În ultimul timp, probabil văzând că în occident se pune baza pe sănătatea populației,guvernul adoptă măsuri din ce în ce mai bune pentru sănătatea noastră ,fizică,că din păcate pentru cea mentală este greu de crezut că la nivel mondial nu național se iau ceva măsuri. După 2 ani de pandemie acum război,scumpiri peste scumpiri,greutăți și probleme economice este greu de crezut că în viitorul apropiat psihicul nostru își va reveni.Dar speranța moare ultima. Revenind la sănătatea fizică și la “ lauda” guvernanților, vineri în ședința de guvern s-au adoptat două hotărâri interesante.
Prima care vreau să o punem în dicuție:
15. HOTĂRÂRE DE GUVERN privind aprobarea programelor naționale de sănătate “Aprobarea actului normativ asigură continuitate în derularea programelor naţionale de sănătate, precum și dezvoltarea acestora pentru includerea unor noi beneficiari.
De asemenea, vor fi introduse noi programe și activități și se va renunța la altele care, în urma evaluării, nu își mai dovedesc eficiența.
Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate au propus si Executivul a aprobat 25 martie 2022, proiectul de Hotărâre privind aprobarea programelor naţionale de sănătate.
Documentul stabilește cadrul legislativ pentru continuarea activităților din cadrul programelor naționale de sănătate aflate în derulare, dezvoltarea acestora pentru includerea unor noi beneficiari. Vor fi introduse noi programe și activități și se va renunța la altele care, în urma evaluării, nu și-au mai dovedit eficiența.
Conform actului normativ, Ministerul Sănătăţii va asigura coordonarea, derularea şi finanţarea din bugetul MS a 13 programe naționale de sănătate publică, iar Casa Națională de Asigurări de Sănătate va derula și finanța din Fondul Național Unic de Asigurări de Sănătate 15 programe naționale de sănătate curative.
În cadrul programelor nationale de sănătate derulate de Ministerul Sănătății s-a introdus Programul naţional de screening organizat pe baze populaționale pentru boli cronice cu impact asupra sănătății publice cu:
a) Subprogramul de screening pentru cancerul de col uterin;
b) Subprogramul de screening pentru cancerul de sân;
c) Subprogramul de screening pentru cancerul colorectal;
d) Subprogramul de screening pentru depistarea infecțiilor cronice cu virusuri hepatitice B/C/D care se desfășoară în regim pilot finanțat din fonduri externe nerambursabile.
Acest demers este motivat de asigurarea implementării obiectivelor prioritare ale Planului European, transpus în România prin Planul Național de combatere a Cancerului.
Programul naţional de management al registrelor naţionale a încetat fiind înlocuit cu proiectul “Sistem Informatic pentru registrele de sănătate- RegIntermed” finanțat din fonduri externe nerambursabile.
În cadrul programelor derulate de către CNAS s-a înființat Programul naţional de PET-CT, realizându-se o extindere a accesului la această investigaţie.
Pentru implementarea programelor naționale de sănătate publică, în anul 2022, bugetul aprobat este în sumă de 5.952.000 mii lei, iar creditele de angajament aprobate prin Legea bugetului de stat pe anul 2022 nr. 317/2021 pentru implementarea programelor naționale de sănătate curative sunt în sumă de 8.592.881,00 mii lei”.Adică programul PET-CT era extrem de greu accesibil populației din mai multe puncte de vedere.În primul rând că nu găsim în foarte multe orașe din țară aparat de PET-CT din ce am găsit la ora actuală în România ar fi doar 11 aparate funcționale,în al doilea rând este prea scump circa 1500€ Iar pentru a beneficia gratuit de această investigație este nevoie de un dosar depus la Casa Națională de Asigurări de Sănătate.
PET-CT-ul, adică tomografia computerizată cu emisie de pozitroni, este folosită în diagnosticarea precoce, localizarea și stadializarea mai multor tipuri de cancer. De asemenea, investigația e utilă pentru a planifica tratamentul, pentru a afla cum se dezvoltă o afecțiune existentă și pentru a vedea cât de eficient este un anumit tratament.
Acuma dacă se iau toate măsurile pentru Planul Național de combatere a Cancerului,ar fi extrem de important ca și pacienți din spitalele de stat și private de la noi din țară să beneficieze de tratamente de ultimă generație de chimioterapie și imunoterapie iar farmaciile și Casa Națională să poată lucra împreună ca pacienților bolnavi de cancer să nu le lipsească nimic și să nu mai fie nevoiți să plece “afară” în Austria, Germania sau Franța pentru tratamente revoluționare care l-a noi Ba nu sunt importate Ba nu sunt decontate.
Apoi cum este normal după 15 vine 16 în această:
16. HOTĂRÂRE DE GUVERN pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 696/2021 pentru aprobarea pachetelor de servicii şi a Contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale, tehnologiilor şi dispozitivelor asistive în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2021 – 2022.
Prin aprobarea Hotărârii de Guvern, se asigură acces sporit la servicii medicale în asistența medicală primară, oferite de către medicii de familie, pentru persoanele asigurate la cabinet, la domiciliu și la locul solicitării.
De asemenea, crește accesul la serviciile medicale furnizate de medicii de specialitate medicină fizică și de reabilitare, precum și la servicii de medicină fizică și de reabilitare în bazele de tratament pentru asigurați.
La nivelul asistenţei medicale primare vor fi introduse servicii noi în pachetul de bază:
– dezvoltarea pachetului de bază în asistența medicală primară, prin extinderea serviciilor medicale acordate de medicii de familie conform curriculei de pregătire în sistemul asigurărilor sociale de sănătate, denumite servicii diagnostice și terapeutice, în mod similar cu serviciile acordate de medicii cu celelalte specialități clinice.
– serviciile diagnostice și terapeutice pot fi acordate de medicii de familie atât la nivelul cabinetului, cât și la domiciliul pacientului sau la locul solicitării (anterior se acordau doar la nivelul cabinetului anumite servicii pentru acordarea cărora este necesară o dotare corespunzătoare a cabinetului). Acordarea de către medicii de familie a unor servicii medicale diagnostice și terapeutice diversificate, conform curriculei de pregătire în specialitate, adaptate nevoii de îngrijiri a pacienților, atât la nivelul cabinetului, cât și la domiciliul pacientului sau la locul solicitării, creează premizele privind asigurarea accesului permanent la serviciile medicale acordate de medicii de familie cu diminuarea perioadei de recuperare a sănătății și reducerea numărului de internări evitabile. Noile servicii vor fi aplicate începând cu 1 aprilie 2022.
Adică medicii de familie vor putea diagnostica și trata anumite boli și la domiciliul pacienților, nu doar la cabinet, așa cum se întâmplă acum. Serviciile de diagnostic sau terapie la domiciliu vor fi disponibile, cel puțin teoretic, din luna aprilie. Desigur dacă doriți să beneficiați de astfel de tratament trebuie să fiți înscriși la medici de familie. Acuma practic veți putea beneficia de aceste servicii la domiciliu sau unde veți dori.Sperăm să nu fie probleme și toți medici să aibă cheful să facă aceste servicii.
Una peste alta nu am vrut să las cele două hotărâri să vă scape dumneavoastră cititorilor Gazetei de Nord Vest. O săptămănă rodnică și plină de sănătate vă doresc.
Două hotărâri de Guvern făcute și adoptate cu cap pentru sănătatea românului!
