More

    Cursurile specializate de media, oferite de Școala Gimnazială „Mircea Eliade” încep să prindă contur în studioul Nord Vest TV

    În cadrul Școlii Gimnaziale „Mircea Eliade” , profesorul Valeriu Ioan îi învață cu multă dăruire pe elevii de gimnaziu noțiuni de televiziune și presă scrisă. Miercuri, 18 mai, un grup de elevi de clasa a VII-a de la Școala Gimnazială „Mircea Eliade” a revenit în studioul de televiziune Nord Vest TV. Aceștia au mai vizitat studioul în luna martie când au făcut cunoștință cu prezentatoarea emisiunii „Dimineața Populară” Aurica Flonta și au învățat ce înseamnă atât munca de prezentator cât și cea din spatele camerelor de filmare.

    Miercuri am venit cu o parte din copiii din clasa VII-a C. Dacă prima activitate a inclus vizitarea platourilor de filmare și noțiuni de bază despre realizarea unei emisiuni, acum am mers mai mult pe prezentarea motivațională a fiecăruia, de ce dorește să facă acest curs de televiziune, inclusiv cu prezentarea de cunoștințe dobândite până acum. Activitatea de miercuri, 18 mai s-a derulat în studioul emisiunii „ Actualitatea sătmăreană” a colegului Florin Mureșan. Am reușit să filmăm 23 de minute de emisiune „ Incursiune în cotidian”. Sperăm ca în următorul an școlar să facem cât se poate de mult.” a transmis inițiatorul acestei acțiuni Valeriu Ioan, realizator Nord Vest TV, editorialist și profesor la Școala Gimnazială „Mircea Eliade”.

    Cum a luat naștere proiectul de media

    „Proiectul pentru școala de televiziune derulat la Școala Gimnazială „Mircea Eliade” din Satu Mare reprezintă dorința colectivului cadrelor didactice din cadrul școlii de a îi ajuta pe copii în inițierea și dobândirea cunoștințelor în presă scrisă și în televiziune. Am început în toamna anului 2021 în septembrie, cu clasa a V-a.

    Din această colaborare a rezultat o emisiune de Crăciun pe care am realizat-o împreună cu elevii. Am lucrat la nivel de filmare, i-am învățat cum să filmeze, cum se reglează o lumină etc.

    Din ianuarie am început orele de televiziune cu clasa a VII-a C, al cărui diriginte sunt acuma. Cu ei am venit la redacția Nord Vest TV și a Gazetei de Nord-Vest. Am primit această provocare de realizare a unui curs de televiziune si mai tarziu a unei școli de televiziune dar a trebuit să prezint și o programă. Acest opțional a fost parte dintr-un curriculum adaptat de școală”, a declarat Valeriu Ioan.

    Cum sunt structurate cursurile

    „Cursurile se desfășoară în mod normal pe 3 ani. Începând cu clasa V-a se lucrează pe câte un modul. În primul an facem filmare de imagine, învățăm partea de redactare a unui reportaj și partea de prezentare a unei știri.

    În al doilea an, respectiv al doilea modul intrăm mai în detaliu. Se învață partea de filmare cu mai multe camere, partea de redactare a textului, realizarea unei emisiuni.

    În al treilea an învățăm montajul de televiziune și partea de practică în studio. Eu cu acești copii am reușit să realizez o emisiune de Crăciun pe care am filmat-o la Sfântul Acoperământ al Maicii Domnului, Sf Anton. Emisiunea a durat 3 ore, cu diverși invitați. De asemenea au putut să experimenteze și partea de filmare din timpul emisiunii (noi având 4, 5 camere).

    Pe viitor sperăm să avem 3 ore de TV pe săptămână și încercăm să transformăm o sală de clasă din cadrul școlii, să o amenajăm , să o antifonăm pentru a avea propriul studio de filmare. Doresc să fac mai multe emisiuni realizate de elevi pentru elevi, care să fie difuzate. Avem și ecusoane la școala de televiziune pe care elevii le vor putea folosi când iau interviuri.

    La finalul acestor cursuri, elevii vor putea primi un certificat de calificare în media din partea Nord Vest TV și a Gazetei de Nord-Vest, care le va fi foarte util la angajare. Acest certificat va atesta toate cursurile făcute în cei 3 ani,” a mai transmis Valeriu Ioan.

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE