Oare ne – am obișnuit odată cu sosirea ”timpurilor moderne” … aducătoare de ”Globalizare Culturală”, să amestecăm capra cu varza, valorile cu nonvalorile? Oare am eliminat o mare parte din elementele de bază ale comunicării inter și intraumane, precum empatia și răbdarea, respectul între generații, dar și între persoane de condiții social – economice – financiare diferite? Oare pare desuet în a le mai spune copiilor, adolescenților și tinerilor din comunitate, (ascunși sau nu, în ”bulele Facebook, Tik-Tok”, etc.) … că primul care salută este cel mai mic, dar primul care întinde mâna este cel mai mare? Oare mai realizăm momentele penibile pe care le creem, atunci când salutăm o persoană străină sau mai în vârstă decât noi … cu omogenizanta interjecție ”bună”…?
Când ne gîndim că succesul în viață, depinde de reușita educației primite în primii ”7 ani de acasă”, pentru ca mai apoi, ȘCOALA să preia competențele umane deja coagulate, desăvârșindu-le și încununându-le … avem speranța că totuși … ”soarele poate răsări și pe strada noastră”. În acel moment, profesorii sunt priviți ca parteneri importanți … însoțitori de pași spre valoare, cu ajutorul cărora generații de tineri își pot forma aripi spre înalturile veșniciei, spre minunata lume a vieții.
Am fost martor săptămâna trecută la o astfel de colaborare între copii și profesori, desfășurată în Municipiul Carei, unde Inspectoratul Școlar Județean Satu Mare, în colaborare cu Grădinița cu Program Prelungit Nr. 1 și cu Școala Gimnazială ”Vasile Lucaciu” din localitate, au derulat activități educative în cadrul Proiectului Internațional ERASMUS ”READ – Ready to Read”
Titlul proiectului ”READ – Ready to Read” este bazat pe întrebarea: „Gata de citit?” Accentul principal este pus pe perioada de înainte de începerea procesului propriu-zis de învățare a citirii.
Proiectul a fost inițiat de către Asociația ”Galileo Progetti Nonprofit Kft.” cu sediul în Budapesta, având ca parteneri: ”ARCA Cooperativa Sociale a r.l.” din Florența – Italia; ”Centro Social de Soutelo” – Rio Tinto, Portugal; ”Kindergarten 37 Valshebstvo” – Sofia, Bulgaria; ”Mesezene Egyesület” – Budaörs, Hungary; ”Erasmushogeschool Brussel” – Bruxelles, Belgium; ”Privatna Predskolska Ustanova Montessori IQ Kutak” – Tuzla, Bosnia and Herzegovina și nu în ultimul rând Inspectoratul Școlar Județean din Satu Mare, partea română fiind reprezentată prin: Anișoara Boitor – Inspector General I.S.J., Ottilia Szejke Inspector General Adjunct I.S.J, Monika Leiti – Insp. șc. ptr. înv. primar și preprimar- secția maghiară I.S.J, Maria Ardelean- Insp. șc. ptr. înv. preprimar – secția română I.S.J; Eva Ioana Faragău – Insp. șc. ptr. înv. primar – secția română I.S.J.
Scopul proiectului este de a întreprinde o colectare internațională cu instituțiile participante, a bunelor practici, observate în activitatea didactică din unități de învățământ din țările participante în proiect, practici care să ajute la formarea abilităților metalingvistice și a abilităților de citire de bază, înainte de începerea procesului propriu-zis de învățare a citirii …
Intenția participanților nu este aceea de a examina eficacitatea metodelor fiecărei țări/instituții participante și de a le compara, o astfel de explorare fiind extrem de dificil de realizat. În plus, o astfel de inițiativă ar putea duce la rezultate îndoielnice în ceea ce privește fiabilitatea, deoarece abilitățile lingvistice din spatele lecturii nu arată doar variabilitate datorită dezvoltării (și maturizării naturale), dar sunt și elemente specifice limbajului, specificarea limbii fiind inevitabilă.
Pe lângă bazele fonemice diferite ale fiecărei limbi vorbite, sistemul de limbă scrisă, ortografia, arată diferențe în fiecare caz. Din cauza acestor diferențe structurale relevante, ar fi extrem de dificil, dacă nu imposibil, să se efectueze o cercetare academică internațională de încredere; scopul fiind acela de a crea o bancă de bune practici, bazată pe un set de perspective profesionale, care să poată ajuta la dezvoltarea metodologiilor pedagogice utilizate în țările colaboratoare sau să conducă la noi metodologii dezvoltate la nivel internațional ca rezultat sintetizat al muncii analitice de colectare.
Toate procesele pedagogice, inclusiv pregătirea lecturii, au loc într-un mediu legal. În timp ce Contextul legislativ oferă un cadru pentru demersurile profesionale inovatoare, organizațiile neguvernamentale și instituțiile private, au de asemenea spațiu și mai mare pentru stabilirea inovațiilor.
De asemenea, este important ca proiectul de față să cartografieze mediul legal și de reglementare, cu o atenție deosebită zonei și perioadei de învățare a abilităților de citire de bază, fiind necesară cunoașterea sistemului de reglementare, în care se realizează procesul de educație anterioară.
Întâlniri la Grădinița cu Program Prelungit Nr. 1
Activități de citire la prima vedere și jocuri de rol, desfășurate la Biblioteca Municipală din Carei
.
Copiii prezenți și-au arătat bucuria interpretării jocului de rol, au intrat cu plăcere în rolul personajelor, partea interesantă fiind oferită de micuții clasei a III – a A, care și-au arătat imaginația și creativitatea, au inventat și creat povestea ,,Comoara înțelepciunii”, cu personaje … acțiune, au stabilit desfășurarea evenimentelor, recuzita și mesajul lecturii și au scris povestea cu litere mari de tipar, metoda lingvistică integrală fiind una dintre metodele de învățare a cititului / scrisului în clasa pregătitoare.
PUNCT ȘI VIRGULĂ PE CALEA SPERANȚEI
Astfel a fost întoarsă o mică pagină din istoria ființării noastre umane … au fost puse mici ”pietricele la baza culturală” a lumii, de care depinde funcționarea veșnicului AZI.
Nici nu ne dăm seama, noi trecătorii acestor cărări temporale, cât de mult avem nevoie de educație, cât de mult au nevoie de educație … ”ei”… urmașii noștri, viitori partizani ai REZISTENȚEI PRIN CULTURĂ în fața vulgului și mediocrității umane.
Ne aflăm în plină și prelungită SĂPTĂMÂNĂ A PATIMILOR cultuale, culturale și morale a omenirii, având în schimb credința, că dacă Dumnezeu de-a lungul istoriei și-a făcut apostoli din pietre, ce n-ar putea să realizeze acum … prin oameni?
Acești copii, care acum au învățat să facă primele exerciții ”de Zbor Prin Lumea Cunoașterii”, ne pot reda sensul ontologic al existenței … ”ei” amintindu-ne încă odată că … HRISTOS VA ÎNVIA și pe strada noastră.
Valeriu IOAN