More


  97 acțiuni de control realizate de DSVSA, în domeniul controlului oficial al siguranței alimentare

  - Advertisement -

  Inspectorii  Direcției  Sanitare  Veterinare  și  pentru  Siguranța  Alimentelor (DSVSA)  Satu-Mare au realizat, în perioada menționată, 97 acțiuni de control. Verificările au vizat: unități de abatorizare, unități de procesare carne și lapte, unități catering depozite alimentare,  supermarketuri, piețe agroalimentare, centre de colectare a laptelui materie primă, unități alimentație publică /terase, baruri, brutării, laboratoare de cofetărie, magazine alimentare și de legume fructe.

  Controalele efectuate în unități, sunt realizate de către inspectorii de specialitate din domeniile siguranței alimentare, a produselor de origine animală  și non animală cu respectarea strictă a Ordonanțelor Guvernului României, a Legislației sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor și a normelor stabilite de Autoritate Națională Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor .În desfășurarea atribuțiilor de serviciu, reprezentanții DSVSA Satu- Mare, au respectat măsurile de distanțare socială și prevederile legale în vigoare privind utilizarea materialelor individuale de protecție împotriva COVID-19.

  În cadrul acțiunilor de verificare, inspectorii de specialitate din cadrul D.S.V.S.A, au urmărit, respectarea condițiilor generale de igienă, originea materiilor prime și existenta documentelor însoțitoare, respectarea condițiilor privind ambalarea, marcarea si etichetarea alimentelor, condițiile de transport, modul de depozitare, temperaturile de păstrare cerute de producători, existența graficelor de temperatură pentru spațiile frig, modul și condițiile de preparare și comercializare a produselor alimentare de origine animală și non animală,  monitorizarea și eliminarea subproduselor improprii consumului uman. A fost verificată existența echipamentului de protecție, folosirea corectă a acestuia, existența substanțelor dezinfectante, în special cele verucile, aplicarea acestora în doză corectă, în special în vestiarele și toaletele unităților verificate, în spațiile de lucru, precum și în holurile și spațiile de trecere, în mijloacele de transport produse alimentare dar și în terasele și zonele de acces  în unități.

  În urma controalelor efectuate, au fost aplicate – 7  sancțiuni contravenționale, din care – 7 avertismente, pentru 7 producători particulari, din Piețele Agroalimentare, Mare – 1, Someș – 1, Mică – 2, Piața Micro 17 – 1,  din Satu – Mare și Piața Carei – 2.

  Continuă acțiunile de control în trafic, inspectori D.S.V.S.A. împreună cu inspectori din partea IJP, pentru depistarea transporturilor ilegale de carne și de preparate din carne, indiferent de specia de la care provin, animale sacrificate fraudulos sau în locuri neautorizate / neînregistrate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor , tranșate și transportate spre comercializare, în mijloace de transport murdare, neigienizate și nedezinfectate conform legislației în vigoare.

  Atenționăm posibilii transportatori sau comercianți, că în cazul depistării unor astfel de transporturi ilegale, se va dispune măsura punerii imediată sub sechestru / reținere oficială și confiscarea, pentru întreaga  cantitatea depistată . Aceleași masuri vor fi aplicate și pentru transporturile ilegale/ilicite de produse alimentare de origine non animală, legume și fructe. Întreaga cantitate de produse alimentare de origine animală sau non animală transportată ilegal, va fi denaturată și dirijată spre distrugere prin incinerare, într-o unitate de ecarisare a teritoriului autorizată sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor, pe cheltuiala transportatorului.

  Datorită evoluției pe teritoriul României a pestei porcine africane, așa cum am mai informat, carnea proaspătă de porc, carnea preparată sau carnea tocată de porc, precum și produsele din carne care conțin carne de porc nu pot face obiectul transportului comercial sau particular, către alte State Membre, dacă provin din zonele cuprinse în Regulamentului U.E.-  994 / 2021, privind  măsurile zoo sanitare de combatere a pestei porcine africane în anumite State Membre ale UE.

  D.S.V.S.A. Satu – Mare, continuă, prin inspectorii de specialitate, acțiunile de verificare a condițiilor igienice, sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor, în toate unitățile autorizate, să organizate, în unitățile de alimentație publică, în săli de evenimente, diferite petreceri, mese festive, cu ocazia logodnelor, nunților, botezurilor,  banchetelor de absolvire, mese de comemorare, care organizate deficitar, fără respectarea condițiilor stricte impuse de autoritatea sanitară veterinară, câteodată pot duce accidental, la apariția unor evenimente epidemiologice nedorite, cu impact negativ pentru sănătatea participanților/consumatorilor.

  Recomandări ale inspectorilor de specialitate din cadrul D.S.V.S.A. Satu – Mare, minime de urmat,

  • Materiile prime vor fi achiziționate numai din unități autorizate/înregistrate sanitar veterinar si pentru siguranța alimentelor si vor fi însoțite de documente care sa ateste calitatea si salubritatea acestor produse.
  • Transportul alimentelor se va efectua numai cu mijloace de transport adecvate, înregistrate/autorizate sanitar veterinar, cu respectarea inclusiv a condițiilor de temperatura impuse de categoria produsului și specificația producătorului.
  • Se vor asigura condiții de depozitare in funcție de natura produselor, respectând regimul termic cu monitorizarea corespunzătoare, a timpului și a temperaturii de păstrare.
  • Mâncărurile gătite calde, vor fi preparate cu maxim 2 ore înainte de a fi servite si se vor păstră in tot acest timp la o temperatura constantă, de peste 60°C.
  • Gustările reci, vor fi păstrate in condiții de refrigerare, in spații frigorifice special destinate acestui scop, separat de alte preparate și de materiile prime folosite pentru gătire.
  • Deserturile, – torturi, prăjituri, specialități, înghețată, produse de patiserie proaspete, alte specialități și delicatese culinare, vor proveni numai din unități autorizate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor și vor fi păstrate, depozitate conform prospectelor sau cerințelor producătorului.
  • Probele alimentare din fiecare preparat cuprins in meniu, se vor păstra timp de 48 ore la frigider, în recipiente curați, ermetic închiși și etichetați corespunzător conținutului.
  • Personalul angajat va avea analizele medicale efectuate in conformitate cu prevederile H.G nr.1169/2011, echipament de protecție sanitară corespunzător și complet și va fi supus triajului epidemiologic zilnic, înainte de începerea activității.
  • În conformitate cu Reg. CE 882/2004, art. 4, sunteți direct răspunzători de implementarea și respectarea tuturor etapelor din lanțul alimentar privind aprovizionarea, transportul, depozitarea, prelucrarea și desfacerea preparatelor alimentare.


  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img