More


  Marionetele și Gândirea înlănțuite…

  - Advertisement -

  Un analist român celebru, realizator de emisiuni de televiziune, a afirmat într-o seară pe un post de televiziune că suntem un popor atât de blând încât am învățat să ne resemnăm în fața oricăror greutăți și subestimări existente în comunitățile noastre. Atitudinile poporului sunt rare și timide, dar sunt stârnite uneori de câțiva lideri, fie ei politicieni sau patrioți dezinteresați. Frica de a lua atitudini parcă asigură un loc foarte confortabil marionetelor (Marionetă: ,,Păpușă manevrată cu sfori, care interpretează diferite roluri pe o scenă specială” – Dex). În speță, ar fi vorba de ,,păpușile” politice, care dansează pe ,,scena politică” după cum cântă ditamai ,,tătucii” din străinătate și din societatea noastră democratică spoită cu iz de dictatură capitalistă. A gândi este un lux pe care și-l permit doar anumiți lideri susținuți din culisele Puterii. Neimplicați sunt foarte mulți comentatori, care preferă să urmărească din fotoliu disputele politice deșănțate sau să primească mereu și mereu cu resemnare și seninătate ,,degradarea vieții sociale și nesiguranța zilei de mâine”. Asistăm foarte rar la reacții vehemente de grup împotriva unor decizii superficiale și demobilizatoare. Aproape totul este acceptat așa cum este, cu bune, cu rele, iar realitățile dramatice sunt percepute ca și cum acestea ar reprezenta starea de normalitate în România.

  ”Ce le pasă care este numele stăpânului lor? Ceea ce ştiu ei este că trebuie să muncească, să plătească, să sufere şi să tacă. Românii moştenesc din tată-n fiu o resemnare mută care se schimbă în apatie şi această apatie este susţinută încă de neştiinţa lor”, a constatat la un moment dat scriitorul francez Xavier Marmier. Gândirea este înlănțuită de aceste metehne moștenite de-a lungul vremurilor, slăbiciuni pe care le-au cunoscut și le cunosc foarte bine toți acei străini care au condus sau conduc destinele acestei țări. De aceste ,,adevăruri” se folosesc în special parveniții, ,,șmecherii” de aiurea… supranumiți ,,băieții deștepți!”. Mai există în zilele noastre Gânditori, care au devenit un fel de haiduci moderni, fără pistoale sau alte arme de apărare și atac. Ei sunt puțini și ușor de anihilat de către ,,tătucii” imperativi finanțați moral și material din surse neștiute, care stăpânesc un popor… parcă ,,lipsit de apărare”. Contextul acestor atitudini de marionetă a fost descris astfel de sociologul român Dumitru Drăghicescu:,,Strămoşii noştri loviţi puternic şi mereu învinşi pierdură cu timpul deprinderea de a mai ataca, se domoliră şi începură să evite luptele, căutând numai să reziste defensiv sau să se plece. De aici moleşirea voinţei, alterarea caracterului şi a spiritului de neatârnare, frica şi supunerea…”.

  Sunt mulți trăitori pe aceste meleaguri mioritice, care preferă să stea în umbră, nu cumva să supere pe ,,tătucii”, care au tot felul de ,,funcții-cheie” bine înfipte-n susținerea politică. Aproape nimeni nu mai are curajul să prevină un posibil insucces, regizat de altfel, sau un dezastru social. Așteptăm să se întâmple ceva tragic, iar abia apoi căutăm vinovații și luăm ,,măsuri coercitive”, așa, ,,de ochii lumii”. A gândi e lucru mare, iar unii spun că ,,e mai bine să taci” decât să încerci să spui ,,lucrurilor pe nume…” aproape în orice situație a vieții active. Adevărul e că toți aceia, care au avut curajul să iasă din ,,pătrățica lor”, cu ,,ideile lor novatoare”, au fost ,,puși cu botul pe labe”…Un om de afaceri de prin părțile noastre a spus la un praznic tradițional: ,,Noi românii suntem de vină că le permitem străinilor și parveniților să ne conducă destinele țării. Nu Ei sunt de vină…!”. Uite-așa se nasc crizele politice în funcție de tot felul de interese, care duc la inflație, explozia prețurilor și la lipsa unor sisteme nereformate pe deplin… Gândirea este înlănțuită de comoditatea unor lideri marionetă, care la primele confruntări cu ,,tătucii” se resemnează și se refugiază pe tărâmul unor concesii boierești pline de dulceața liniștită a privilegiilor. Oare, cum ar fi să trăiască și ,,boierii” marionetă din zilele noastre dintr-un salariu net lunar de 1673 de lei și dintr-o pensie minimă lunară garantată de… 800 lei? Acesta este ,,sistemul de referință” al dezvoltării României capitaliste după 30 de ani?!

  Câteodată în spațiul confesiunii, protejat de lașitatea neimplicării, mai apar și tot felul de patrioți analiști, care despică ,,firul în patru”, cu mare artă logoreică (logoree –,,… a vorbi mult și inutil” – Dex), al controversatei politici haotice din România. Ei se rezumă la numeroase constatări critice, de altfel reale, dar când îi inviți să-și dezvăluie constatările în fața poporului …,,dau bir cu fugiții…”. Se scuză, iar apoi afirmă cu mare afecțiune că au familie, nepoți și că ei nu vor să iasă pe un post de televiziune să-și prezinte analizele pline de adevărurile dureroase ale Democrației. Iată portretul Lașității! ”Românii fiind întotdeauna dotaţi cu o inteligenţă superioară, dar ţinută în loc, paralizată de o lenevie impusă de împrejurările nefericite ale istoriei şi de o trândăvie pe care au respirat-o din atmosfera morală a Orientului au criticat în toţi timpii pe oameni şi activitatea lor, fără să fi făcut sforţări a îndrepta ceea ce criticau”…- a mai constatat în urma cercetărilor sociologice Dumitru Drăghicescu.

  Dumitru Țimerman  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img