More

    Cum să strici ceva bun sau să repari ceva rău?!

     

    Citind editorialul colegului meu Gruiță Ienășoiu din ediția de ieri a ziarului nostru mi-a venit să râd când mi-am adus aminte de personajul despre care vorbea, dar nu de personaj ci de părerea unei bune prietene de familie, o tânără avocată, care în momentul când doamna din material conducea Guvernul îmi zicea: ”Măi, Răzvi, las-o-ncolo! Dacă ești bărbat și te consideri “Șmecher” și vrei să îi faci un bine amantei ține-o la Monte Carlo pe yacht cu șampanie, nu îi da funcții pe care nu le poate duce și se face de groază!” Și uitați așa dragi cititori materialul colegului Gruiță m-a împins la un subiect tabu pe care nu mă gândeam să îl pun în pagină dar care îmi pare actual din punct de vedere politic, juridic, economic, deoarece este foarte dezbătut în zilele noastre la “case mari”. O să vedeți pe parcursul materialului de ce zic asta.


    Atunci nu i-am dat dreptate domnișoarei avocate, dar acum când judec la rece ce s-a întâmplat și am văzut ce a pățit și Elena Udrea mai mai să îi dau dreptate. Numai că judecând după ce a zis cunoștința mea și văzând modelul rusesc care așa proceda tind să cred că pentru amantă era mai bine, dar pentru bărbat parcă mai rău. Că dacă este să judecăm după ce s-a întâmplat pe la noi prin scumpa patrie cu amantele împinse din spate și la propriu și la figurat, adică cei care le-au “împins” au fost înjurați câtva timp și apoi s-a uitat, dar dacă e să o luăm la ruși parcă mai tare au pătimit. La o parte din oligarhii ruși “organele de forță” din lume le-au găsit yacht-urile și averile ascunse după postările amantelor pe paginile de socializare și parcă mai tare te doare de câteva milioane, zeci sau sute de milioane de euro decât de câteva bârfe și înjurături. Să nu mai vorbim că dacă află și nevasta unui astfel de oligarh cam cât îl costă divorțul. Vorba reclamei: scump domnule scump, parcă în România ieși mai ieftin!
    Sigur eu nu vreau să dau curs unor astfel de îndeletniciri!
    Și pentru partea feminină poate fi scumpă o aventură. Exemplu cel mai elocvent este iubita domnului Sorin Oprescu, Adriana Nica, are 43 de ani și este de profesie medic anestezist și de terapie intensivă. Femeia a ocupat funcția de manager al Spitalului Universitar din București în perioada dintre 2017-2020 și procurorii DNA au dispus și confiscarea unei case din Herăstrău care se afla pe numele doamnei doctor. Mai mult, aceasta a fost numită amantă în presa națională. Pe tânăra femeie pare că iubirea pentru fostul edil general al capitalei o costă cam scump, acum după condamnarea partenerului.
    Dar până una alta, amantlâcurile celebre sau mai puțin celebre se poartă încă din cele mai vechi timpuri și asta mă face să întreb: “Este amanta o instituție?”
    Răspunsul poate fi următorul: Amanta este o instituție a nelegitimului, dar a acceptatului, care a cunoscut o anumită continuitate. Ea a coexistat cu instituția căsătoriei. Ambele instituții au cunoscut modificări de-a lungul vremii. Diferența este că instituția căsătoriei are legitimitate, în timp ce instituția amantei se caracterizează prin nelegitimitate. Amanta este o femeie care ocupă în mod ilicit locul soției. Față de alte cuvinte ca parteneră de viață, concubină sau iubită, cuvântul amantă va suna întotdeauna ilicit, dar va avea o nuanță de lux și eleganță. De cealaltă parte a așternutului o așteaptă întotdeauna bărbați însurați sau legați sufletește, dornici de plăcere, atinși de plictiseala sau dorințele neîmplinite, neînțelegere alături de cea pe care au dus-o la starea civilă. Velica i-a ținut așternutul cald lui Mihai Viteazul. Elena Lupescu pe al lui Carol al II-lea.
    Maria Obrenovici a avut “grijă” de Alexandru Ioan Cuza, iar din amintirea ei nu a mai rămas aproape nimic. Poate doar o farfurie cu portretul ei, despre care nici nu se știe dacă este al ei. Marylin Monroe a fost ispita din alcovul lui Kennedy. Monica Lewinski la fel, în Biroul Oval, pe vremuri clintoniene. Despre Rona Hartner se vorbea că este amanta fostului președinte al României, Emil Constantinescu, Elena Udrea blonda lui Traian Băsescu și exemplele pot continua.
    Întotdeauna sunt unii care își caută probleme din lipsa de plăcere, alții din neînțelegeri, alții din dorința de aventură sau din pasiune, chiar dragoste.
    Până una alta, cea mai importantă instituție în România este familia. Familia în lumina Noului Testament este cea dintâi formă a vieții de obște, familia este celula de bază a societății omenești. Căsătoria, instituție naturală și socială, devine Taină prin binecuvântarea Bisericii. Această Taină se numește “Cununie”, întrucât atunci când este săvârșită se pun cununi pe capul mirelui și miresei. Pentru Biserica Ortodoxă, “nunta este Taina în care un bărbat și o femeie, învoindu-se în mod liber să trăiască împreună toată viața, pentru a se iubi unul pe altul, a naște și a crește copii și a se ajuta reciproc, primesc – prin preot – harul care sfințeste legătura lor și ajută la atingerea scopului ei”.
    Așadar, familia se întemeiază – potrivit învățăturii creștine – prin cununie, adică prin legătura dintre bărbat și femeie, binecuvântată de Dumnezeu în fața Sfântului Altar, așa după cum prevede însăși Legea Noului Testament și este pe viață.

    Razvan Govor

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE