More


  Expoziția ”Surprinzătorul Dali” ajunge la Satu Mare

  - Advertisement -

  După expozițiile de mare succes din Polonia, Lituania și România – Arad și Buzău – lucrările originale din expoziția unică ”Surprinzătorul Dali” ajung și la Muzeul Județean Satu Mare, fiind expuse pentru prima oară la Muzeul Municipal din Carei – Castelul Károlyi. Expoziția prezintă 150 de creații ale artistului Salvador Dali, fiind deschisă pentru vizitare în perioada 01.06. – 08.08.2021.

  Curatoriată de dr. Daniela Bălu, Chesauri Vasilii și Kesauri Aleksandre, expoziția este organizată de Art Expo SIA (Lituania) și Muzeul Județean Satu Mare.

  Expoziția „Surprinzătorul Dali” este formată din lucrări ale Colecției particulare Kesauri, respectiv opere originale realizate de Salvador Dali: litografii, serigrafii, ceramică, tapiserii, lucrări în bronz, argint, aur. Expoziția evidențiază aspecte importante ale operei marelui artist Salvador Dali.

  Scopul expoziției este acela de a ajuta publicul să înțeleagă modul în care Salvador Dali își materializează viziunea, redată prin limbajul artistic special, sub forma imaginilor, care deseori au aspect intangibil, dar sunt simțite în mod clar de către privitor. Dincolo de ceea ce este vizibil ochiului, întotdeauna există un subînțeles care devine mai important decât simpla imagine vizualizată.

  Pentru a înțelege opera lui Dali trebuie să știm că el a fost un artist intelectual. Pictura lui exista pentru a exprima ideile, convingerile și teoriile  lui. Grija lui principală a fost să prezinte subconștientul ascuns și sentimentele avute dincolo de ceea ce vedem. Enigma și misterul sunt cele care atrag privitorul și îl constrâng, oarecum,  să reflecte asupra întrebărilor fundamentale ale vieții. Creativitatea lui Dali este mai mult despre a „gândi”, „a imagina”, decât despre „a vedea”.

  În prezent, Dali este cel mai remarcabil reprezentant al suprarealismului în artă. Metoda ”paranoico-critică” devine modalitatea sa de gândire și de auto-realizare. “Toată ambiția mea pentru planul pictural e să materializez cu o furie imperialistă imagini precise ale iraționalității concrete” (S. Dali). Lui Dali îi plăcea să explice semnificațiile muncii lui, dar … fără să intre prea mult în detalii. “Dacă o găsiți prea simplă, să îmi spuneți fără ezitări, aș fi fericit să o complic un pic …”, afirma Salvador Dali.

  Relevanța creativității lui Dali, ca la orice operă de geniu, e mai pronunțată în zilele noastre, precum reflecția lui : “Cred că acum ne aflăm în Evul Mediu, dar va veni ziua Renașterii” – idee devenită tot mai actuală o dată cu pierderea spiritualității și depersonalizarea lumii și a omului modern. Dali mai scria: “Peste secole, Leonardo da Vinci și cu mine comunicăm unul cu celălalt”. Opera sa ne îndeamnă și pe noi să comunicăm cu contemporanii noștri prin intermediul artei lui,  determinându-ne să încercăm să creăm o lume mai bună.

  În perioada 16 august – 10 octombrie expoziția va putea fi vizitată la Muzeul de Artă Satu Mare, P-ța Libertății nr. 21.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img