More


  Plastica. Gloria și centrul lumii

  - Advertisement -

  Ce înseamnă a trăi în puritate, în frumusețe, departe de răutăți, lipsită de energii întunecate; a trăi mai ales pentru inimă, pentru sufletul propriu, pentru al celorlalți – prin culoare… a trăi pentru înălțarea și viitorul lumii… poate afla oricine știind-o, înțelegând-o pe profesoara, pe pictorița de mare talent Cristina Gloria Oprișa… Unde? În mulțimea de expoziții, de manifestări pe care le organizează, prin expozițiile organizate de alții… unde musai participă și dânsa cu lucrări ori fizic numai. Ori mai în clar spus, Cristina este Gloria născută pentru artă, trăiește prin artă și pentru artă. Drept e că în orice demers ținând de arta plastică, profesoara este secundată de fiica sa, Iana Oprișa (cu un rol de seamă în activitatea artistică a Teatrului de Nord Satu Mare).

  Aflu că artista Cristina Gloria Oprișa, ajutată de elevi de-ai săi, a pictat o biserică din municipiul Satu Mare, în frescă, desigur.

  Cristina Gloria Oprișa a ajuns la Satu Mare în 1976, ca profesor, cu repartiție, după absolvirea Institutului de Arte Plastice „Ion Andreescu” Cluj-Napoca… dar este din Țara Moților, din Abrud, județul Alba. Membru UAPR, Secția Grafică.

  De la prima întâlnire cu arta plastică, din 1975, până acum, Cristina Gloria Oprișa a participat la atâtea expoziții în Satu Mare, în țară și peste hotare, încât ar fi nevoie de mai multe pagini de revistă pentru a le menționa; a organizat expoziții, inclusiv internaționale, precum a organizat și condus tabere de creație.

  Cum spuneam însă, Cristina Gloria Oprișa este profesoară, profesoară de artă, ceea ce înseamnă că rolul ei principal este să-i învețe pe elevi desen – pictură și grafică, dar și să fie oameni buni. Pe ceilalți colegi, profesorii de alte specialități, dacă se poate, trebuie să-i facă să iubească arta, s-o înțeleagă. Înseamnă că un artist-profesor trebuie să poarte cu el ca pe un talisman copilăria cu jocurile ei, să aibă cu el mereu culorile curcubeului, să le împartă celorlalți și lumii, fără zgârcenie.

  N-am întrebat-o pe artistă – și nici n-am văzut scris undeva – dacă ideea expoziției „Micul Prinț” i-a venit privind-o pe Iana a sa ca pe un prinț, citindu-l pe Antoine de Saint-Exupery ori ideea… i-a venit pur și simplu. Fapt e că Expoziția „Micul Prinț” ajunge anul acesta la ediția cu numărul 25, numărul total al celor ce au expus fiind de circa 300 de artiști, de la vârsta prunciei la cea a senectuții. În total, de la prima ediție la cea de-a 24-a, au expus peste 630 de artiști. Un amestec amețitor de tehnici, stiluri și … tematica fiind una singură: copilăria. Câteva nume: Minerva Radu Mărginean, Ioan C. Sălăjan, Ovidiu Hațeganu, Cristina Gloria Oprișa, Lola Berciu, Cristina Busuioc, Dan Cosma, Leonard Lupu, Timea Mitroi, Nyiri Zoltan, Maria Olteanu, Dorel Petrehuş, Virginia Pişcoran, Ioan Pop Prilog, Cristina Sabău-Trifu, Margareta Sorban, Szekely Tunde, Szemak Zsuzsa, Elisabeta Talpoş, Andrea Tămăşan, Vasile Tuns, Diana Varga, Veres Vermescher Erika. Remarcabil şi desenul trimis de Gabriela Ştefania Roba, artistă sătmăreană stabilită în Franţa. O altă trăsătură a ediţiei 2019 este prezenţa masivă a studenţilor, fiind reprezentate secţii de profil ale multor universităţi din ţară, dar şi şcoli din străinătate, chiar şi din Canada. Este prezentă în expoziție și Iana Oprișa, cu mai multe desene pe tema mâinilor.

  Să nu uităm: În fiecare an, deci și anul acesta, de Ziua Franței: „Micul Prinț” a fost, va fi pe simezele Muzeului de Artă Satu Mare.

  Vasile Mic  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img