Vechiul Sătmar avea poduri peste Someș chiar și în evul mediu iar desenele care ne-au rămas din anii 1600 ne arată că vechiul Samus era traversat de trei poduri. Însă acestea nu arătau așa cum ne-am închipui noi astăzi. Erau construite din lemn, și de multe ori, podurile erau luate de ape.
Două veacuri mai târziu, în 1804, în Satu Mare existau două poduri. Un pod mic, ce traversa o ramură a Someșului, și podul mare care trecerea peste un curs mai larg al râului. Toate acestea se întâmplau înainte de regularizarea cursului de apă.
Aceste poduri din lemn le-au dat și multe bătăi de cap autorităților orașului. Nu o dată, acestea erau luate de ape, așa cum s-a întâmplat în 27 februarie 1870 când unul dintre poduri a fost rupt de puhoiul de ape și de gheață care venea ca un torent pe Someș. Apoi, în ziua de 27 martie 1887, orașul a fost pustiit de apele râului.
Primul pod din metal a fost construit în 1889. Zece ani mai târziu, în 1899, când rețeaua de linii ferate s-a extins și spre orașul Satu Mare, pentru a face legătura feroviară cu Careiul, a fost construit și primul pod feroviar. Acesta a fost „sădit” chiar lângă actualul pod de fier din Satu Mare.
În timpul celui De-al Doilea Război Mondial au fost distruse ambele poduri, atât cel rutier cât și podul feroviar. Apoi, au fost construite cele două poduri care traversează și astăzi Someșul. Podul Decebal, cu o lungime de 630 de metri și o lățime de 25 de metri, formând o boltă cu înălțimea de 20 de metri deasupra cursului de apă și Podul Golescu cu o lungime de 520 de metri, având un travers mai scurt cu 110 metri decât Podul Decebal. Are lățimea de 20 de metri și traversează Someșul tot la 20 de metri deasupra apei.
Podul Golescu, prezentat de presa de propagandă a vremii ca o mare realizare comunistă
Podul Golescu reprezenta în perioada 1971-1976 unul dintre obiectele principale de investiţii ale Partidului Comunist. În toamna anului 1976, oraşul Satu Mare a intrat în istorie după ce aici s-a construit primul pod cu deschiderea cea mai mare din ţară şi una dintre cele mai mari în Europa, lungimea lui fiind de peste o jumătate de kilometru.
În cotidianul de propagandă comunistă, de la acea vreme, “Cronica sătmăreană”, apar nenumărate articole despre necesitatea investiţiilor în sectorul transporturilor. Mai mult, în acest sens Nicolae Ceauşescu transmite clasei muncitoreşti şi maiştrilor de şantiere nevoia de a face economii, dar şi sporirea activităţii pe şantierul de construcţii.
În marea majoritate a articolelor de presă, jurnaliştii scriu despre complexitatea sarcinilor şi responsabilitatea majoră, atât profesională, cât şi politică ce revine în acea perioadă factorilor angajaţi în construcţia podului Golescu. În acest sens au fost instituite două schimburi de muncitori şi s-a lucrat intens pentru ca planul de investiţii al partidului să fie respectat întocmai. Indiferent de condiţiile climatice, muncitorii au fost pe şantierul care nu peste foarte mult timp avea să aducă şi foarte multă satisfacţie celor care s-au implicat în acest proiect.
Pe data de 10 noiembrie 1976, când a fost inaugurat podul, publicația de propagandă comunistă prezenta cu mare fast această măreață realizare comunistă: “Ieri a fost dat în folosinţă noul pod rutier peste Someş, impunătoare şi modernă construcţie proiectată de Institutul de proiectări în transporturi auto, navale şi aeriene al Ministerului Transporturilor şi Telecomunicaţiilor şi executată de Întreprinderea de drumuri şi poduri Bucureşti, grupul de şantier Dej, lot Satu Mare. Darea în folosinţă a acestui pod care are patru benzi de circulaţie şi trotuare, contribuie la îmbunătăţirea substanţială a sistemului de circulaţie urbană, a transportului în comun şi a traficului de tranzit, asigurând o legătură directă între cele două zone locuite, de mare densitate de pe cele două maluri ale Someşului. Noua construcţie rutieră constituie, în acelaşi timp, o veritabilă premieră tehnică pe ţară.”
Inginerul Marian Aniţei mărturisea la acea vreme pentru publicaţia “Cronica sătmăreană” importanţa acestui progres pentru tot poporul român. “Aici la Satu Mare s-a realizat cea mai mare deschidere de pod din beton precomprimat din ţară, una dintre cele mai mari din Europa, în această structură complet nouă. De astfel probele de încercare a comportării structurii podului efectuate în urmă cu câteva zile sub încărcătura statică a patru convoaie de autocamioane, totalizând 700 de tone au fost trecute cu succes. Studiile efectuate pe parcursul construirii podului creează posibilitatea ca termenul de execuţie a viitoarelor poduri de acest fel să fie scurtat cu până la 50 la sută”, spune Aniţei.
Nicolae Ghișan