More


  Apaserv Satu Mare a lansat lucrările pentru al zecelea contract din grandiosul program „Infrastructură pentru apă și apă uzată”

  - Advertisement -

   

   

              La sediul Apaserv Satu Mare S.A, s-a semnat vineri, 16 iulie 2021, cel de al zecelea contract de lucrări din cadrul „proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul Satu Mare – regiunea nord-vest, în perioada 2014-2020”. Prin programul operațional infrastructură mare (POIM) 2014-2020.

  Alături de gazda, dr. ing. Ioan Leitner, director general Apaserv, au fost martori președintele consiliului județean Csaba Pataki, directorul tehnic al Cornel’s floor – executantul lucrărilor, Ghiorghiță Ureche și primarii comunelor Porumbești, Turulung și Halmeu, comune direct implicate în desfășurarea proiectului.

  Contractul de lucrări „Extinderea sistemului de alimentare cu apă din zona Halmeu, Turț și a sistemului de canalizare din clusterul Turulung și aglomerarea Turț” are o valoare de 91.660.091,28 lei (fără tva), cu o durată de execuție a lucrărilor de 26 de luni, la care se va adăuga o perioadă de garanție de 36 luni.

  Lucrările vor consta în construirea conductei de aducțiune, extinderea rețelei de alimentare cu apă în localitatea Turț și construirea rețelei noi de alimentare cu apă în localitățile Porumbești și Cidreag, pe o lungime totală de aproximativ 37,9 km cu 1364 branșamente, respectiv extinderea rețelei de canalizare în localitatea Turț și construirea rețelei noi de canalizare în localitățile Halmeu, Mesteacăn, Porumbești, Cidreag și Turulung, pe o lungime de aproximativ 82,2 km cu 4173 de racorduri. Totodată, se vor construi 46 stații de pompare pentru ape uzate cu aproximativ 26,8 km de conductă sub presiune aferentă stațiilor de pompare.

  „Acest contract este parte a proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul satu mare, poiect finanțat prin fonduri europene a căror valoare depășește 215 milioane de euro. Contractul actual se referă la localitățile Turulung, Halmeu, Porumbești și Turț unde se vor extidne rețelele de apă și canalizare, apă peste 36 de km și canal în jur de 80 de km. Va fi o lucrare foarte importantă pentru că prin realizarea acesteia, la finalul anului 2023 aceste lcoalități, aglomerări de peste două mii de locuitori, se vor putea conforma directivelor europene privind calitatea apei potabile si a apei uzate” declară domnul doctor inginer Ioan Leitne.

  Între obiectivele investiției amintim: îmbunătățirea condițiilor de viață și reducerea riscului de îmbolnăvire prin dezvoltarea/înființarea sistemelor de colectare a apelor uzate și prin asigurarea furnizării apei potabile de calitate, în condiții de siguranță și în regim continuu; reducerea pierderilor din sistemele de alimentare cu apă, contribuind la conservarea pe termen lung a resurselor de apă.

  Reamintim că „proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul Satu Mare, regiunea nord-vest, în perioada 2014-2020” are o valoare totală de  990.485.533 lei (fără tva), din care finanțarea nerambursabilă (fondul de coeziune al uniunii europene și bugetul de stat) este în valoare de 901.356.596,62 lei, cofinanțarea autorităților publice locale cuprinse în proiect este în valoare de 18.395.032,58 lei și cofinanțarea Apaserv Satu Mare este în valoare de 70.733.903,80 lei.

  La întrebarea noastră expresă, amfitrionul ne-a explicat că „există o interconexiune și în cazul contractului nostru de acum, în zona respectivă se vor face stații de tratare a apei în Băbășești și stații de epurare în Turulung și în Batarci. Aceste stații alături de sistemele realizate vor face un sistem complet de apă și canalizare”

  Se știe că cel care va face lucrarea este nou pentru această colaborare. Gazeta de Nord-Vest a întrebat dacă au existat alte relații de colaborare sau, în caz contrar, cunoștințe despre alte realizări ale noilor colaboratori.

  „Cunoștințele pe care le avem, le avem din actele pe care le-au depus aceștia în cadrul licitației. Din informațiile mele, sunt firme mari și suficient de puternice încât să poată să facă o asemenea lucrare pentru că la aceste lucrări nu se dă avans și astfel dânșii trebuie să aibă o perioadă în care să își poată finanța lucrările până vor beneficia de prima plată” a răspuns Ioan Leitner.

  Obiectivul general al proiectului vizează îmbunătățirea infrastructurii de apă și apă uzată din județul Satu Mare prin extinderea și dezvoltarea serviciului de alimentare cu apă potabilă, controlată microbiologic, în condiții de siguranță și protecție a sănătății în localități care au peste 50 de locuitori și asigurarea colectării și epurării apelor uzate pentru aglomerările mai mari de 2.000 de locuitori echivalentă în vederea conformării cu cerințele directivelor europene privind calitatea apei destinate consumului uman (directiva 98/83/ce) și epurarea apelor uzate (directiva 91/271/eec).

   

  Karina Brodi

     ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img