More


  VERTICALI PENTRU ROMÂNIA: REFLEXII DIN MAREA LUMINĂ A ÎNVIERII

  - Advertisement -

  Hristos a Înviat din morți / Cu moartea pe moarte călcând!

  Și cum se putea altfel? Cum putea să fie ținută VIAȚA VEȘNICĂ la nesfârșit în ”obrocul pământului”? Oare Isus a Înviat numai pentru mine … nu se cuvine să împart și celorlalți semeni lumina primită în această noapte minunată?

  Aceste gânduri îmi însoțesc pas cu pas bucuria și emoțiile întrebărilor la care am mare nevoie de răspuns … acest mare moment din viața mea, a ta … a noastră, întărindu-mi an de an, clipă de clipă drumul spre EL … Hristos.

  Dar știți, această mare sărbătoare, nu este numai pentru mine, sau mai bine zis, este pentru mine în măsura în care ”eu” mă împart la cât mai mulți dintre semenii mei, așa cum ”EL” își împarte Bucuria Nemuririi tuturor.

  De aceea, acest editorial vă este dedicat stimați cititori, așa cum invitata din această ediție are dreptul la cuvânt și părtășie.

  Gianina Vancea se prezintă

  ”Bună seara domnule Valeriu … Hristos a Înviat!

  Vă scriu aceste rânduri cu speranța că veți putea găsi un moment potrivit pentru a publica un material care, cred eu, merită să i se acorde puțină atenție. Absolventă a Liceului de arte „Aurel Popp” din Satu Mare la secția pian, apoi absolventă a Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca la secția Muzicologie, în prezent profesor de Educație muzicală, cu 5 ani de experiență la școala Voltaj Academy Cluj-Napoca, am observat lipsa de susținere pentru tinerii muzicieni cu talent enorm și un viitor promițător în arta sunetelor. Din acest motiv fac apel la dumneavoastră, pentru că sunt sigură că veți aprecia cu adevărat acești tineri minunați. Materialul l-am realizat în urma unui concert superb susținut de studentul Chiricov Dmitrii, împreună cu pianistul Tolocenco Artemii și întreaga orchestră formată din studenți din mai multe colțuri ale țării.

  Data de 15 aprilie 2022 a reprezentat pentru creștini o zi specială dedicată sufletului … Vinerea Mare dinaintea Paștelui Catolic

  În acea zi, începând cu ora 19.00, în sala Auditorium Maximum din cadrul Universității Babeș Bolyai Cluj-Napoca, s-a desfășurat un concert simfonic care a permis tinerilor muzicieni să pătrundă în sufletele oamenilor prin acordurile magice și prin măiestria lor.

  Evenimentul a luat naștere din dorința studenților … și mai ales din dorința dirijorului, Dmitrii Chiricov, de a-și face debutul pe planul artei dirijorale; în cadrul evenimentului fiind prezentat Concertul pentru pian și orchestră nr. 3 op. 36, al compozitorului Serghei Prokofiev, și Simfonia nr. 4 de Pyotr Ilici Ceaikovski, un repertoriu dificil din punct de vedere tehnic și melodic, alegerea acestor două lucrări evidențiind seriozitatea și pregătirea temeinică a dirijorului Chiricov Dmitrii, a solistului Tolocenco Artemii și a întregii orchestre.

  ”Îmi doresc să descopăr muzica și din altă perspectivă nu doar cea a interpretului și, în același timp, îmi doresc să împart viziunea mea asupra muzicii cu restul lumii”.

  Dmitrii Chiricov s-a născut la data de 4 septembrie 2000 în inima Republicii Moldova, Chișinău.

  A avut primul contact cu pianul la vârsta de 6 ani în cadrul liceului „Serghei Rahmaninov” din Chișinău, iar apoi a început să studieze clarinetul de la vârsta de 9 ani până la 17 ani, moment în care termină liceul, la clasa profesorului Simion Duja.Tot la 17 ani devine student al Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, la secția clarinet, clasa profesorului conf.univ.dr. Răzvan Poptean.

  În anul 2019 a început să studieze dirijatul la clasa maestrului Petre Sbârcea și a profesorului conf.univ.dr. Matei Pop, având nenumărate premii câștigate ca și clarinetist (locul I la Concursul Internațional de Interpretare Muzicală „Ioan Goia”, locul I la Concursul Internațional al Tinerilor Interpreți „Zlata Tkachi”, locul I la a patra ediție a Concursului-Festival Internațional de Muzică „madeinukrane”).

  ”Pianul pentru mine este un prieten, cu care dacă te comporți sincer, îți va răspunde mereu cu aceeași monedă. Este un tovarăș alături de care comunicarea nu se epuizează niciodată
  În afara faptului că este un instrument cu una dintre cele mai bogate capacități sonore, dinamice și coloristice, pianul înfățișează o orchestră simfonică care își are instrumentele în propriile mele degete. Din acest motiv consider că dacă ajunge în mâinile unui bun pianist, acest instrument este capabil să redea cele mai subtile nuanțe ale emoțiilor umane”.

  Aceste cuvinte aparțin pianistului Tolocenco Artemii. Născut la data de 14 august 2000 în Rebulicii Moldova, Chișinău, el a început studiul muzicii la vârsta de 5 ani.

  În primii șapte ani ai vieții a studiat la Școala de muzică „Eugen Doga” din Chișinău, după care a fost admis la Liceul de Muzică „Serghei Rahmaninov”, unde a învățat studiul pianului sub îndrumarea profesoarei Tatiana Sviridova. La vârsta de 19 ani a absolvit liceul și a devenit student al Conservatorului „Piotr Ilici Ceaikovski” din Moscova, la secția pian, studiind la clasa profesorului I. Catsnelson, unde este student în anul 3.

  Sub privirile atente ale tânărului dirijor, uniunea dintre muzică, emoție, suflet, bucurie și încredere s-a înfăptuit în data de 15 aprilie, o dată despre care cu siguranță se va vorbi mult timp de acum în colo.

  Oameni precum Dmitrii, Artemii și întreaga orchestră trebuie încurajați și susținuți mai ales financiar, pentru a ne mândri cu ei oriunde în lume. Este greu ca tânăr muzician să reușești să îți organizezi singur, aproape fără nici o sponsorizare un astfel de concert și mulți alți tineri foarte talentați nu reușesc să ajungă pe scene mari din cauza unui efort financiar de care aceștia, fiind la început de carieră, nu dispun.

  Cu speranță în suflet că acest debut dirijoral a dus spre deschiderea porților unor viitoare mari concerte, am părăsit sala zâmbind și înțelegând că pacea, liniștea și iubirea aproapelui nu a dispărut.”

  Stimată doamnă Gianina Vancea. Faptul că artiști și oameni valoroși precum Dmitrii, Artemii și întreaga orchestră, au intrat în atenția acestui studiu muzicologic, denotă încă odată faptul că românul are o inimă mare, dornică ca să-și ajute semenii.

  Și mai mult de apreciat este faptul, că în plin război între civilizații, Dmitrii, un tânăr dirijor din Republica Moldova … și Artemii – un foarte talentat pianist rus în plină accensiune, S-AU ÎMBRĂȚIȘAT … și dincolo de temerile și prejudecățile aduse de conflictul armat din Ucraina … Sfânta Înviere a Domnului Isus, poate aduce acum, aici, dialogul și pacea … și prin intermediul muzicii și muzicienilor.

  Astfel de momente pot construi VESTEA care va elimina frica și diferențele dintre oameni în această lume, o lume unde armele vor înceta și artele vor vorbi.

  Îți mulțumim Doamne pentru că ai Înviat, ca să ne readuci sensul vieții … dincolo de dureri, cruci și lupte. Pentru că ne-ai redat bucuria și sensul Vieții Veșnice!

  Valeriu Ioan  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img