More

    Mănăstirea Bârsana – colţul de rai din nordul Maramureşului

    Mănăstirea Bârsana se află la aproximativ 20 km de Sighetul Marmației și trebuie inclus obligatoriu în orice itinerariu făcut în Maramureș. Aşezată într-un cadru natural de vis, între coline și păduri, Mănăstirea Bârsana este una cu totul deosebită, fiind inclusă în Patrimoniul UNESCO din România.

    Aşezământul se află situat în Maramureșul istoric, pe valea Izei și are peste 4 secole de viață. Biserica este una dintre cele mai înalte construcții din lemn la nivel mondial și, datorită felului în care a fost realizată, probabil și una dintre cele mai frumoase.

    Scurt istoric
    Primele atestări documentare care fac referire la Mănăstirea Bârsana datează din 1390. Mănăstirea este menționată într-un document din 21 iulie 1390, referitor la proprietățile familiei voievodale Dragoș. Vechea biserică de lemn a mănăstirii a fost construită în anul 1711 în locul numit „Părul Călugărului” de preotul nobil Ioan Ștefanca, împreună cu fii săi și alți săteni, pentru a-i mulțumi lui Dumnezeu pentru protecție în timpul ciumei mari din anul anterior. Biserica a fost apoi mutată pe Valea Izei în jurul anului 1739 pe locul unui cimitir apărut după lupta cu tătarii de la 1717. La 12 iulie 1791 mănăstirea a fost desființată, călugării au fost alungați și s-au refugiat în Moldova la Mănăstirea Neamț. Atunci mănăstirea a fost devastata, chiliile și clădirile anexe distruse, averea confiscată: o parte a averii a trecut în proprietatea statului și predata mănăstirii greco-catolice de la Cernoc, iar alta, inclusiv locul unde a fost mănăstirea, a devenit proprietate a bisericii parohiale din Bârsana.

    După desființarea mănăstirii, pe vatra mănăstirii n-au dăinuit decât biserica și stăreția. Pentru a feri biserica de profanare și distrugere, credincioșii din Bârsana au mutat-o, în 1806, chiar în vatraa satului, în locul numit Podurile Jbârului, unde se mai poate vedea și azi. O dată cu mutarea bisericii, a fost dusă în sat și stăreția. În această casă a funcționat școala confesională românească în timpul renumitului dascăl Fabian. Picturile au fost executate pe lemn, parțial nivelat cu bucăți textile, fixate pe pereți și acoperite cu un strat de var preparat, cum era obiceiul vremii. Ulterior, a fost adăugat, pe vest, pridvorul cu două niveluri și au fost lărgite ferestrele. În anul 1929 au fost tăiate ferestrele care încadrează ușa dintre naos și pronaos.

    Legendele ţesute în jurul mănăstirii Bârsana au căpătat un nimb mistic, chiar înfricoşător. Localnicii spun că fiecare om care a lucrat la această mănăstire a plătit.

    Ce poți vedea la Mănăstirea Bârsana
    Ansamblul mănăstirii Bârsana este format din: Biserica nouă a Mănăstirii („Soborul Sfintilor 12 Apostoli”), Altarul de vară, Aghiasmatarul, stăreția, casa maicilor, casa duhovnicului, turnul clopotniță și muzeul. Ansamblul monahal a fost construit din lemn, după tradiția locală. Biserica este construită din bârne asamblate orizontale și are plan dreptunghiular, cu pridvor cu două niveluri pe vest și absidă a altarului poligonală. La interior este de remarcat bolta de secțiune poligonală, pe console, iar la exterior sunt pridvoarele cu arcade pe stâlpi sculptați și parapete traforate.

    Acoperișul, cu streașină dublă, are deasupra pronaosului un turn-clopotniță cu camera clopotelor în consolă, deschisă, cu arcade pe stâlpi și acoperiș înalt, piramidal.

    Cum ajungi la Mănăstirea Bârsana
    Mănăstirea Bârsana se află la 23 km de orașul Sighetul Marmației, pe DJ 185, în satul Bârsana. În fața mănăstirii se găsește o parcare mare în care vă puteți lăsa mașina. Apoi se urcă pe un drum circa 100m și se ajunge la intrarea principală a mănăstirii, la turnul clopotniță.

    Nicolae Ghişan

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE