More


  Petre Zele, glasul său inegalabil și neîntrecuta lui ceteră

  - Advertisement -

  L-am cunoscut pe Petre Zele (născut la 13 iunie 1954) din primăvara anului 1969, când el avea mai puțin de 15 ani. Locuiam în Boinești, pe aceeași uliță cu familia Zele, cam la 300 – 400 de metri distanță casa noastră de a lor. A învățat singur să cânte la vioară, apoi a fost luat contralău de către ceterașul Moraru, un unchi al său.

  L-am văzut adesea, seara pe înserate, trecând călare spre pășunea unde își hrănea caii. De fiecare dată țîpurea și zicea din ceteră în același timp. Călare, cum am spus. La întoarcerea de la pășune, sigur că și glasul său și cetera tăceau, spre a nu deranja.

  Primii bani din cântatul la ceteră i-a câștigat de la mine, cântându-mi la o petrecere cu țâpuritori buni. N-a vrut să primească bani pe motiv că suntem vecini și n-ar fi frumos… L-am convins cu greu. I-am zis că trebuie să-și cumpere strune și sacâz, să aibă niște bani ai săi.

  Peste câțiva ani avea să fie prezent la evenimente importante ale comunității oșenești alături de ceterași renumiți, între care Puiu Metii, un ceteraș de forță, de la care învață arta interpretativă a muzicii oșenești.

  Activează, apoi, împreună cu fratele său Mihai, în cadrul Ansamblului profesionist Țara Oașului, până la desființarea acestuia. În acea perioadă realizează impreuna cu fratele său numeroase inregistrari în studiourile Radio România.

  Din cauza meseriei sale de bază, cea de zidar, are tentativa de a renunța la ceteră, însă crescându-i copiii, Petrica si Ionut, revine la ceteră și la țâpurit, cu un succes deosebit.

  Într-un timp relativ scurt realizează 7 albume de muzică din Țara Oașului în care expune o serie de danțuri vocale și de joc, din care cel mai spectaculos volum este cel realizat alături de colega sa Maria Petca Poptean. În acest volum apar interpretate danțuri în duet, unele neexecutate vocal până atunci din cauza dificultăților întâlnite în interiorul melodiei.

  Petre Zele se stinge din viata in ziua de Paste a anului Domnului 2020, aprilie 19. „Dumnezeu a hotărât ca să inalțe tâpuritura intr-o zi de Paște”.

  Cred că Petre Zele a fost singurul oșan care țâpurea și zicea la ceteră în același timp. Și nu oricum, ci cu mare măiestrie.

  Ar mai fi de spus că tata lui Petre Zele, tot Petre și el, era un bun țâpuritor, un om vesel și glumeț. Frații țâpuritorului și ceterașului Petre Zele Vasile și Mihai sunt și ei buni ceterași, iar feciorii săi Petrică și Ionuț de asemenea, cu precizarea că Petrică este absolvent al Academiei de Muzică „Gheoghe Dima” din Cluj-Napoca. Este violonist al Filarmonicii de Stat „Dinu Lipatti” și profesor la Clubul Elevilor Satu Mare.

  Foarte important: Petre Zele a fost cântăreț/cantor la Biserica Greco-Catolică din Satu Mare, str. Fabricii, iar duminica și în sărbători dacă era invitat să cânte la o petrecere, în timpul slujbei de la biserică era la biserică și nu acolo unde avea să câștige bani frumoși.

  Cum spuneam, Petre Zele a plecat pe calea spre lumină în ziua de Paște 2020. Familia a hotărât ca la un an de la dispariție să-l comemoreze pe dragul lor Petre. Desigur, așa cum se poate, în condiții de pandemie. Iar comemorarea a avut loc ieri, joi, 6 mai 2021, în curtea Muzeului de Artă Satu Mare, Piața Libertății nr.21, începând cu ora 14. A avut loc o slujbă de pomenire oficiată de către protopopul greco-catolic Dumitru Roman. Amfitrionul evenimentului a fost etnologul doctorand Răzvan Roșu.

  Alături de familie, au fost de față între alții: pictorul Vasile Pop-Negreșteanu (venit tocmai de la București), poetul Ioan Nistor, prozatorul și istoricul Vasile Moiș, poetul-consilier județean Ioan Belbe, dr. Liviu Marta, managerul Muzeului Județean Satu Mare, ziaristul Dumitru Țimerman, alți ziariști și scriitori, artiști sătmăreni, prieteni. Au mai fost de față primari din localități ale județului.

  Vasile Mic  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img