More


  Ziua Imnului Național marcată la Monumentul Ostașului Român

  - Advertisement -

  S-a desfășurat astăzi 29 iulie 2021, de la ora 10.00, la Monumentul Ostașului Român, Ziua Imnului Național, iar pentru desfășurarea eveimentului în condiții optime perioadei, s-au respectat cu strictețe măsurile de protecție COVID-19.

  În timpul intonării Imnului National, militarii activi și în rezervă, îmbrăcați în ținuta civilă, s-au descoperit și și-au dus mâna dreaptă la piept în dreptul inimii.

  Preotul Militar a susținut de la ora 10.02 până la 10.05, Binecuvântarea și rugăciunea pentru poporul român, fără cântare.

  Domnul Prefect al județului Satu Mare, Altfatter Tamas a prezentat mesajul Primului Ministru al României cu ocazia Zilei Imnului Național

  „Versurile Imnului Național i-au însuflețit pe români în cele mai importante momente ale istoriei de după perioada pașoptistă, transmițându-le și astăzi mesajul mobilizator care a inspirat atâtea generații până acum. Ori de câte ori auzim Imnul Național, trezește în noi încrederea că avem puterea de a ne solidarida pentru interesul comun, acela de a trăi într-o Românie democratică, modernă, dezvoltată, în care fiecare român să se simtă împlinit. Mesajul său puternic va continua să ne inspire valorile trainice ale libertății, dreptății și adevărului. Pentru generația din care fac parte, Deșteaptă-te române, înseamnă în primul rând, căderea regimului comunist, recâștigarea libertății.”

  Domnul preot Silaghi a rostit o alocuțiune privind semnificația Zilei Imnului Național al României și simbolistica versurilor.

  „De-a lungul vremurilor, pe pământul românesc au fost intonate multe și minunate cântece, trezind înălțătoare sentimente patriotice, cele mai mobilizatoare fiind definite ca imnuri. Imnul Național este cel care trezește fiori de mândrie patriotică, aduce înaintașilor un înalt omagiu. Imnul Național trebuie să fie cunoscut în țară și dincolo de hotarele ei, devenind Simbol Național alături de Drapel, Stemă, Sigiliu și Zi Națională. Cântecele revoluționare de la anul 1848, evidențiază simbioza creației spirituale românești, prin colaborarea muntenilor, transilvănenilor și moldovenilor dând naștere Marșului lui Iancu, creație patriotică a lui Costache Negruzzi, dedicată domnitorului Dragoș Vodă, piesa fiind cântată de participanții la adunarea pregătitoare de la Blaj, din data de 25 aprilie-5 mai 1948. În atmosfera de clopot revoluționar s-au născut cântecele Hora Ardealului, care va sta la baza Horei Unirii de mai târziu și Deșteaptă-te române, pliant de suflet al tuturor românilor. Între anii 1860-1861, în timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza, au avut loc primele preocupări în vederea alcătuirii unui imn național, astfel generalul Ioan Florescu , ministru de război, a dat un ordin de zi privind acordarea unui premiu de 100 de galbeni celui ce va compune un asemenea hit. Și-au măsurat maestria în concurs 13 muzicieni. Melodia Deșteaptă-te române, devine Simbol Național după 1889. Versurile sale dobândint viață, recăpătându-și rolul lor de altă dată. Chemare și strigăt, plânset și bucurie, mântuire și speranță, îndemn la luptă, Deșteaptă-te române, a devenit un simbol exponențeal nemului nostru.”

  Manifestările s-au încheiat cu interpretarea Imnului Național al României de către trei eleve ale Școlii de Arte, dar și cu Defilarea Gărzii de Onoare  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img