More


  CONFLUENȚE MUZICALE INTERNAȚIONALE. Trustul de Presă NORD VEST TV ADVERTISING a conferit Doamnei Conf. Univ. Dr. Oana Lianu Diploma și titlul de ”CEL MAI BUN ȘI COMPLET MUZICIAN DIN NORDUL ȘI VESTUL ROMÂNIEI”

  - Advertisement -

        Bună ziua iubiți cititori … și bine ați venit la CONFLUENȚELE MUZICALE INTERNAȚIONALE.

        A vorbi despre muzica creatoare de cultură … iată o adevărată provocare a timpurilor în care trăim … într-un moment în care curentele manelizatoare ale pseudo-gândirii umane i/mediate, doresc să ne impună cu ardoare și de multe ori cu violența limbajului un nou mod de gândire și de relaționare, aceste curente … ispititor de atrăgătoare,  printr-un limbaj preluat din zona ”primelor reclame” din vremea genezică a căderii în păcat a Evei și a lui Adam: ”VEȚI FI CA DUMNEZEU” …  doresc să ne inducă ideea, că pentru a fi fericiți nu mai este necesară educația și cultura, pentru că, vorba aceea … ȘI AȘA SE POATE … TRĂIM ALTE VREMURI!

       Cu toate acestea, printre ”picăturile de cianură informatică” cu care suntem bombardați zi de zi, descoperim printre noi oameni de valoare, care se străduiesc să lase raze de lumină locurilor pe unde trec.

     

  Oana Lianu s-a născut în Cluj-Napoca  la data de 7 martie 1976, la vârsta de 6 ani începând studiul pianului, pentru ca la 13 ani să abordeze naiul, instrument care-i va schimba viaţa.

  OLYMPUS DIGITAL CAMERA

  Doi ani mai târziu, Oana este numită ”Copil minune al naiului (Franţa, 1991). Pentru ca în anul 1999 să absolve Academia de Muzică ”Gheorge Dima” din Cluj-Napoca, Secţia Pedagogie Muzicală;  Senatul Academiei de Muzică decernând tinerei absolvente ”MEDALIA ANIVERSARĂ GHEORGHE DIMA” pentru rezultatele excepţionale avute în facultate.

  OLYMPUS DIGITAL CAMERA

  La 35 de ani artista îşi descoperă vocea, o voce cu inflexiuni timbrale unice, uimitoare, acoperind totodată un ambitus de peste 3 octave.

  Artistă de valoare internaţională, Oana Lianu deţine un repertoriu extrem de vast, abordând diverse genuri de: jazz-cafe, cafe – concert, musical, chansonete, canţonete, folclor, muzică clasică, colinde, romanţe

  …  Tudor Jarda, unul dintre cei mai mari compozitori români contemporani, apreciind că: Naiul Oanei vibrează atingând culmile perfecţiunii.

   Artista, mai are numeroase participări la spectacole naționale și internaționale, interpretând magistral piese de diferite facturi la: pian, caval, tilincă, fluier, cimpoi, ocarină, drâmbă … fiind distinsă cu numeroase trofee, premii, diplome onorifice.

              De asemenea domnia sa are la activ șase înregistrări audio personale în domeniul muzicii instrumentale de nai: două CD-uri de muzică populară – ”Bijuterii folclorice” şi ”Melodii din Transilvania”,

  un CD de muzică clasică – ”Bijuterii clasice”, un CD de colinde – ”Concert de Crăciun”, două CD-uri de Cafe-Concert ”Just love” şi ”Forever”, precum şi un DVD intitulat  ”Oana Lianu – Prinţesa naiului”.

  Paralel cu activitatea concertistică excepţională, Oana Lianu excelează şi în  cariera universitară; la nici 30 de ani devenind Doctor în Muzică, cu Teza de Doctorat numită  ”Naiul între tradiţie şi modernitate” (lucrarea fiind prima din lume care tratează la nivel academic naiul sub toate aspectele, teoretice şi practice) motiv pentru care  a primit calificativul ”Magna Cum Laude”.

  În prezent Oana Lianu este Conferentiar universitar, Doctor în Muzică în cadrul Facultăţii de Arte a Universităţii din Oradea; conducând de asemenea şi ”Ansamblul Folcloric” al facultăţii, fiind prima femeie dirijor al unei orchestre populare studenţeşti din România; fiind și îndrumător ştiinţific pentru diplome de Licenţă în mediul universitar.

  Invitată atât în calitate de artist, cât şi de conferenţiar la colocviile şi sesiunile ştiinţifice naţionale şi internaţionale de muzică, doamna Conf. Univ. Dr, Oana Lianu are un portofoliu editorial bogat, aici numind cărțile ”Naiul între tradiţie şi modernitate”, ”Metodă pentru însuşirea naiului” şi ”Curs de folclor muzical, volumul I”, publicând de asemenea articole şi eseuri care constituie un material extrem de valoros în literatura muzicală de specialitate la nivel mondial.

            În perioada anilor 2006 – 2008 Oana Lianu a realizat emisiunea de folclor ”Dragu mi-i de neamu meu”, emisiune  în care a promovat muzica şi tradiţiile româneşti … rafinamentul interpretativ al vocii și remarcabila virtuozitate instrumentală … dublate de o prezenţă scenică magnifică, confirmând-o pe Oana Lianu ca fiind unul dintre artiştii unici la nivel mondial.

             Nu în ultimul rând, Consiliul Europei i-a acordat titlul de ”Ambasador Cultural al României în lume – Artistă de Renume Internațional, datorită carierei artistice de excepție.

  În concluzie … ținând cont de aceste calități vocale și instrumentale în domeniul interpretării lucrărilor de: jazz-cafe, folclor, muzică clasică, musical, canțonete, șansonete, colinde … pentru care prestații a fost numită ”Ciocârlia”;    având o voce unică și inconfundabilă care acoperă peste trei octave, fapt care i-a câștigat renumele de  veritabilă ”One woman-show”; datorită faptului că artista face parte din categoria selectă a muzicienilor care îmbină fascinant interpretarea vocală cu virtuozitatea instrumentelor populare de suflat,  stăpânind admirabil arta interpretării muzicii populare instrumentale de: caval, tilincă, fluier, cimpoi, ocarină, drâmbă … și nu în ultimul rând … nai … (francezii numind-o Prințesa naiului),

  dar și pian, … pentru toate aceste calități artistice, dar și pentru atitudinea moral –  umană pe care o manifestă în activitatea academică și scenică, Doamna Conf. Univ. Dr. Oana Lianu primește din partea Trustului de Presă  NORD VEST TV ADVERTISING, prin emisiunea ȘCOALA NOASTRĂ CEA DE TOATE ZILELE, Diploma de Excelență ”PRO ARTA” și Titlul de ”CEL MAI BUN ȘI COMPLET MUZICIAN ROMÂN DIN NORDUL ȘI VESTUL ROMÂNIEI PE ANUL 2020”.

         Vă mulțumim Doamnă Profesoară pentru tot ceea ce faceți în domeniul promovării muzicii vocal – instrumentale folclorice și pentru modul în care ne ajutați să înțelegem legătura dintre diferitele genuri muzicale consacrate și muzica cultă.

         Vă mulțumim pentru că mâinile dumneavoastră au format și pregătit sute de tineri absolvenți, care au devenit la rândul lor artiști și formatori – truditori în ogorul artei muzicale scenice, sau profesori în ansambluri vocal – instrumentale din țară.

         Vă mulțumim!

  Valeriu IOAN  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img