More


  A avut loc a 10-a aniversare al noii serii a revistei în limba franceză “Nois Essais”

  - Advertisement -

  Joi, 7 Aprilie în cadrul unui eveniment festiv la Colegiul Național “Mihai Eminescu” a fost lansat noul număr al revistei școlare în limba franceză Nois Essais ( Încercările noastre).
  De asemenea avut loc decernarea diplomelor pentru elevii căștigători la Concursul Premiile Clubului Francofon de Afaceri, organizat în Cluj-Napoca, ediția a VIII-a, 2021-2022.
  Evenimentul a fost moderat de Natalia Manuela Boloș directorul Colegiului Național „ Mihai Eminescu” și Mariana Molnar, profesor franceză și editorul revistei.

  Doamna prof. dr. Natalia Manuela Boloș, directorul Colegiului Național “Mihai Eminescu” din Satu Mare a declarat pentru cotidianul nostru:
  „Evenimentul s-a înscris în seria activăților dedicate Lunii Francofoniei care cuprinde expoziții tematice, vizionări de filme, audiții muzicale. Anul 2022 marchează a 10-a aniversare al noii serii a revistei. Prima serie cuprinzând 4 numere a fost publicată între anii 1935-1936, la inițiativa profesorului de limba franceză , Aurel Peia , din dorința de a-i face pe elevi să cunoască și să înțeleagă mai bine cultura și literatura reprezentată de Voltaire, Moliere, Baudelaire și Balzac. Revista cuprindea doar creații originale ale elevilor liceeni. La acea vreme, a fost unica revistă școlară în limba franceză din județ”.

  Fără dedicarea elevilor și a profesorilor această revistă nu ar exista
  „Din noua serie , coordonată de prof. Molnar Mariana, începând cu anul 2012 a fost publicat un număr în fiecare an , lansarea având loc în jurul datei de 20 martie , Ziua Francofoniei. La realizarea revistei colaborează elevi din CN „Mihai Eminescu”, coordonați de profesorii care doresc să se implice în acest proiect. Temele din cuprins se referă la istoria liceului , personalități ale culturii și civilizației franceze, activități referitoare la francofonie, la care elevii din liceu participă( atestat DELF, concursuri) dar și creații literare ale elevilor, poezii sau proză.
  Din nefericire, în 2021, din cauza pandemiei, șirul s-a întrerupt , pentru a fi reluat în 2022 cu acest număr aniversar.
  Al doilea obiectiv al acestei întâlniri a fost decernarea diplomelor elevilor și profesorilor coordonatori de proiecte, care s-au evidențiat la Concursul Premiile CFA, organizat de Cluburile Francofone de Afaceri , în colaborare cu Institutul francez din Cluj și investitori reprezentativi din Transilvania . Bineînțeles că vom urmări cu interes prezentarea proiectelor câștigătoare de către elevi.
  Evidențierea acestor activități are rostul de a îndemna tânăra generație să conștientizeze importanța cunoașterii limbilor străine pentru o mai bună integrare pe piața muncii și pentru o mobilitate profesională mai deschisă spre domenii ca medicină, IT, tehnologie, industrie, ecologie, drept etc”, a transmis Natalia Manuela Boloș.

  Decernarea diplomelor concursul Premiile CFA Ediția a VIII-a, 2022:

  Secțiunea: Orașe și ecologie:
  Locul I: Bonte Alexandra, Curta Neria, Dodea Daria, Neagu Lorena
  Profesori coordonatori: Brumboiu Mariana, Molnar Mariana

  Secțiunea Tehnologie:
  Locul II: Chișluca Ana, Roman Anisia
  Profesori coordonatori: Solschi Viorel, Molnar Mariana

  Secțiunea Energie:
  Locul II: Chișluca George, Ciors Cristina, Naghi Valentin
  Profesori coordonatori: Durla-Pașca Elenita, Molnar Mariana

  Secțiunea Industrie:
  Mențiune I: Iuhas Damaris, Sas-Fischer Larisa
  Profesori coordonatori: Brumboiu Mariana, Molnar Mariana

  Secțiunea Industrie:
  Mențiune I: Crăsnean Șerban, Fechete Vlad, Pop Mihai
  Profesori coordonatori: Molnar Mariana  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img