More


  Caravana Speranței inițiată de DGASPC Satu Mare a dus 6 microbuze cu ajutoare pentru sinistrați

  - Advertisement -

  Un gând modest, dar nobil, în câteva clipe a început să crească și a luat amploare, căci intențiile frumoase și faptele bune cresc repede și aduc bucurii atât celor sprijiniți, cât și celor care întind o mână de ajutor.

  Așa s-a întâmplat zilele trecute și la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Satu Mare (DGASPC). La inițiativa directorului general al instituției, Mariana Dragoș, angajații Direcției s-au mobilizat și au întreprins o acțiune de solidaritate de proporții, astfel că, în câteva zile s-au adunat șase microbuze cu ajutoare pentru sinistrații inundațiilor, iar vineri, 21 mai, Caravana Speranței, cu materialele oferite a ajuns la destinație.

  Conceptul initial, alături de caracterul său umanitar a avut și o intenție ascunsă de educație civică, aceea de a-i învăța pe copii să-i ajute pe semenii lor aflați în dificultate. Micul proiect intitulat “Copii pentru copii în momente grele se unesc!” avea scopul de a-i mobiliza atât pe copiii instituționalizați, cât și pe cei mai mici membri ai familiilor angajaților să ofere câte o jucărie, rechizite, hăinuțe, sau dulciuri pentru copilașii din familiile rămare fără bunuri de uz zilnic. Însă, se pare că în această instituție faptele bune sunt molipsitoare, iar angajații au adunat zeci de pachete cu articole vestimentare, încălțăminte, saltele, lenjerii de pat, conserve, alimente cu termen lung de valabilitate și nu în ultimul rând, articole de igienă personală și pentru curățenie, care sunt deosebit de necesare în casele unde sinistrații mai au ce salva din bunurile care le-au rămas, cât de cât utilizabile în casă. Unii au rămas fără un acoperiș deasupra capului, deci ei va trebui să-și ia toată viața de la început.

  După cum ne-a relatat Bartok Gurzău Ioan, primarul comunei Beltiug, de care aparțin localitățile Rătești și Giungi, viitura care a făcut ravagii pe linia Socond – Rătești – Giungi (județul Satu Mare), cele mai multe pagube a provocat în zona mai joasă a satului Rătești, aici fiind afectate 66 de case, trei s-au dărâmat chiar în ziua respectivă, iar circa 20% din imobilele lovite de puhoaie au structura de rezistență atât de slăbită încât puțin probabil să mai poată fi consolidate. În ziua dezastrului 272 de persoane au fost evacuate, din care 99 de copii, 71 de vârstă școlară, iar restul mai mici. Multe familii nu mai pot intra în casele lor, iar alții trebuie să-și arunce toate bunurile. Autoturismele au fost aproape complet acoperite de apă, sute de animale s-au înecat, culturile agricole au fost compromise, iar astfel multe familii au rămas în dificultate existențială. Ca atare, pentru acești oameni orice ajutor este binevenit.

  Cravana Speranței, în drum spre destinație a mai ridicat și ajutoarele oferite de copiii și de angajații casei de tip familial Orhideea din Rătești (din subordinea DGASPC Satu Mare), apoi, prima dată a poposit la Școala din localitate, unde a fost întâmpinată de asistentul social al primăriei Beltiug Schlachter Anna-Mária, câteva cadre didactice și muți copii curioși, buna desfășurare a acțiunii fiind asigurată de polițistul local Lavinia Mărcuș. Aici au fost descărcate 5 microbuze de ajutoare, iar celălalt au fos dus la Socond.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img