More


  Lansare de carte „Orgile istorice din nord-vestul României”, Enyedi Stefan

  - Advertisement -

  Luni 28 martie 2022, în Sala festivă a Palatului Episcopal, în organizarea Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare cu sprijinul Consiliului Județean Satu Mare a avut loc lansarea volumului „ORGILE ISTORICE DIN NORD-VESTUL ROMÂNIEI – ISTORIE, PERSPECTIVELE RESTAURĂRII, PROBLEME DE ORGANOLOGIE, CONSTRUCTORI DE ORGI”, de Enyedi Ștefan.

  Despre volum au vorbit: Preasfinţitul Eugen Schönberger, Episcopul romano- catolic; Robert Laszlo, managerul instituției organizatoare, Felician Pop- președintele Asociației Scriitorilor de Nord- Vest, Genda Szabolcs – părintele reformat din localitatea Petin; prof. univ. dr. Felician Roșca (prin videoconferință), iar moderatorul evenimentului a fost Elek György – referentul C.J.C.P.C.T. Satu Mare.

  Cartea este născută sub emblema lucrării de doctorat a domnului Ștefan Enyedi, coordonată de un maestru al timpului, prof. univ. dr. Eduard Terényi între anii 2003- 2006 și care a obținut calificativul cel mai înalt. Stilul narativ cursiv și extrem de accesibil este prezent în întregul volum.

  Pornind de la un istoric al construcției de orgă din începuturile ei, firul descrierilor se cantonează la orgile din România. Zona cercetată cu amănunt este arealul nord-vestic și limitele cu județele Cluj și Bihor.

  Maniera de prezentare te îndeamnă la o lectură interesantă și pasională spre descoperirea valorilor de patrimoniu, unde orgi istorice de valoare sunt puse în lumina necesară și dorită de autor pentru a deschide și stârni interesul cititorului.

  De remarcat este profesionalismul descrierilor, limbajul corect de specialitate, dar nu într-un stil greoi, tehnic, ci cu o aplecare talentată către limitele unui cititor neavizat care dorește să descopere istoria orgilor din arealul nord- vestic al țării.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img