More


  31 mai, Ziua Mondială Fără Tutun

  - Advertisement -

  În fiecare an la data de 31 mai, Organizaţia Mondială a Sănătăţii lansează campania de marcare a ZILEI MONDIALĂ FĂRĂ TUTUN”,  pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la riscurile de sănătate asociate fumatului, 2021 fiind anul în care mesajul campaniei constă în angajamentul de renunțare la fumat. Din 2019 până în prezent și, în strânsă legătură cu pandemia COVID-19, milioane de fumători au conștientizat importanța sănătății și riscurile la care se expun prin consumul de tutun.

  Fumatul este responsabil pentru 8 milioane de decese anual. Studiile efectuate în perioada pandemiei COVID-19 au demonstrat că persoanele care fumează au o predispoziție mai mare decât nefumătorii de a dezvolta simptome mai severe de COVID-19, astfel încât milioane de fumători au luat în considerare renunțarea la fumat.

  Motto: De azi mă las de fumat! Tema: Beneficiile renunțării la fumat

  Beneficiile renunțării la fumat:

  • în 20 de minute din momentul în care se renunță la fumat scade tensiunea arterială și ritmul bătăilor inimii;
  • în 12 ore, scade nivelul monoxidului de carbon;
  • de la 2 la 12 săptămâni se îmbunătățește circulația arterială și crește capacitatea pulmonară;
  • de la 1 la 9 luni se îmbunătățește capacitatea respiratorie și tusea tabagică se diminuează;
  • într-un an riscul de boală coronariană se reduce la jumătate;
  • între 5 și 15 ani de la renunțarea la fumat riscul de infarct este egal cu al unui nefumător;
  • în 10 ani scade riscul de cancer pulmonar, esofagian etc;
  • în 15 ani riscul de boală coronariană este identic cu al unui nefumător;
  • crește speranța de viață o dată cu renunțarea la fumat;
  • persoanele care au suferit un infarct reduc cu 50% șansele de a mai avea încă unul dacă renunță la fumat;
  • renunțarea la fumat crește fertilitatea și reduce riscul nașterii premature.

  În acest an, Agenția Națională Antidrog se alătură campaniei de sănătate și prevenție ”Renunți și câștigi”, inițiată de Uniunea de Conferințe a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea și care are ca parteneri Societatea Română de Pneumologie, Spitalul Clinic județean de Urgență Cluj, Speranța TV, Radio Vocea Speranței, TVR Cluj, Direcțiile de Sănătate Publică județene.

  Campania națională ”Renunți și Câștigi” își propune sensibilizarea populației generale cu privire la efectele nocive ale consumului de tutun și va fi implementată în perioada 21 mai-11 iulie 2021. Aceasta constă în derularea unui concurs de renunțare la fumat desfășurat pe o perioadă de 6 săptămâni, timp în care participanții vor primi consiliere psihologică gratuită o dată pe săptămână și vor fi informați cu privire la efectele negative ale consumului de tutun asupra sănătății (în perioada 21-31 va avea loc înscrierea participanților, 1 iunie-12 iulie concursul se va finaliza). Marele premiu, pus la dispoziție de inițiator constă într-o excursie în valoare de 1200 euro.

  De asemenea, în cadrul campaniei vor fi realizate activități de prevenire a consumului de tutun adresate elevilor, în mediu on-line și în comunitate, cu respectarea restricțiilor impuse de starea de alertă, urmare a pandemiei.

  În vederea implementării campaniei, în perioada 24.05-31.05.2021 specialiștii CPECA Satu Mare desfăşoară următoarele activităţi:

  • promovează materialele informative și de promovare a campaniei, pe pagina de Facebook a CPECA, în instituțiile de învățământ și în comunitate;
  • participă la activități de informare privind riscurile consumului de tutun și beneficiile renunțării la fumat la Școala Gimnazială ” Mircea Eliade” Satu Mare și Școala Gimnazială Pomi.
  • Seria activităților de prevenire a consumului de tutun, pentru marcarea Zilei Mondiale fără Tutun -31 Mai, a continuăt și în rândul copiilor de la Centrul AlterEgo- Direcția de Asistență Socială Satu Mare și de la Centrul de Zi Sfânta Tatiana, printr-o activitate de creație poster Mesajul meu Anti-Fumat! (prezentate pe pagina de Facebook a CPECA Satu Mare)
  • îndrumă persoanele care vor dori să se înscrie la concurs să acceseze link-ul concursului https://renuntisicastigi.ro;
  • Ziua de 31 Mai 2021 va fi marcată, la Şcoala gimnazială „Avram Iancu” printr-un concurs de creaţie anti-fumat intitulat „Copilărie fără fum de ţigară” la care vor participa elevii din clasele a III-a şi a IV-a.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img