Salariu minim de 3000 de lei de la 1 iunie 2022

0
516

Vești bune pentru acești români. Crește salariul minim la 3.000 de lei brut pentru angajații din agricultură și industria alimentară.

Salariul minim brut din agricultură și industria alimentară va fi, începând cu 1 iunie, 3.000 lei, potrivit Legii 135/2022. Chiar dacă această schimbare pică într-o zi liberă de la stat, Ziua Copilului, aceasta trebuie să fie data de la care se produce majorarea. Situația este similară majorării salariului minim brut cu data de 1 ianuarie, de asemenea, zi liberă.
Președintele României, Klaus Iohannis, a promulgat o nouă lege în ceea ce privește salariile minime ale românilor care lucrează în agricultură și industria alimentară. De la 1 iunie 2022, angajații din aceste domenii vor avea un salariu minim brut de 3.000 de lei. Și veștile bune nu se opresc aici.

Salariul minim crește,
taxele scad
Tot începând cu 1 iunie 2022 vor scădea și taxele. Mai exact, pentru suma rezultată din majorarea salariului de bază de la nivelul salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, respectiv 2.550 lei lunar, fără a include sporuri și alte adaosuri, la suma de 2.750 lei lunar, nu se datorează impozit pe venit și contribuții sociale obligatorii – a precizat ministerul.
De această măsură vor beneficia și persoanele nou angajate în perioada cuprinsă între data intrării în vigoare a ordonanței de urgență și până la 31 decembrie 2022, inclusiv, pentru care nivelul salariului de bază lunar brut stabilit potrivit contractului individual de muncă, fără a include sporuri și alte adaosuri, este de 2.750 de lei.
Așadar, conform noii legi apărute în Monitorul Oficial, angajatorii din domeniul agriculturii și din cel al industriei alimentare vor plăti, începând din 1 iunie 2022, un salariu minim brut diferențiat de 3.000 lei, dar vor datora taxe salariale reduse. Până acum, un asemenea salariu minim diferențiat și taxe salariale reduse aveam numai în domeniul construcțiilor.

Care sunt angajații vizați
Este vorba de cei care activează folosind următoarele coduri CAEN:
cod CAEN 01: agricultură, vânătoare și servicii anexe:
011 cultivarea plantelor nepermanente;
012 cultivarea plantelor din culturi permanente;
013 cultivarea plantelor pentru înmulțire;
014 creșterea animalelor;
015 activități în ferme mixte (cultura vegetală combinată cu creșterea animalelor);
016 activităţi auxiliare agriculturii şi activităţi după recoltare;
cod CAEN 10: industria alimentară.