More


  Cum a relatat ziarul Tribuna atitudinea șovină a autorităților maghiare față de teologii români și excluderea lor din seminarul din Sătmar

  - Advertisement -

  Ideea absurdă de creare a unui stat național, în partea ungară a Imperiului Austor-Ungar, în care, de fapt, minoritățile naționale reprezentau mai mult de 40% (români, germani, slovaci, croați, ruteni, sârbi, evrei, etc.) a dus la intoleranță etnică, politici de maghiaizare forțată, marginalizarea sau interzicerea folosirii limbilor naționalităților.

  În scopul maghiarizării naționalităților a fost înființată, atunci, societatea Szecseny, care avea ca președinte, pe comitatul Sătmar, pe însuși episcopul catolic de Satu Mare.

  Șovinismul a pătruns chiar în seminariile teologice, unde morala creștină ar fi trebuit să prevaleze.

  Mai jos am preluat două articole din “Tribuna”. Primul apărut pe 13 (26 stil nou) decembrie 1909, iar al doilea apărut pe 24 decembrie 1909 (6 ianuarie 1910 stil nou).

  “Excluderea teologilor români din seminarul din Sătmar. O ştire de necrezut ne vine din Sătmar: Rectorul seminarului gr.-cat.¹ (latin) din Sătmar a exclus pe 5 teologi români : Alexandru Bretan, M. Dănilă, Liviu Fogaş, A. Pascuţiu şi V. Popoviciu — pentru că ţin cu sfinţenie la limba maici lor şi n’au voit să se supună poruncii rectorului care i-a oprit să mai vorbiască româneşte ei între ei. »Creşteţi pe banii noştri, mâncaţi pâinea noastră, să vorbiţi dar şi limba noastră!« le-a zis rectorul, uitând că întreţinerea acestor teologi se plăteşte de cătră diecezele lor româneşti !

  Corespondentul nostru ne spune lucruri triste despre prigonirile ce au să Ie îndure teologii români din partea conducătorilor şovini ai seminarului. Aşa, printre altele, au fost siliţi să înveţe pentru seara de Crăciun, în loc de colindă, »Talpra magyar«, iar când teologii au refuzat să cânte, au fost trataţi cu cuvinte batjocoritoare. Semnalăm această nouă izbucnire a intoleranţei şovine şi credem că autorităţile noastre bisericeşti vor şti să apere cu demnitate drepturile limbii româneşti.”

  Și în numărul din 24 decembrie 1909 (6 ianuarie 1910 stil nou) al Tribunei este un articol pe aceeași temă.

  Eliminarea teologilor români din Sătmar
  Ziarul nostru a fost cel dintâi care a anunţat cea mai nouă ispravă a şovinismului maghiar: excluderea din seminarul teologic din Sătmar a 5 telogi români pentru marea crimă că şi-au iubit limba şi n’au voit să renunţe la dreptul limbii lor materne.

  După ce ştirea dată de noi a fost înregistrată de presa străină — însoţită de comentarii prea puţin elogioase pentru spiritul în care se face în Sătmar creşterea viitorilor păstori sufleteşti ai poporului — rectorul s’a simţit îndemnat să »Iămurească« chestia. Fireşte, desminte ştirea dată de noi şi spune că excluderea teologilor români s’a făcut pentru că n’au voit să înveţe, pentru Crăciunul catolic, două cântece religioase ungureşti şi trei cântece poporale ungureşti.

  Magnificenţa sa uită, însă, să spună că aceste cântece »religioase« şi »poporale« erau cântece … politice !

  » Seminariştii renitenţi s’au lăsat răpiţi să demonstreze, în sala de învăţământ, vorbind româneşte, ceea ce a îndemnat pe colegii lor maghiari să aducă cazul la cunoştinţa rectorului« — zice desminţirea. Şi urmarea a fost: excluderea celor cinci români din seminar.

  »Desminţirea« aceasta e o confirmare a celor afirmate de noi: teologii români au fost excluşi fiindcă, au îndrăznit să »demonstreze« — vorbind, ei între ei (cu cine alţii ar şi fi putut vorbi !), româneşte !
  Şovinismul cere mereu jertfe noi.
  Sursa: Ovidiu Vaida – Povești din trecutul Sătmarului

  Nicolae Ghișan  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img