More


  OPINII. Lucru de acasă versus lucru la birou

  - Advertisement -

  Posibilitatea de a munci de acasă reprezintă o opțiune apărută relativ recent, odată cu instalarea Pandemiei. Unii angajatori sunt reticenți și se tem de lipsa randamentului profesional, alții au observat rezultate bune.

  O parte dintre sătmăreni visează cu ochii deschiși la ziua în care nu vor mai alerga dimineața după autobuz și nici nu își vor mai pierde cumpătul în trafic, din cauza că întârzie la serviciu. Pentru unii acest vis a devenit realitate în perioada Pandemiei. Dar oare este mai bine pentru angajați sau nu?

  Un job remote nu se adresează tuturor angajaților
  Un job remote nu se adresează tuturor angajaților. Dincolo de faptul că nu orice activitate profesională poate fi efectuată și de acasă, e nevoie de un anumit profil psihologic al angajatului care să se potrivească pe ceea ce înseamnă munca de acasă.

  Poate părea idilic să nu părăsești confortul casei pentru a te duce la serviciu,însă lipsa interacțiunii sociale și, în cele din urmă, izolarea, sunt aspecte pe care trebuie să le iei în calcul atunci când optezi pentru un job de acasă, pentru că ele vor fi provocări cărora va trebui să le faci față.

  Aceste dezavantaje care vin la pachet cu munca de acasă pot fi ușor de gestionat pentru unii, însă pe alții îi poate bloca profesional, îi poate face să se simtă lipsiți de motivație, de competiție, de inspirație. Dacă esti genul de persoană activă, căreia îi place atmosfera de la serviciu, dacă îți place să socializezi în viața reală și să fii înconjurat de oameni, munca de acasă nu este pentru tine.

  ’’Odată cu pandemia , mi-am pierdut jobul în turism. Am lucrat timp de 5 ani ca și ghid de turism, un domeniu care îmi place enorm. În martie 2020 au început să mi se anuleze contractele și atunci am înțeles că trebuie să îmi schimb domeniul de activitate. M-am angajat la o firmă unde am făcut campanii de marketing și social media. Mi-a fost greu să nu interacționez cu oamenii deloc, dar m-am descurcat”, declară Valentin, ghid de turism.
  Pentru a putea face un job remote este nevoie de multă organizare din partea angajatului. O parte dintre angajați se organizează mai ușor la birou, fiind motivați de activitatea colegilor.

  Am nevoie de liniște la locul de muncă și pot spune că pandemia mi-a prins bine
  Lucrând de acasă, oamenii riscă să le fie distrasă atenția. Pericolul cel mai mare pe care îl reprezintă munca de acasă este că iți dă impresia ca ai mai mult timp liber pentru activitățile tale casnice, familiale, însă, în realitate, dacă nu iți organizezi și nu îți planifici în detaliu orele de muncă, obiectivele și deadline-urile, te vei trezi într-un haos.

  “Eu lucrez în domeniul academic, ca și cercetător și asistent universitar. Am nevoie de liniște la locul de muncă și pot spune că pandemia mi-a prins bine. Locuiesc singur, deci pot spune că reușesc să mă concentrez, nu am factori externi care să îmi distragă atenția. Cred că aș putea continua cu lucrul de acasă“, declară Călin, asistent universitar.

  ”Prefer să lucrez de la birou pentru că am spor mai mare, pot socializa și dau randament mai bun, mă pot concentra mai bine. Consider că lumea s-a adaptat rapid deoarece omenirea este obișnuită să se adapteze la orice situație. Cu toate că a fost ceva nou pentru marea majoritate, mă bucur să văd că românii s-au adaptat foarte repede la această situație de criză și au acționat așa cum trebuie“, declară Andreea, redactor.

  Dincolo de aceste aspecte, unii oameni chiar sunt construiți pentru a lucra remote. Și, de obicei, sunt acei oameni care se simt mai bine singuri decât în compania altor oameni.

  Inspirația nu vine apăsând pe buton, nici stând pe scaunul de la birou, într-un interval de timp.

  În România suntem încă în tranziție spre o piață de muncă modernă
  În România suntem încă în tranziție spre o piață de muncă modernă, în care locurilor de muncă în domeniile intelectuale, creative, să li se ofere statutul pe care îl merită, astfel încât angajatul să dea cel mai bun randament.

  Munca de acasă este o deschidere către evoluție, care, aplicată cui trebuie, poate aduce performanțe notabile companiei. Această acțiune trebuie gândită și testată înainte de a fi aplicată, atât de angajator, cât și de angajat.

  “Sunt livrator de mâncare, nu am opțiunea de lucru de acasă. Pot spune că de când a început pandemia am avut mai mult de lucru, volumul comenzilor a crescut simțitor. Îmi place să interacționez cu oamenii și nu m-aș imagina să lucrez de acasă. Sunt fericit cu ceea ce fac”, declară Ștefan, livrator de mâncare.

  Pandemia ne-a învățat modalități alternative de a ne gestiona munca și a arătat că unele persone dau randament mai bun dacă lucrează de acasă. Sătmărenii au gestionat bine situația în timpul pandemiei, unii abia așteptând să se întoarcă la birou, în timp ce pentru alții munca de acasă a fost benefică.

  Atât angajații, cât și angajatorii, ar trebui să pornească de la testarea eficienței remote, cu doar câteva astfel de zile pe lună pentru a observa rezultatele.

  Adriana Nistor  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img