Comisia de Dialog Social constituită la nivelul județului Satu Mare, prezidată de prefectul Roca Radu s-a întrunit vineri în ședință de lucru, cu următoarele teme propuse pe ordinea de zi:
– Prezentarea membrilor Comisiei de Dialog Social;
– Verificarea activității Comitetelor de Sănătate și Securitate în Muncă de la nivelul angajatorilor, cu privire la măsurile adoptate pentru reducerea influenței factorilor de risc asupra sănătății lucrătorilor;
– Verificarea măsurilor concrete adoptate de angajatori în legătură directă cu factorii de risc existenți la locurile de muncă proprii, pe ultimii 5 ani;
– Monitorizarea continuă și raportarea rezultatelor verificărilor realizate de Inspectoratul Terotorial de Muncă.
Şedinţa a debutat cu prezentarea noii conduceri a Comisiei de Dialog Social, a noului membru titular al comisiei, Ioan Marian Nintaș – nominalizat din partea C.N.S.R.L. Frăția Satu Mare și cu o scurtă informare realizată de prefectul Roca Radu referitoare la realizările din județ, sub coordonarea sau implicarea Instituției Prefectului Județul Satu Mare pentru gestionarea fluxurilor de refugiați, crearea sau identificarea de spații de cazare.
Au fost ridicate 2 tabere mobile la Halmeu și Turulung cu 200, respectiv 180 de locuri de cazare, ocazie cu care prefectul județului a ținut să mulțumească tuturor locuitorilor județului și în primul rând fundațiilor, organizațiilor civile, cultelor religioase pentru implicare și oferirea de spații de cazare.
În continuare, Cristian Sasu, inspector-șef la Inspectoratul Teritorial de Muncă Satu Mare a răspuns solicitărilor formulate de președintele BNS Satu Mare, Mircea Miclăuș, privind securitatea și sănătatea în muncă (SSM), făcând referire în principal la Ghidul elaborat de Inspecţia Muncii în anul 2017 – instrument practic de orientare şi informare a angajatorilor şi a celor implicaţi în procesul de consultare a lucrătorilor cu privire la aspectele referitoare la securitatea si sănătatea în muncă.
Domeniile cu cele mai multe accidente sunt: fabricarea produselor din cauciuc și mase plastice, construcții de clădiri, fabricarea de mobilă
În ceea ce privește monitorizarea continuă şi raportarea rezultatelor verificărilor, între anii 2017-2021 au fost efectuate 4.417 controale, numărul deficiențelor constatate fiind de 6.956, au fost dispuse măsuri dispuse 7.043 corective. Numărul sancţiunilor contravenţionale aplicate în domeniul SSM a fost de 6.956 din care 395 amenzi și 6561 avertismente, cu o valoare totală a amenzilor applicate de 1.929.500 lei. De menţionat că din anul 2017 până în 2021 numărul accidentelor de muncă a scăzut. Cu toate acestea, domeniile cu cele mai multe accidente în perioada 2017-2021 sunt: fabricarea produselor din cauciuc și mase plastice, construcții de clădiri, lucrări speciale de construcșii, fabricarea echipamentelor electrice, fabricarea de mobilă.
În încheierea dezbaterilor, prefectul a luat act de problemele ridicate și a propus ca la următoarea ședință a comisiei să fie invitați principalii producători agricoli din județ pentru a veni în sprijinul lor în criza actuală a războiului din Ucraina.
Florin Dura