More


  La mulți ani!, d-le, DORU DINU GLĂVAN, președinte al UZPR

  - Advertisement -

  La împlinirea a 75 de ani, de curând a ieșit de sub tipar cartea ,,Demnitate Devoțiune Generozitate”, dedicată d-lui Doru Dinu Glăvan – jurnalist, ctitorul postului Radio România Reșița, aflat la al treilea mandat de președinte al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România (UZPR). Peste o jumătate de veac, Doru Dinu Glăvan l-a petrecut în Radio, în vederea promovării cu pasiune, înțelepciune și responsabilitate a mesajelor jurnalistice, mai ales cele cu tematică sportivă. La ceas aniversar, colega noastră de breaslă, jurnalista Daniela Gifu, membră în Consiliul Director al UZPR, a reușit să-i facă o surpriză memorabilă sărbătoritului, care i-a mobilizat pe:,,… colegii, prietenii, colaboratorii, cu rugămintea să aștearnă pe hârtie gândurile lor despre cel care și-a înscris numele, cu discreție pentru eternitate, în istoria mișcării sportive românești…”. Daniela Gifu, autoarea morală și profesională a volumului aniversar ,,Demnitate Devoțiune Generozitate”, în prefața cărții a scris printre altele: ,,Consider că aceste pagini zugrăvesc aproape fidel portretul celui care a pus – cu dragoste, pasiune, dăruire – o cărămidă la temelia jurnalismului românesc. Domnia sa continuă să caute cu îndârjire și devoțiune complexitatea și diversitatea universului jurnalistic destinat să provoace răspunsuri relevante și folositoare oricărui cetățean vorbitor de limbă română. Mai mult, Doru Dinu Glăvan poate fi privit drept unul dintre adevărații ambasadori ai jurnalismului orientat spere performanțe, mai ales, performanțe sportive. Îi adresăm cu emoție și sincer omagiu urări de sănătate, putere de muncă și inspirație! Prietenii și familia îi sun mereu alături!”.

  Semnatarii evocărilor inedite și pline de empatie, care compun în mod fericit acest volum aniversar, au redat aspecte din viața profesională și personală ale sărbătoritului Doru Dinu Glăvan. Jurnaliști, preoți și fețe bisericești, ofițeri, scriitori, artiști, profesori, sportivi de performanță au scris despre personalitatea președintelui Doru Dinu Glăvan: Adam Hilde, Simona Amânar, Mihai Anghel, Nicolae Băciuț, Adrian Baghiu, Dragoș Bako, Nistor Becia, Daniel Botgros, Maricela și Paulian Buicescu, Petru Buzzi, Firiță Carp, Tutor Cătineanu, Andra și Daria Cenan, Alexandru Cetățeanu, Elena Cîmpan, Dan Constantin, Ilie Cristescu, Florentian Dalian, Theodor Damian, Nicolae Dinescu, Florin Dochia, Claudius Dociu, Camelia Duca, Dan Toma Dulciu, Adrian Fetecău, Vasile Filip, Zeno Fodor, Oana Glăvan, Mihai Golescu, Iuliana Gorea, Alexandra Gorghiu, Roxana Istudor, Miron Manega, Adrian Marchiș, Emilian Marcu, Dumitru Marin, Cornel Paiu, Ilie Pătruică, Vasile Petrică, Mircea Pospai, Ică Sălișteanu, Nicolae Șincan, Eugenia Tofan, Valentin Uban, Maria Stanciu, Gheorghe Văduva, Cecilia Vaipan, Daniela Gifu și Dumitru Țimerman.

  Pe dl. președinte Doru Dinu Glăvan l-am cunoscut la Gala premiilor: ,, Eminescu, ziaristul – ediția a V-a 2017 ”. Ineditul eveniment a avut loc în ,, Sala Constantin Brâncuși ” din incinta Parlamentului României și a fost organizat de Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România. Emoțiile, care m-au copleșit atunci, în calitate de premiant…, au fost dispersate pe neașteptate de vocea calmă și prietenoasă a președintelui Doru…, care mi-a adresat câteva cuvinte de bun venit…chiar dacă în jurul meu erau foarte mulți jurnaliști și invitați… Voi ține minte, atâta vreme cât voi trăi, anumite momente definitorii, pentru viața mea de jurnalist, pe care le-am trăit în timpul debutului colaborării cu dl. președinte Doru Dinu Glăvan.

  În primăvara anului 2018 am inițiat primele demersuri pentru înființarea la Satu Mare a unei Filiale a UZPR. Cu mult curaj și optimism, datorită și stării de prietenie pe care mi-a insuflat-o președintele-prieten, Doru…, după Gala premiilor Eminescu…, l-am sunat la telefon și cu emoție în glas am întrebat: ,, D-le președinte, de ce nu putem înființa o Filială a UZPR și la noi în Satu Mare? ”. Răspunsul a venit prompt, sigur și mobilizator: ,, Cine vă oprește? ”. Au urmat apoi și alte precizări, absolut necesare și eficiente, pentru acest demers istoric din viața presei sătmărene. Pentru mine, acele cuvinte și sugestii au însemnat „startul” necesar în vederea organizării la Satu Mare a două „ întâlniri de lucru ” cu jurnaliștii sătmăreni la care a participat și președintele UZPR, Doru Dinu Glăvan.

  După aproximativ doi ani, am reușit împreună cu dl. președinte Doru Dinu Glăvan să înființăm la Satu Mare Filiala UZPR „ Anton Davidescu ”. Evenimentul, plin de emoții și decernarea unor diplome din partea UZPR, a avut loc la 13 februarie 2020 în Sala „ Multimedia ” a Bibliotecii Județene din municipiul Satu Mare. Alături de jurnaliștii sătmăreni și dl. președinte Doru Dinu Glăvan s-a aflat și Miron Manega – purtătorul de cuvânt al UZPR. La data înființării Filialei sătmărene a UZPR, doar câțiva jurnaliști sătmăreni erau membri ai UZPR, iar acum, după mai bine de un an, în județul Satu Mare avem 32 de membri. La noi, în Satu Mare, mulți dintre colegii din presă se bucură de cinstea și demnitatea de a fi membri ai UZPR, iar alții își întocmesc și în prezent dosarele necesare pentru a dobândi această calitate onorabilă și nobilă de ziarist profesionist. De câteva luni, Filiala sătmăreană a UZPR a fost consolidată și cu 11 ziariști profesioniști din județul Sălaj. Să ne trăiți întru mulți ani, cu multă sănătate și împliniri profesionale pe tărâmul jurnalismului, d-le președinte Doru Dinu Glăvan…

  Dumitru Țimerman  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img