More


  Alu Menziken, sponsorul principal al celor de la B-robo Team

  - Advertisement -

  Azi, în incinta fabricii de exudare și topitorie de aluminiu Alu Menziken am asistat la o demonstrație de robotică organizată de către echipa de robotică B-robo Team cu scopul de a-și prezenta robotul cu care anul acesta au câștigat locul întâi la etapa regională, organizată la Cluj, a concursului BRD First Tech Challenge România. Concursul, care este ce mai mare competiție de robotică din România, pune față în față echipe formate din  elevi de liceu care își proiectează, construiesc și programează robotul și concurează în timpul campionatului într-un format de alianță cu alte echipe. În prezent, peste 2000 de elevi, 300 de mentori, 300 de voluntari din 77 de localități din România au luat parte la acest concurs.

  Cei de la Alu Menziken au ales să sponsorizeze echipa de robotică pentru că au apreciat potențialul elevilor din echipă și și-au dat seama că fără ajutor, există riscul ca acest potențial să se piardă.

  „Implicarea noastră în acest proiect vine ca urmare a deciziei companiei de a se implica activ și util în acțiuni de răspundere socială, acțiuni menite să aibe un impact pozitiv asupra comunității locale, ajutând la dezvoltarea ei.”

  Echipa este formată în principal de elevii de la I.C. Brăteanu, iar în componența lor sunt, bineînțeles și copii de la alte licee. Alu Menziken a devenit sposporul lor principal la începutul anului 2020 și veneau după un sezon în care reușiseră să se califice pentru faza națională a competiției BRD First Tech, dar din cauza lipsei de sponsori, nu și-au putut permite deplasarea. Am considerat că au potențial și ne-au arătat că nu ne-am înșelat, calificându-se din nou la faza națională. Sperăm că restricțiile cauzate de pandemie vor permite organizarea competiție.

  „Din păcate pandemia ne-a forțat să oprim majoritatea proiectelor sociale pe care începusem să le implementăm sau pe care plănuiam să le implementăm în 2020 și 2021, deși ne bucurăm că acele puține proiecte de răspundere socială aflate în desfășurare anul trecut și în acest an și-au atins scopul ” mărturisește Alexandru Dibos pentru Gazeta de Nord Vest.

  Cei de la Alu Menziken au deschis ușile către comunitate

  Pe tot parcursul anului trecut și continuăm și anul acesta, am încercat și chiar am reușit să ajutăm tineri care pleacă din centrele de plasament să își asigure un venit până reușesc să ajungă la o stabilitate financiară. Facem asta în parteneriat cu un ONG care îi învată partea de landscapeing și gardening, serviciu pe care ni-l furnizează noua contracost. Încercăm astfel să ajutăm atât cât putem acești tineri să obțină un venit” afirmă Alexandru Dibos.

  Un alt lucru pe care au reușit cei de la Alu Menziken să îl facă și asta datorită pandemiei, au deschis ușile către comunitate, aducând centrul mobil de vaccinare chiar în incinta firmei.

  ”Pot spune că am reușit să dobândim imunizarea colectivă, firma având în momentul de față avem 250 de angajați, peste 70% dintre ei sunt vaccinați, iar pe lângă angajații noștri, în incinta Alu Menziken s-au vaccinat peste 900 de oameni. Ne bucură semnalele pozitive pe care le primim referitoare la economia mondială precum și relaxarea restricțiilor din ultima perioadă. Toate acestea ne dau încredere că în curând ne vom putea relua planurile pre-pandemie și astfel să putem crește numărul acțiunilor de răspundere socială pe care le dorim să le  implementăm.”

   

  Robotica este o activitate care îi mobilizează foarte mult pe copii

  Robotica este un domeniu nou, neexplorat, este o activitate practică care îmbină mai multe teme precum matematică, inginerie, mecanică, mecatronică, iar copii sunt foarte pasionați când văd partea practică a lucrurilor.

  „Aici e multă matematică, determinarea de distanțe, de unghiuri, proiectare 3D, programe prin care se proiectează 3D. Avem patru imprimante 3D cu care construim piese pentru robot, noi ni le programăm, noi le măsurăm, absolut tot. Este o activitate care îi mobilizează foarte mult pe copii. În prima parte a anului, nici nu puteam să îi despart de cabinetul de robotică, atât de mult le plăcea. După ce am început să îi inițiem, majoritatea sunt clasa a IX a, s-au deprins cu tema și cu lucrurile pe care trebuie să le rezolve, abia am putut să îi despărțim de laborator și de imprimantele 3D. Nu foarte mulți au ceea ce elevii din echipa  B-robo Team au în laboratorul de robotică și astfel au profitat din plin și încearcă să dea maxim din tot ce pot. Copii în general nu sunt pasionați de matematică ori de informatică, până nu simt partea practică și partea utilă. După ce elevii au văzut ce se întâmplă cu adevărat, ce facem noi, proiectul B-robo Team nu este un proiect simplu, este un fenomen, incluzând foarte multe domenii, activități din proiectare, programare, design, mecatronică, ansamblare, partea de electronică și multe altele, chestiuni care îi pasionează pe elevi, deoarece automat ei văd un feedback, cum au muncit ceva pot să testeze și să vadă rezultatul muncii lor, atât erorile cât și reușitele. În toate fabricile din ziua de azi începe să se muncească robotizat, absolut în toate domeniile, inclusiv la fabrica Alu Menziken, totul este robotizat, controlat, preprogramat, iar acesta este viitorul. Roboții înlocuind astfel munca oamenilor din vechile fabrici. ” afirmă Horea Jurge  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img