More


  MONUMENTE. Proiectul de restaurare a Catedralei Romano-Catolice este un succes

  - Advertisement -

  Catedrala Romano-Catolică din municipiul Satu Mare a fost închisă din cauza lucrărilor de restaurare, în urmă cu mai mult de un an. Catedrala Romano-Catolică din Satu Mare, cu hramul „Înălțarea Domnului”, este biserica catedrală a Episcopiei Romano-Catolice de Satu Mare.

  Proiectul de restaurare
  „Prin acest proiect, depus la Programul Operaţional Regional al Uniunii Europene, se renovează Catedrala Romano-Catolică din Satu Mare. Cetățenii orașului au putut urmări de mai mult timp atât desfășurarea lucrărilor fațadei și acoperișului, cât și lucrările din interior”, transmit reprezentanții Episcopiei Romano-Catolice.

  Meșterii care restaurează sunt de părere că proiectul va ieși foarte bine. ”Mă ocup de recondiționarea lemnului. Mă ocup în special de ușa de la intrare, holul de lemn și încă câteva elemente din lemn. Este un proces îndelungat dar foarte interesant”, declară Mark Reha.

  Curiozități istorice despre Catedrala Romano-Catolică
  Monumentul a fost construit la începutul secolului al XIX-lea în stil clasicist de către arhitectul József Hild și este în prezent monument istoric. În interioriul Catedralei predomină stilul baroc.

  Biserica Parohiei din Sătmar a fost ridicată la rangul de Catedrală de episcopul Fischer István, iar acest fapt a solicitat mărirea şi lărgirea bisericii. Ca să extindă naosul bisericii, mai întâi s-a demolat faţada vechii biserici şi turnul de pe partea de nord.

  Altarul principal al bisericii a fost făcut din marmură de Cararra de către sculptorul Tomán Felix. Pictura de pe altar realizată la Laibach arată Înălţarea Domnului Isus Cristos. Aceasta a fost realizată în ulei de către pictorul Pesky Gabor în anul 1837.

  Altarul Sfântului Ștefan
  În naosul bisericii se află altarul Sfântului Ştefan, la stânga altarul Sfântului Ioan. Ambele sunt făcute din imitaţie de marmură gri. Pietrele de altar conţin moaştele sfinţilor Benedict, Vetustus, Iustin, respectiv Celestin, Crescenţia şi Benedict.

  La pereţii nişelor dintre ultimii stâlpi din naosul bisericii se situează (pe partea de sud) altarul Sfântului Ioan de Nepomuc, iar în partea de nord, altarul Sfântului Alois. Dedesubtul turnului din sud a fost construit altarul Sfintei Maria din Lourdes de către episcopul Dr. Schlauch Lőrinc.

  Adriana Nistor  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img