More


  Înființăm partide, iar doctrinele sunt în derivă!

  - Advertisement -

  În Constituția României, art.40 (1): ,,Cetățenii se pot asocia liber în partide politice, în sindicate, în patronate și alte forme de asociere.” Conform unor reguli normale democratice activitatea partidelor are la bază o anumită doctrină, fie ea: ,,social-democrată, liberală, socialistă, conservatoare etc.”. În literatura de specialitate se spune că: ,,Pluripartidismul este o trăsătură definitorie a societăților democratice”. Înțelegem că înființarea sau reînființarea unor partide au avut în esență o misiune nobilă și nu una particulară ,,mânjită” de supărări, ,,interese personale sau de grup”. Valorile doctrinelor politice au fost dispersate și deturnate de la adevărata lor valoare democratică. Din constatările unor analiști, dar și a unor istorici, reiese faptul că la ora actuală doctrinele politice se întrepătrund, iar altele s-au îndepărtat foarte mult de rigurozitatea originală a valorilor democratice.

  În ultimii ani s-au înființat partide noi bazate pe anumite idei doctrinare și nu neapărat pe o doctrină istorică autentică. Din cauza unor neînțelegeri ridicole, lipsite de o maturitate politică, au apărut noi partide care s-au impus foarte greu pe scena politică. Acești ,,politicieni visători” s-au autoexilat în ,,turnul lor de fildeș”. Autoexilarea a creat și un balon uriaș al egocentrismului. Adică, fiecare se credea foarte mare și puternic, dar în urma alegerilor ,,s-au trezit la realitate” și-au început să umble ,,în stânga și-n dreapta” pentru a încheia tot felul de parteneriate sau coaliții. Multe din aceste partide nu s-au îndepărtat de valorile vechiului partid din care au făcut parte mulți ani. În urma unor certuri interne de partid sau a unor contradicții orgolioase, unele personalități politice au ales calea înființării unui nou partid.

  Intrarea în lumea politică a acestor ,,sateliți politici” nu a fost agreată suficient de electorat, astfel încât multe partidulețe nu au trecut nici măcar ,,pragul electoral”. De aici trebuie să înțelegem că liderii noilor partide nu au reușit să convingă o parte din electorat să fuzioneze cu ideile și convingerile lor politice exclusiviste sau egoiste. Mulți lideri politici, ,,făuritori de noi partide”, nici măcar nu au fost înțeleși prea bine de către o parte din alegători … din ce cauză au renunțat ei la partidul din care au făcut parte atâția ani și, mai cu seamă, care i-a promovat ,,pe scena politicii românești”. Pe de altă parte, fărămițarea în mai multe partide a slăbit marile partide, iar altele au dispărut cu desăvârșire din competiția politică. Nu mai vorbim de bătăliile din alegeri, în care a funcționat, din cauza acestui pluripartidism exagerat, proverbul: ,,Când doi se bat, al treilea câștigă!”.

  În actualitate, ar fi bine de pronunțat cuvintele: ,,Acum toți se bat și nu câștigă nimeni!”. Criza politică a creat un haos de nu mai știe românul ce se întâmplă în țara aceasta scindată în partide și partidulețe, cu coaliții sau fără coaliții. ,, Ce-i prea mult strică…” Democrația! Tot felul de orgolii și răutăți bântuie clasa politică românească, iar nevoile țării sunt ,,lăsate de izbeliște”. Mai nou, unii vor să stea ,,călare” pe cufărul cu bani puțini, împrumutați de pe la străini, și să-i împartă în mod preferențial. Ce fel de Democrație este aceasta în care prioritățile comunităților locale sunt confundate cu un partid politic majoritar, minoritar sau chiar cu un primar, care au o anumită culoare? Banii ar trebui să ajungă în toate comunitățile în funcție de aspirațiile locuitorilor. Mulți, puțini…trebuie împărțiți în mod echitabil… Aceste criterii ar trebui să se situeze pe primul loc și nu interesele unor lideri politici, probabil ,,îndatorați” în urma unor voturi. Ce-i drept, alegerile nu au oferit o majoritate în Parlamentul României, motiv pentru care s-a format o Coaliție. Această Majoritate nu poate fi nicidecum mai presus de promisiunile electorale, de care unii politicieni au cam uitat, deși a trecut foarte puțin timp de la precedentele alegeri.

  Unii români, de acasă și din Diasporă, susțin că este nevoie de o nouă unitate a românilor. Alții spun că o astfel de nouă unitate nu se va finaliza niciodată… Cristalizarea clasei politice în două, trei sau patru partide, așa cum se întâmplă și alte țări, ar fi unul din criteriile hotărâtoare pentru o stabilitate aducătoare de normalitate în România. Până la urmă alianțele și coalițiile politice sunt o dovadă că există premisele clare pentru realizarea acestui deziderat național. În acest fel, noua ,,clasă politică modernă cosmetizată” va îmbrățișa pe deplin valorile democrației prospere, iar succedarea la Putere ar trebui să fie bazată pe dorința de a prelua, după alegeri, paleta largă de proiecte și programe menite să propulseze România în ierarhia țărilor dezvoltate… Cu mitinguri de stradă, incendii și tot felul de crize, fie ele politice, economice și de altă natură, nu se vor putea coagula niciodată bunele intenții ale adevăraților democrați, care doresc să se bucure țara de prosperitate, concurență loială și creștere economică. “Nu poate fi fericire fără libertate, nu poate fi libertate fără unire, și noi, românii, nu vom putea fi puternici până când nu ne vom uni cu toții într-unul și același corp politic…”- Nicolae Bălcescu.

  Dumitru Ţimerman  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img