More


  Conacul Boszormenyi din Culciu Mare odată unul dintre cele mai impunătoare din judeţ astăzi în mare parte în ruină

  - Advertisement -

  Acest conac este situat în satul Culciu Mare, ce aparține de Comuna Culciu, din Județul Satu Mare și a aparținut familiei Boszormenyi Emil, fiind cea mai bogată familie din localitate.

  Boszormenyi Emil era doctor în științe juridice, având birou de avocatură în orașul Satu Mare, unde avea o locuință, după cum mai deținea acțiuni la o bancă și la Fabrica de cărămidă. Pentru administrarea averii din Culciu Mare, avea angajat un administrator pe Kerekes Ferencz, care era ajutat de Lozer Iosif, care se ocupa cu trăsurile și caleașca, era măcelarul familiei boierești și paznicul moșiei.

  În Culciu Mare conacul lui Boszormenyi, era în clădirea unde se găsește azi dispensarul medical. După naționalizare, conacul a avut mai multe întrebuințări acesta fiind cămin cultural, o parte din încăperi au fost săli de clasă ale școlii generale din localitate, după cum a fost şi depozit de cereale ale fostului CAP Culciu.

  Proprietatea grofului Boszormeny Emil, era imensă de peste 200 de hectare de teren agricol şi era formată din pădurea de lângă râul Someș, grădina de pomi, dincolo de râul Someș, vie la Seini. Grădina de pomi, de circa 10 ha, era situată spre Băbășești şi era numită Kerekes kert după numele administratorului, care se ocupa de pomicultură.

  Casele servitorilor erau strânse toate la un loc, pe terenul unde este construită și funcționează azi Școala Generală cu clasele I-VIII din Culciu Mare.

  Dintre fiicele lui Boszormenyi, una era căsătorită cu Miket Odon, care în anii 1940-1944 a fost membru al guvernului Ungariei, ajungând ministru și prim-ministru, iar o altă fiică a boierului a plecat în Australia.

  Odată cu intrarea armatei de eliberare în Ardeal, în anul 1944 familia grofului s-a refugiat în Ungaria, de unde soția lui Boszormenyi Emil s-a întors în anii 1970 și a ajuns la Casa de bătrâni din orașul Carei, unde a decedat fiind înmormântată în cimitirul săracilor.

  Nicolae Ghișan  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img