte pe Gavril Barbul. Corespondența se trimitea la liceul Mihai Eminescu. El era secretar al Societății Femeilor Sătmărene, Alexandrina Pop era președinte, ea fiind prima profesoară la acest liceu, între 1919-1921. A publicat diverse articole despre personalități cum ar fi Vasile Lucaciu. La 15 Octombrie 1933, Gavril Barbu face un apel către intelectualii din județul Satu Mare pentru a publica materiale despre viața și obiceiurile sătmărenilor”, declară Ovidiu T Pop.

  După omagiile aduse lui Gavril Barbul, participanții au continuat ceremonia în capela liceului Mihai Eminescu. Aceștia au fost întampinați de elevi cu flori și aplauze.

   

     ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img