More

    Care este situația actuală a sistemului de pensii din România

    Sistemul de pensii din România este structurat pe trei piloni: pilonul 1 reprezintă sistemul public, pilonul – 2 fondurile de pensii administrate privat și pilonul 3 – pensiile facultative. Directorul Casei Județene de Pensii Satu Mare, Soponaș Cristian, a explicat în cadrul emisiunii „Actualitatea Sătmăreană”, moderată de Florin Mureșan, care sunt nouățile din acest domeniu.

    Reporter GNV:A fost o discuție anul trecut, mulți dintre dascăli au spus că e un moment prielnic pentru ei să iasă la pensie acum, având în vedere calculele. Ce ne puteți spune despre acest lucru?
    Este important de reținut valoarea indicelui de corecție. Anul acesta valoarea punctului de pensie a urcat cu 10%. Dacă analizăm valoarea indicelor de corecție din ultimii ani deducem că în 2015 a fost un indice de corecție de 1,07, în 2016, 1,09, în 2018, 1,15, în 2019 1,20, în 2020 a urcat la 1,41.
    În acel moment mulți au dorit să iasă la pensie. Practic acest indice de 1,41 înseamnă că 41 de procente sunt date de la stat, pe lângă punctajul calculat pe bază de contributivitate. Acest 41% nu este puțin în unele cazuri și bineînțeles ajută foarte mult.

    Reporter GNV: Care este situația fondurilor care provin din acest program?
    Cât despre fondurile care provin din acest program PNRR , din el s-au obținut și se obțin în continuare anumite sume de bani alocate strict pe sistemul pensiilor dar în sistemul european pensiile nu sunt puse pe categorii. În urmă cu câțiva ani a fost declarat un anumit cuantum al pensiilor. Pe parcursul anilor, fondurile pentru pensiile respective au crescut, reprezentând 9% din PIB. Pensiile vor fi în trend ascendent dar nu vor crește la nivelul așteptărilor populației, din păcate.

    Reporter GNV: Se încearcă trecerea pensiilor pe card. Cum este rezolvată situația aceasta în mediul rural?
    Consider că este în interesul societății ca pensiile să se plătească pe card deoarece și sistemul de protecție este mai bun și nivelul cheltuielilor cu plata pensiilor este mai scăzut. Plata pensiilor generează cheltuieli de transmitere. Astfel cu băncile se poate negocia un preț mai bun decât cu Poșta Română care este de asemenea într-un trend ascendent. Bineînteles și aceștia au cheltuieli aferente cum ar fi cheltuieli de deplasare etc.
    Modul natural de trecere a acestui sistem de plată se face gradual. Cei care ies la pensie acum au cont, sunt alte vremuri. Majoritatea sunt însă din zona urbană.

    Reporter GNV:Care este situația beneficiarilor de bilete de tratament?
    Pot beneficia de bilete de tratament balnear:

    pensionarii sistemului public de pensii
    asigurații sistemului public de pensii
    beneficiarii prevederilor unor legi speciale
    Anul acesta avem 2048 de bilete de tratament la nivel de județ. În baza solicitărilor, biletele se redirecționează pe anumite stațiuni. În fiecare an sunt afișate criteriile după care se iau în considerare cererile pentru tratament. Criteriile vizează: dacă au fost solicitări în ultimii 2 ani, categoria de pensie deținută, cuantumul total brut al veniturilor. Acest sistem se adresează atât pensionarilor cât și salariaților. Din acest fond, 3 % se ține pentru cazuri grave. Din fondul total 20% este alocat asiguraților, până la 80% revin pensionarilor. Topul stațiunilor alese: Călimănești Căciulata, Sovata, Felix, Techirghiol, Herculane. Tășnadul a devenit de asemenea o stațiune foarte căutată de pensionari, având servicii complexe.
    Avem și cazuri în care oamenii renunță iar cererile sunt anulate. Pentru a beneficia de bilet, este nevoie de prezența titularului , astfel aceste bilete sunt date la oamenii care chiar au nevoie.

    Reporter GNV: Vă rog să ne povestiți și despre celelalte cazuri de pensii
    De gratuități beneficiază și pensionarii cu invadilitate gradul 1, persoanele cu handicap, urmași si văduve de război, persecutații politic, persecutații etnic.
    Cei persecutați din motive politice beneficiază de ajutor de la stat, în funcție de perioada în care au fost supuși suferințelor, avem cazuri care beneficiază de 6000/7000 de lei. Cei persecutați etnic sunt incluși la categoria expulzaților, refugiaților, conform legii 154 etc. Indemnizația este de 350-750 de lei.
    Cât despre ajutorul de deces, la ora actuală e 6095 de lei. Un lucru bine de știut este că și sătmărenii care stau în străinătate pot fi arondați la alte județe. O parte dintre ei se pensionează în străinătate, după ce fac dosarul în care se ia în calcul anii lucrați în țară cu cei din străinătate. Acum plata se face prin virament, un lucru bun pe care l-a avut pandemia deoarece nu a fost permis contactul direct.
    În legătură cu pensia de urmaș aceasta se poate primi până la vârsta de 26 de ani, cu condiția să fie înscriși într-o instituție de învățământ și să faca dovada acestui lucru.
    Important de reținut este faptul că sistemul de pensii nu este susținut 100% de persoanele active.

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE