More


  Campania “În siguranță la volan, stop accidentelor rutiere”, desfășurată la Satu Mare

  - Advertisement -

  Programul de prevenire a infracționalității ,,ÎN SIGURANȚĂ LA VOLAN, STOP ACCIDENTELOR RUTIERE!” este implementat la nivelul județului Satu Mare de către Serviciul de Probațiune Satu Mare în parteneriat cu Inspectoratul de Poliție Județean Satu Mare, prin structurile de prevenire și poliție rutieră.

  Programul a fost conceput pentru a veni în sprijinul reintegrării persoanelor care au comis infracțiuni contra siguranței circulației pe drumurile publice, persoane aflate în evidența Serviciului de Probațiune Satu Mare. Față de aceste persoane, instanța a dispus fie măsura amânării aplicării pedepsei, fie suspendarea executării pedepsei.

  În perioada 20 – 29 aprilie a.c., în cadrul locației Casa Meșteșugarilor Satu Mare, reprezentanți ai Serviciului de Probațiune Satu Mare și ai Inspectoratului de Poliție Județean Satu Mare – Serviciul Rutier și Compartimentul Analiza și Prevenirea Criminalității au desfășurat (cu al doilea grup țintă alcătuit din persoanele aflate în evidența serviciului care au comis infracțiuni contra siguranței circulației pe drumurile publice) 4 sesiuni ale modulului de bază din cadrul programului.

  Scopul activităților vizează sprijinirea participanților pentru a obține informații de natură juridică și de natură comportamentală, dezvoltarea unor atitudini favorabile respectării legislației rutiere, analizarea și înțelegerea mecanismelor comportamentului propriu, conștientizarea factorilor care îi predispun la comiterea de infracțiuni și dezvoltarea capacității de a exercita control asupra lor, astfel încât riscul de recidivă să fie redus.

  Prin abordarea unor teme de legislație rutieră, a unor aspecte legate de comportamentul neadecvat la volan (cauze și consecințe), a unor informații din sfera procesului decizional la volan, cu accent pe perspectiva victimei, precum și a unor concepte privind factorii de risc și pașii care duc spre infracțiune, se dorește informarea și sensibilizarea participanților, reducerea riscului de victimizare a populației și creșterea gradului de conștientizare cu privire la pericolele la care se expun, atât ei, cât și ceilalți participanți la trafic, în situația în care nu se respectă normele legale.

  Vizionarea unor materiale video de impact (filme tematice, spoturi audio – video), completarea unor fișe de lucru, prezentarea unor studii de caz, a unor confesiuni ale persoanelor sancționate penal pentru infracțiuni rutiere alături de utilizarea unor strategii interactive au vizat atât transmiterea unor mesaje informativ – preventive, cât și adoptarea, din partea grupului țintă, a unei conduite responsabile în societate, în mod special atunci când se deplasează pe drumurile publice.

  Programul de prevenire a avut un conținut unitar care a permis adaptarea intervenției la nevoile persoanelor, la particularitățile de grup și individuale, fiind apreciat, de către participanți, ca deosebit de eficient atât în plan informativ, cât și în plan formativ.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img